Λαρισαία αισθητικός κάνει δώρο υπηρεσίες σε γυναίκες που δίνουν μάχη με τον καρκίνο
22 January 2022
Δώρισε το νεφρό του στη μητέρα της κοπέλας του αλλά εκείνη τον χώρισε και παντρεύτηκε άλλον
22 January 2022

Τρία αντικαταθλιπτικά βότανα που ανεβάζουν την διάθεση

Hand with cup of medicinal herbs drink - Hypericum perforatum or st johns wort plant flowers tea on dark woden background, herbal medicine

Το βότανο στο οποίο αποδίδεται ήπια αντικαταθλιπτική δράση και είναι γνωστό γι’ αυτή του την ιδιότητα από την αρχαιότητα είναι το βαλσαμόχορτο. Είναι γνωστό και ως υπερικό το διάτρητο, σπαθόχορτο  και βοτάνι του Αγίου Ιωάννη. Θεωρείται διεγερτικό, τονωτικό, καταπολεμά την αϋπνία, την νευρικότητα και την ευερεθιστότητα.

Όλο το φυτό και σε μεγαλύτερο βαθμό τα κίτρινα άνθη του περιέχουν μια ευεργετική δραστική ουσία, την υπερικίνη, φλαβονοειδή καθώς και ίχνη αιθέριων ελαίων. Το βαλσαμόχορτο χρησιμοποιείται εδώ και αιώνες για τις ηρεμιστικές και αντικαταθλιπτικές του ιδιότητες σε περιπτώσεις ήπιας κατάθλιψης.

Η δράση του κατά της θλίψης αναφέρεται στα κείμενα του Γαληνού και επιβεβαιώνεται από τις σύγχρονες έρευνες καθιστώντας το μια ασφαλή επιλογή για την βελτίωση της διάθεσης. Προσοχή όμως, επειδή δεν συστήνεται η λήψη του σε συνδυασμό με  αντικαταθλιπτικά.

Το βαλσαμόχορτο φύεται σε πολλά μέρη της Ευρώπης, ενώ στην Κρήτη συναντάμε εννιά διαφορετικά είδη του φυτού. Χρειάζεται ωστόσο μέτρο στη χρήση του, επειδή σε περίπτωση υπερβολικής λήψης, μπορεί να προκαλέσει φωτοευαισθησία, ναυτία και ξηροστομία.

Δυο ακόμη βότανα για την διάθεση


Ανάμεσα στα βότανα που τους αποδίδονται ιδιότητες που βελτιώνουν την διάθεση είναι και ο βασιλικός και η λεβάντα.

Προφανώς όχι τόσο δραστικά όσο το βαλσαμόχορτο, εντούτοις με διαπιστωμένη δράση κατά του άγχους, της νευρικότητας και της πεσμένης διάθεσης.

Συγκεκριμένα ο βασιλικός βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος, βοηθά σε προβλήματα μνήμης και στην κατάθλιψη, καταπολεμά το άγχος και την νευρικότητα, ενώ βελτιώνει την ποιότητα του ύπνου.

Η λεβάντα θεωρείται βότανο με ηρεμιστικές ιδιότητες που βελτιώνουν την διάθεση, βοηθά στον ύπνο, «καθαρίζει» το μυαλό και επιδρά καταπραϋντικά σε περιπτώσεις ανησυχίας και εκνευρισμού.

Το βαλσαμόχορτο, τη λεβάντα και τον βασιλικό μπορούμε να λάβουμε με τη μορφή εγχύματος. Βάζουμε ένα κουταλάκι από τα παραπάνω βότανα σε μια κούπα ζεστό νερό, αφήνουμε 10′, το σουρώνουμε και πίνουμε.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε όμως ότι πρέπει να ζητάμε την συμβουλή του γιατρού που μας παρακολουθεί, για όποια προβλήματα αντιμετωπίζουμε και για τον ενδεδειγμένο τρόπο αντιμετώπισης.

Πηγή: ygeiamou.gr

Comments are closed.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d bloggers like this: