Ζωγράφου: Νύχτα επεισοδίων κουκουλοφόρων-ΜΑΤ στην Πανεπιστημιούπολη
13 May 2023
Ιανός: ΦΕΚ για αποζημίωση αγροτών για ζημιές που καταγράφηκαν από τον ΕΛΓΑ
13 May 2023

Τρία θέματα βάζουν «φωτιά» στην προεκλογική σκηνή

Στην τελική ευθεία προς την εκλογική αναμέτρηση της επόμενης Κυριακής οι υψηλοί τόνοι κυριαρχούν, καθώς τα κομματικά επιτελεία δίνουν μάχη με τον χρόνο για την αύξηση των ποσοστών συσπείρωσης. Οι πολιτικοί μονομάχοι πορεύονται προς τις κάλπες, καλώντας τους πολίτες να απαντήσουν σε συγκεκριμένα ερωτήματα. «Θα πάει η χώρα μπροστά ή πίσω» είναι το δίλημμα που θέτει η Νέα Δημοκρατία, με τον ΣΥΡΙΖΑ από την πλευρά του να θέτει το ερώτημα  «Μητσοτάκης ξανά ή αλλαγή».

Μία ανάσα πριν από τις επόμενες εκλογές τρία είναι τα βασικά θέματα που βάζουν … φωτιά στην πολιτική αντιπαράθεση:

1.Ποια κυβέρνηση θα προκύψει την επόμενη ημέρα. Η Νέα Δημοκρατία μιλά για την ανάγκη μίας αυτοδύναμης κυβέρνησης, προκειμένου η χώρα  να συνεχίσει την αναπτυξιακή της πορεία μέσα σε ένα ρευστό – γεωπολιτικά και οικονομικά – διεθνές περιβάλλον. Και επισημαίνει πως στις κυβερνήσεις συνεργασίας δεν είναι εύκολη η γρήγορη λήψη αποφάσεων, ενώ ελλοχεύει ο κίνδυνος «τα μικρά κόμματα να εκβιάζουν για να μπορούν να εξυπηρετήσουν τα δικά τους συμφέροντα εις βάρος τελικά του ευρύτερου καλού».

Την ίδια στιγμή ο ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ μιλά για την ανάγκη να προκύψει προοδευτική κυβέρνηση από την πρώτη κάλπη της απλής αναλογικής. Εκτιμά πως το πρώτο και το τρίτο κόμμα θα μπορούν να σχηματίσουν κυβέρνηση και επομένως σημειώνει εμφατικά πως δεν υπάρχουν περιθώρια για χαλαρή ψήφο.Η Κουμουνδούρου λέει «όχι» σε μια κυβέρνηση των ηττημένων και επισημαίνει πως για να υπάρξει πολιτική αλλαγή πρέπει να είναι ο ΣΥΡΙΖΑ πρώτο κόμμα.

2.Η πορεία των τιμών και των μισθών. Η οικονομία σε μεγάλο βαθμό κρίνει το εκλογικό αποτέλεσμα και αυτό είναι κάτι που αναγνωρίζουν τα κομματικά επιτελεία. Επομένως θέματα που σχετίζονται με την πορεία των τιμών αλλά και το εισόδημα των πολιτών είναι φυσικό να βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της πολιτικής συζήτησης. Η κυβέρνηση μιλά για εισαγόμενη ακρίβεια και εκτιμά πως το επόμενο διάστημα θα υποχωρήσει  περισσότερο ο πληθωρισμός στα τρόφιμα. Στο «γαλάζιο» πρόγραμμα έμφαση δίνεται στην αύξηση του κατώτατου μισθού στα 950 ευρώ και του μέσου μισθού στα 1500 ευρώ μέχρι το 2027, ενώ νέο μισθολόγιο θα εφαρμοστεί στο δημόσιο από το 2024. Με τον πρωθυπουργό να ανοίγει παράθυρο στο debate και για επέκταση του Market Pass το δεύτερο εξάμηνο του έτους.

Την ίδια στιγμή σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση για το θέμα των ανατιμήσεων εξαπολύει ο ΣΥΡΙΖΑ. «Έχουμε τιμές Λονδίνου με μισθούς Βουλγαρίας» σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας, με την Κουμουνδούρου να επισημαίνει πως «η αισχροκέρδεια είναι ελληνική και έχει τη σφραγίδα του κυρίου Μητσοτάκη». Από την αξιωματική αντιπολίτευση μιλούν μεταξύ άλλων για αύξηση από 1η Ιουλίου του κατώτατου μισθού στα 880 ευρώ στον ιδιωτικό τομέα και θεσμοθέτηση της  ετήσιας τιμαριθμικής αναπροσαρμογής στο ύψος του πληθωρισμού του προηγούμενου έτους. Όσον αφορά  στο δημόσιο το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ προβλέπει αύξηση μισθών 10% από 1η Ιουλίου.

3.Η υπόθεση των παρακολουθήσεων. Η μετωπική σύγκρουση συνεχίζεται για το θέμα των παρακολουθήσεων, με τους τόνους μεταξύ των κομμάτων να ανεβαίνουν μετά το debate. «Ο  κ. Ανδρουλάκης δεν αποτελεί κανέναν απολύτως κίνδυνο για την ασφάλεια της χώρας και δεν έπρεπε να είναι υπό καθεστώς παρακολούθησης» είπε κατά την διάρκεια της τηλεμαχίας  ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Χθες ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Ακης Σκέρτσος – απαντώντας στην αντιπολίτευση για την αναφορά που έγινε στο debate  σε «σκάνδαλο»-  είπε  πως ο πρωθυπουργός διάβασε τον τίτλο από την έκθεση του Economist που λέει πως  «Ελλάδα, μία χώρα με μεγάλη βελτίωση, παρά το σκάνδαλο των υποκλοπών».

Όπως είναι βέβαια φυσικό η αντιπολίτευση εντείνει  την πίεση προς το κυβερνών κόμμα για το θέμα αυτό. Χθες ο Αλέξης Τσίπρας εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στον Κυριάκο Μητσοτάκη, τον οποίο κατηγόρησε πως άκουγε «μέσα από το γραφείο του το μισό πολιτικό σύστημα, τους αρχηγούς των Ενόπλων Δυνάμεων» και πως δεν είχε «το σθένος, το ηθικό, όπως γίνεται σε οποιαδήποτε άλλη ευρωπαϊκή χώρα, να πει όχι απλά “συγνώμη”, να πει “παραιτούμαι”».

Μπαράζ περιοδειών πριν τις κάλπες

Σε πλήρη εξέλιξη είναι η προεκλογική εκστρατεία των κομμάτων, με τους πολιτικούς αρχηγούς να πραγματοποιούν μπαράζ περιοδειών. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης την τελευταία εβδομάδα θα κάνει μεταξύ άλλων περιοδεία στο  Ηράκλειο στις 15 του μήνα, στην Καστοριά  στις 17,  στη Θεσσαλονίκη στις 18 , ενώ θα πραγματοποιήσει την τελευταία ομιλία στην Αθήνα (στις 19 του μήνα στο Θησείο).

Από την πλευρά του o πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σήμερα θα επισκεφθεί το Βόλο και αύριο το Αγρίνιο, και ακολουθούν ομιλίες στα Ιωάννινα (στις 15 του μήνα), στη Θεσσαλονίκη (στις 16), στο Ηράκλειο (στις 17), στην Αθήνα (στις 18) και στην Πάτρα (στις 19).

Comments are closed.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d bloggers like this: