Το 6ο Δημοτικό Σχολείο Τρικάλων είναι το πρώτο σχολείο του Δήμου Τρικκαίων, στο οποίο υλοποιείται το πρόγραμμα BioCanteens που εξασφάλισε ο Δήμος. Πρόκειται για ευρωπαϊκό πρόγραμμα που στα αγγλικά μεταφράζεται ως «Βιο- Καντίνες», με σαφή αναφορά στα βιολογικά προϊόντα. Ο Δήμος Τρικκαίων όμως κάνει ένα βήμα πιο πέρα, εντάσσοντας συνολικά την υγιεινή διατροφή στις συνήθειες μαθητών και μαθητριών. Κάτι που επεσήμανε ο Δήμαρχος Τρικκαίων κ. Δημήτρης Παπαστεργίου που επισκέφθηκε το πρωί της Παρασκευής 13 Σεπτεμβρίου 2019 το σχολείο. Εκεί, είδε από κοντά το νέο κυλικείο, συνομίλησε με τον υπεύθυνό του και προέτρεψε μαθητές και μαθήτριες, να αποκομίσουν τα οφέλη από αυτήν την προσπάθεια ανάδειξης της υγιεινής διατροφής. Στην επίσκεψη παραβρέθηκε και ο αρμόδιος αντιδήμαρχος κ. Ακης Αναστασίου.
Η αρχή έγινε από το 6ο Δημοτικό Σχολείο Τρικάλων, με πρωτοβουλία που ξεκίνησε ήδη από την περασμένη άνοιξη. Στελέχη του Δήμου επισκέφθηκαν πόλεις του εξωτερικού, όπου ήδη υλοποιείται το πρόγραμμα, με κυρίαρχη τη γαλλική πόλη Mouans – Sartoux. Ακολούθησε συζήτηση με τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων, με τη διεύθυνση του Σχολείου και έγινε όλη η σχετική επεξεργασία και προσαρμογή των δεδομένων του προγράμματος στις απαιτήσεις των στόχων του Δήμου.
Ετσι, το νέο κυλικείο, μετά τον σχετικό διαγωνισμό, προμηθεύει τους μαθητές και τις μαθήτριες μόνο με προϊόντα που είναι καθορισμένα από την αρμόδια νομοθεσία, προέρχονται από τοπικές επιχειρήσεις, εντάσσονται στην προσπάθεια , να γνωρίσουν στην πράξη οι μαθητές τη διατροφική αλυσίδα είναι βιολογικά προστατεύουν την υγεία των μαθητών.
Τα προϊόντα είναι 20 συνολικά και ποικίλουν, από φρέσκα φρούτα εποχής και χυμούς χωρίς συντηρητικά και ζάχαρη, μέχρι κουλούρι, μπάρα δημητριακών, φρυγανιές κ.α., όλα ολικής άλεσης. Παρόμοιες προδιαγραφές ισχύουν για σάντουιτς, τυριά, ρυζόγαλο, χαλβά κ.α.
Σημαντικό στοιχείο της όλης διαδικασίας, η ενίσχυση των τοπικών επιχειρήσεων, αφού στόχος του Δήμου είναι, σε βάθος εξαετίας, να ενταχθούν όλα τα σχολεία Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης στο πρόγραμμα.
Ετσι, ενισχύεται η κυκλική οικονομία στα Τρίκαλα, δηλαδή η παραγωγή και κατανάλωση προϊόντων από τα μέλη της ίδιας κοινωνίας, με πλήθος προφανών ωφελειών.
Πλέον σημαντικό και η διαχείριση των απορριμμάτων των συγκεκριμένων τροφίμων. Σε πολύ σύντομο διάστημα, θα δημιουργηθεί και μικρής έκτασης μονάδα βιοαερίου, η οποία, από την καύση των υπολειμμάτων των τροφίμων, θα παράγει ηλεκτρική ενέργεια. Αυτή με τη σειρά της θα ενισχύει το ηλεκτρικό φορτίο που είναι απαραίτητο για πλευρές της λειτουργίας του σχολείου.
Για το όλο πρόγραμμα, που αφορά σε 114 μαθητές-τριες του σχολείου, ο διευθυντής κ. Νϊκος Μητούλας τόνισε ότι είναι μια ευκαιρία εξωστρέφειας για το σχολείο με γνώμονα τη σωστή διατροφή και σαφώς θα στηριχθεί από τη σχολική κοινότητα.
Στο πρόγραμμα, που είναι τμήμα της δράσης URBACT, εκτός από τα Τρίκαλα, μετέχουν οι πόλεις Mouans – Sartoyx (Γαλλία), Pays des Condruses (Βέλγιο), Rosignano – Marittimo (Ιταλία), Torres Vedras (Πορτογαλία), Troyan (Βουλγαρία), Vaslui (Ρουμανία).