Ασφαλτοστρώσεις σε Ξουρίχτι και Τσαγκαράδα από την Περιφέρεια Θεσσαλίας
14 June 2023
Η ΑΕΚ συμφώνησε με τον Χοάν Πλάθα
14 June 2023

Τρίωρη (προεκλογική) κόντρα για τις αναθέσεις του "Ιανού" στο Δημοτικό Συμβούλιο Λίμνης Πλαστήρα

Περισσότερο από τρεις ώρες διήρκησε η συζήτηση το απόγευμα της Τρίτης (13/6) για τα έργα που έγιναν με απ’ ευθείας ανάθεση για αποκαταστάσεις από τον “Ιανό”, στον Δήμο Λίμνης Πλαστήρα, στο Δημοτικό Συμβούλιο του εν λόγω Δήμου, μετά από σχετικό αίτημα της μείζονος μειοψηφίας.

Σοφότερος όμως μάλλον δεν έγινε κανένας απ’ όσους την παρακολούθησαν, καθώς οι τοποθετήσεις είχαν πολλή έντονη προεκλογική χροιά και εκφράσεις δηκτικές, κυρίως μεταξύ του δημάρχου κ. Νάνου και του πρώην δημάρχου κ. Τσιαντή.

Το ξεκίνημα της κουβέντας  έγινε από τον κ. Νάνο με μία μακρά αναφορά στα προβλήματα που δημιούργησε ο «Ιανός» και τον τρόπο που χειρίστηκε την όλη κατάσταση η Δημοτική Αρχή, τόσο τις πρώτες μέρες της θεομηνίας όσο και αυτές που ακολούθησαν δηλώνοντας πολλές φορές  υπερήφανος για το αποτέλεσμα. Διαχειριστήκαμε μία μεγάλη κρίση, είπε χαρακτηριστικά, με αποτελεσματικότητα και με σωστές προτεραιότητες.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στις συνθήκες που είχαν διαμορφωθεί με δεκάδες έργα να πρέπει να εκτελεστούν άμεσα στο Δήμο Λίμνης Πλαστήρα, με τον Χειμώνα να πλησιάζει και άλλους 5 Δήμους να αντιμετωπίζουν ανάλογα προβλήματα. Αυτό το σκηνικό, συνέχισε, είχε αυξήσει την ζήτηση σε συνεργεία και υλικά, ενώ γενικότερα δεν υπήρχε διαθεσιμότητα μηχανημάτων.

Ακόμα τόνισε πως στα ορεινά ο συντελεστής δυσκολίας ήταν ακόμα μεγαλύτερος και τα έργα όχι ελκυστικά για τους αναδόχους. Εμείς επιλέξαμε τόνισε να συνεργαστούμε με όλους τους εργολάβους της περιοχής για να κερδίσουμε την μάχη με τον χρόνο και δικαιωθήκαμε.

Δίνοντας στοιχεία οικονομικά είπε πως ο Δήμος ζήτησε 7,6 εκατ. ευρώ και πήρε μέχρι σήμερα 5,4 εκατ. ευρώ. Από αυτά τα 4,2 πήγαν σε τεχνικά έργα στις Τοπικές Κοινότητες και τα υπόλοιπα για αποκαταστάσεις, άρσεις καταπτώσεων, διανοίξεις δρόμων, μελέτες κ.λπ.

Τα έργα τόνισε ανατέθηκαν με τη διαδικασία της διαπραγμάτευσης χωρίς προηγούμενη δημοσίευση λόγω του κατεπείγοντος του χαρακτήρα τους,  με πρόσκληση σε εργολάβους της περιοχής. Και το ανέλαβαν 48 διαφορετικοί εργολάβοι. Όλες οι αναθέσεις, πρόσθεσε, έγιναν με νόμιμο και διαφανή τρόπο και όπου το ποσό το επέβαλλε έχουν την έγκριση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης.

Το ποσό της έκπτωσης συνολικά για τα κατασκευαστικά υποστήριξε ότι είναι 14%, για τα χωματουργικά 10% με 15% και για τις μελέτες 20%. Κι αυτό είναι η απάντηση, ανέφερε σε όσους διαδίδουν περί ίδιου πολιτικού οφέλους και έργα εκατομμυρίων χωρίς εκπτώσεις.

Παράλληλα κατηγόρησε τον κ. Τσιαντή ότι επί δικής του θητείας γίνονταν αναθέσεις με μηδενική έκπτωση.

Ακόμα υπεραμύνθηκε των αναθέσεων στη συγκεκριμένη χρονική περίοδο λέγοντας πως υπήρχε κίνδυνος καθυστερήσεων αν η διαδικασία άνοιγε πολύ.

Καταλήγοντας είπε ότι η δημοτική αρχή λειτούργησε γρηγορά και αποτελεσματικά και μέσα στο πλαίσιο του νόμου. Δεν χαριστήκαμε, είπε, σε κανέναν, πήραμε αξιοπρεπείς και λογικές εκπτώσεις κι όποιος αμφιβάλει ότι έγιναν όλα νόμιμα να δώσει τα στοιχεία στον εισαγγελέα. Διαφορετικά, κατέληξε, αν συνεχιστεί το παραμύθι με τις παράνομες αναθέσεις θα βρεθεί ο ίδιος στο σκαμνί.

Παίρνοντας τον λόγο ο κ. Τσιαντής αμφισβήτησε έντονα το ύψος των εκπτώσεων λέγοντας ότι με τις δικές τους εκτιμήσεις δεν ξεπερνούν το 10% και πως για κάθε χαμένο 5% έκπτωσης χάθηκαν και 300.000 με 400.000 για το Δήμο.

Ακόμα υποστήριξε ότι οι ντόπιοι εργολάβοι που επικαλέστηκε ο κ. Νάνος ήταν αποκλεισμένοι από τα έργα με μεγάλο προϋπολογισμό και πως το τα «χοντρά» ποσά πήγαν σε 4-5 εργολάβους, που τους χαρακτήρισε εκλεκτούς.

Αμφισβήτησε επίσης το κατεπείγον αρκετών έργων λέγοντας πως δεν μπορεί τρία χρόνια μετά τον “Ιανό” να ανατίθενται έργα ως κατεπείγοντα, οριοθετώντας το χρονικό διάστημα που αυτό δικαιολογείται στους έξι μήνες. Επίσης, είπε ότι οι συνεχείς παρατάσεις που δίνονται σε κάποια από αυτό αυτομάτως αναιρούν τον χαρακτήρα του κατεπείγοντος. Κάλεσε, δε, τον δήμαρχο αντί να επικαλείται εισαγγελείς, να παρθεί μία απόφαση και να πάνε όλα τα έργο στο Ελεγκτικό για έλεγχο. Επικαλέστηκε μάλιστα πρόσφατη απόφαση που έργο της περιφέρειας που είχε ανατεθεί (έχει καταγραφεί σε ρεπορτάζ του KarditsaLive.Net) και “κόπηκε” στον προσυμβατικό έλεγχο γιατί απείχε χρονικά από τον “Ιανό”.

Τέλος μίλησε για κατατμήσεις έργων και για μία διαδικασία που εξελίχθηκε σε φάμπρικα ζημιώνοντας το Δήμο.

Απαντώντας δε στον κ. Νάνο για τις δικές του αναθέσεις είπε ότι ήταν περίπου 300.000 ευρώ σε τέσσερα χρόνια και από τον τακτικό προϋπολογισμό κάτι που κάνει και ο κ. Νάνος και θα ξανακάνε και ο ίδιος για να βοηθηθούν οι ντόπιοι εργολάβοι.

Με την σειρά του ο κ. Ελευθερίου επισήμανε αρχικά πως οι αριθμοί λένε την αλήθεια που θες αν τους χρησιμοποιήσεις με τρόπο που σε βολεύει. Αν ο μέσος όρος των εκπτώσεων των έργων που ανατέθηκαν βγει προσθέτοντας τα ποσοστά είναι όντως όσο λέει η δημοτική αρχή, τόνισε. Αν όμως προστεθούν οι προϋπολογισμοί για να βγει ο μέσος όρος τότε είναι κάτω από 5%.

Οι αναθέσεις, συνέχισε, δεν είναι παράνομες αλλά ηθικά διάτρητες και πολύ περισσότερο πολιτικά κατακριτέες. Η ουσία δεν είναι, υπογράμμισε, το ποιος έκανε τις περισσότερες αναθέσεις, αλλά ότι ο νόμος δίνει το δικαίωμα των αναθέσεων και την δυνατότητα να παίζεται πολιτικό παιχνίδι με αυτές.

Από την πλευρά του ο κ. Σακελλαρίου είπε στον κ. Νάνο πως σε μία κουβέντα για τις αναθέσεις του “Ιανού” αυτός ήρθε να μιλήσει για τις αναθέσεις της θητείας Τσιαντή που ήταν 300.000 και αν υποθέσουμε ότι υπήρχε ζημιά για τον Δήμο ήταν 30.000, όταν τώρα η ζημιά ξεπερνά τις 500.000.

Τέλος η αντιδήμαρχος κ. Ξηροφώτου είπε ότι την εποχή του κ. Τσιαντή οι ντόπιοι εργολάβοι είχαν οδηγηθεί στην εξαθλίωση και πως το μεγάλο ζόρι του πρώην δημάρχου ήταν πως δεν διαχειρίστηκε αυτός τα 5,4 εκατομμύρια.

Το λόγο πήραν επίσης συνεισφέροντας στο διάλογο, ο κ. Τσιαμαντάς, ο κ. Μηλίτσης, ο κ. Παϊσης και η κ. Ποδηματά.

Π.Κ.

Πηγή: https://www.karditsalive.net/karditsa/topiki-epikerotita/%CF%84%CF%81%CE%AF%CF%89%CF%81%CE%B7-%CF%80%CF%81%CE%BF%CE%B5%CE%BA%CE%BB%CE%BF%CE%B3%CE%B9%CE%BA%CE%AE-%CE%BA%CF%8C%CE%BD%CF%84%CF%81%CE%B1-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CE%B9%CF%82-%CE%B1%CE%BD%CE%B1%CE%B8%CE%AD%CF%83%CE%B5%CE%B9%CF%82-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CE%B9%CE%B1%CE%BD%CE%BF%CF%8D-%CF%83%CF%84%CE%BF-%CE%B4%CE%B7%CE%BC%CE%BF%CF%84%CE%B9%CE%BA%CF%8C-%CF%83%CF%85%CE%BC%CE%B2%CE%BF%CF%8D%CE%BB%CE%B9%CE%BF-%CE%BB%CE%AF%CE%BC%CE%BD%CE%B7%CF%82-%CF%80%CE%BB%CE%B1%CF%83%CF%84%CE%AE%CF%81%CE%B1

Comments are closed.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d bloggers like this: