Μακριά τα χέρια από τα Άγραφα
15 October 2019
Αντιγηραντικός Ορός Νύχτας
16 October 2019

Τρεφόμαστε σωστά ; Παγκόσμια ημέρα διατροφής

Τον Οκτώβριο του 1980 η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ καθιέρωσε την 16η Οκτωβρίου ως Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής με κύριο στόχο τον περιορισμό της πείνας στον πλανήτη.

Οι στόχοι της Παγκόσμιας Ημέρας Διατροφής είναι οι εξής:

Να ενθαρρύνουν την προσοχή στη γεωργική παραγωγή τροφίμων και να εντείνουν τις εθνικές, διμερείς, πολυμερείς και μη κυβερνητικές προσπάθειες προς το σκοπό αυτό.

Να ενθαρρύνουν την οικονομική και τεχνική συνεργασία μεταξύ των αναπτυσσόμενων χωρών.

Να ενθαρρύνουν τη συμμετοχή των αγροτών, ιδιαίτερα των γυναικών και των λιγότερο προνομιούχων ομάδων, με αποφάσεις και δραστηριότητες που θα επηρεάζουν τις συνθήκες ζωής τους.

Να αυξήσει την ευαισθητοποίηση του κοινού για το πρόβλημα της πείνας στον κόσμο.

Να αντικατασταθούν τα μεταλλαγμένα προϊόντα και τα παράγοντα με βιολογικά και με iso πιστοποιημένα προϊόντα – τρόφιμα.

Να ενισχύσει τη διεθνή και εθνική αλληλεγγύη στον αγώνα κατά της πείνας, του υποσιτισμού και της φτώχειας και να επιστήσει την προσοχή σε επιτεύγματα στην ανάπτυξη τροφίμων και γεωργίας.

Σήμερα η πείνα απειλεί περισσότερο από 800 εκατομμύρια ανθρώπων στον πλανήτη και ο υποσιτισμός , η διατροφική ανασφάλεια , οι άθλιες συνθήκες υγιεινής και ο περιορισμός της βιοποικιλότητας είναι τα κύρια χαρακτηριστικά των υπό ανάπτυξη χωρών. Αντίθετα στις ανεπτυγμένες χώρες το πρόβλημα της παχυσαρκίας απειλεί την υγεία εκατομμυρίων πολιτών. Η εντατικοποίηση του πρωτογενούς τομέα της παραγωγής γεωργικών προϊόντων ζωικής και φυτικής προέλευσης , η ραγδαία ανάπτυξη τεχνολογιών μεταποίησης και συντήρησης τροφίμων και η υπερκατανάλωση «βιομηχανοποιημένων τροφίμων» , δημιούργησαν καινούργια πρότυπα διατροφής και διαφοροποίησαν σημαντικά τις διατροφικές συνήθειες των ανθρώπων .

Φέτος, ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO), η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή και η Επιτροπή των Περιφερειών καλούν τις επιχειρήσεις, τις ΜΚΟ, τις οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών να γιορτάσουν την Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής και να συζητήσουν το ρόλο της διατροφής με εστίαση στην παχυσαρκία σε τοπικό, εθνικό, ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο. Καθολική πρόσβαση στην υγιεινή διατροφή δίνοντας έμφαση στις ευπαθείς ομάδες, προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος της «μηδενικής πείνας» (Zero Hunger) μέχρι το 2030.

Τι σημαίνει όταν λέμε τρώω υγιεινά;
Σίγουρα η απάντηση δεν είναι ότι πρέπει να παραλείπουμε γεύματα, το οποίο και συναντούμε επανειλημμένα, αλλά ούτε ότι τρώμε χωρίς σταματημό.

Υγιεινή Διατροφή σημαίνει:

· Δεν παραλείπουμε ποτέ και κανένα από τα γεύματά μας και λέμε ΝΑΙ σε ένα πλούσιο πρωινό, σε ένα υγιεινό σνακ και σε ένα υγιεινό βραδινό γεύμα με λίγα λιπαρά και θερμίδες.

· Δεν παραλείπουμε ποτέ και καμία ομάδα τροφίμων από την καθημερινότητά μας. Ο οργανισμός μας έχει ανάγκη όλες τις ομάδες τροφίμων, από τα φρούτα και τα λαχανικά εώς και τα «καλά» λιπαρά.

· Σημαντικό είναι, να εντάξουμε στην καθημερινή μας διατροφή τις τροφές που είναι πλούσιες σε φυτικές ίνες.

· Καταναλώνουμε τουλάχιστον πέντε (5) μερίδες φρούτων και λαχανικών καθημερινά τα οποία αποτελούν σύνθετους υδατάνθρακες (τους προτιμούμε).

· Συνοδεύουμε πάντα τα γεύματά μας με σαλάτα εποχής.

· Σημαντική είναι, η κατανάλωση οσπρίων 1-2 φορές την εβδομάδα.

· Δεν παραλείπουμε από το πρόγραμμα διατροφής μας τα ψάρια τα οποία είναι πλούσια σε ω-3 λιπαρά οξέα. Καλό είναι να φροντίσουμε να καταναλώνονται 1-2 φορές την εβδομάδα.

· Αποφεύγουμε τα προϊόντα με υψηλές ποσότητες σε αλάτι όπως τα αλμυρά σνακ, αλμυρά τυριά, αλατισμένους ξηρούς καρπούς, παστά κ.α. Επίσης αποφεύγουμε την προσθήκη αλατιού στο πιάτο και κατά το μαγείρεμα. Συστήνεται να μην υπάρχει αλατιέρα στο τραπέζι την ώρα του γεύματος.

· Αποφεύγουμε τα junk food και τα κορεσμένα λιπαρά.

· Περιορίζουμε την κατανάλωση αναψυκτικών και αλκοόλ, αντικαθιστώντας τα με φρέσκους χυμούς, πράσινο τσάι και προπάντων ΝΕΡΟ.

· Λέμε ΟΧΙ στα προϊόντα με αυξημένα λιπαρά ή αφαιρούμε το ορατό λίπος από τα κρέατα. Επιλέγουμε την κατανάλωση του άπαχου κρέατος και των γαλακτοκομικών με χαμηλά λιπαρά.

· Επιλέγουμε προϊόντα με χαμηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη.

· Καλό είναι να μειωθεί η κατανάλωση επεξεργασμένων τροφίμων.

· Δεν ξεχνάμε εννοείτε το κυριότερο συστατικό της Μεσογειακής Διατροφής, που δεν είναι άλλο από το ελαιόλαδο το οποίο εντάσσεται στην κατηγορία με τα «καλά» λιπαρά. Δεν υπερβαίνουμε τα όρια, καταναλώνουμε πάντα με μέτρο.

· Εντάσσουμε την ΑΣΚΗΣΗ στη ζωή μας.

· Και τέλος, δεν ξεχνάμε το ΝΕΡΟ που αποτελεί το θεμέλιο για καλύτερη υγεία και άμεσα ευεργετικά αποτελέσματα στο σώμα μας!!

Μεγάλη σημασία έχουν, η ποιότητα του τροφίμου αλλά και η ποσότητα στην οποία θα καταναλωθεί το τρόφιμο…για μία σωστή και ισορροπημένη διατροφή.

Ακρίβος Αθανάσιος

Επικεφαλής της παράταξης “ΘΕΣΣΑΛΙΑ Πράσινη Περιφέρεια”, Περιφερειακός σύμβουλος.

Comments are closed.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d bloggers like this: