Πλημμυροπαθείς "Daniel": Τροποποίηση της Κ.Υ.Α. για τη χορήγηση εφάπαξ έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης
21 September 2023
Δ. Νατσιός: Δεν θα συνεργαστούμε με κόμματα που κατέστρεψαν την πατρίδα μας
22 September 2023

Τριντό: Καλεί την Ινδία να συνεργαστεί στην έρευνα για τη δολοφονία αυτονομιστή ηγέτη των Σιχ

Την συνεργασία της Ινδίας σχετικά με την έρευνα για τη δολοφονία ενός αυτονομιστή ηγέτη των Σιχ στη Βρετανική Κολομβία ζήτησε ο πρωθυπουργός του Καναδά, Τζάστον Τριντό, αναφέροντας ότι η Οτάβα δεν θα δώσει στη δημοσιότητα τις αποδείξεις που έχει στα χέρια της για την υπόθεση.

Ο Τριντό δήλωσε στη Βουλή τη Δευτέρα ότι οι καναδικές υπηρεσίες πληροφοριών έχουν «αξιόπιστες ενδείξεις» ότι πράκτορες του Νέου Δελχί συνδέονται με τον φόνο του αυτονομιστή ηγέτη των Σιχ στον Καναδά, του 45χρονου Καναδού υπηκόου Χαρντίπ Σινγκ Νιτζάρ, τον περασμένο Ιούνιο. Η δήλωση αυτή προκάλεσε την οργισμένη αντίδραση του Νέου Δελχί, που απέρριψε κατηγορηματικά τις κατηγορίες.

«Δεν επιδιώκουμε να προκαλέσουμε ή να δημιουργήσουμε προβλήματα. Αλλά είμαστε κατηγορηματικοί σε ό,τι αφορά τη σημασία του κράτους δικαίου και κατηγορηματικοί σε ό,τι αφορά τη σημασία της προστασίας των Καναδών», τόνισε ο Καναδός πρωθυπουργός σε συνέντευξη Τύπου στη Νέα Υόρκη στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών.

«Γι’ αυτό το λόγο καλούμε την ινδική κυβέρνηση να συνεργαστεί μαζί μας για να δημιουργήσουμε διαδικασίες ώστε να εντοπίσουμε και να αποκαλύψουμε την αλήθεια γύρω από την υπόθεση», σημείωσε.

Απέφυγε να απαντήσει σε ερωτήσεις που του έγιναν για το πότε η Οτάβα ενδέχεται να δώσει στη δημοσιότητα τις αποδείξεις που έχει για την υπόθεση. «Ως χώρα με ισχυρό και ανεξάρτητο δικαστικό σύστημα, αφήνουμε αυτές τις διαδικασίες της δικαιοσύνης να εξελίσσονται με τη μέγιστη ακεραιότητα», αρκέστηκε να πει.

Ενδεικτικό της επιδείνωσης των διπλωματικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών, μετά τις εκατέρωθεν απελάσεις διπλωματών, το Νέο Δελχί ανακοίνωσε σήμερα την αναστολή χορήγησης βίζας σε Καναδούς υπηκόους, ενώ η καναδική πρεσβεία στην Ινδία ανέφερε ότι θα «προσαρμόσει» προσωρινά την παρουσία του διπλωματικού προσωπικού στη χώρα, μετά τις απειλές που δέχθηκαν ορισμένοι διπλωμάτες σε πλατφόρμες μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Reuters

Comments are closed.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d bloggers like this: