Τροπολογία με 16 άρθρα κατέθεσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κ. Χατζηδάκης,στο σχέδιο νόμου «Εκσυγχρονισμός της Χωροταξικής και Πολεοδομικής Νομοθεσίας» που είναι υπό ψήφιση στην Ολομέλεια της Βουλής.
Η τροπολογία προβλέπει ότι:
Άρθρο 1: Δημιουργείται στο ΥΠΕΝ Κεντρική Υπηρεσία Δόμησης (ΚΥΔΟΜ), η οποία είναι αρμόδια, με εσπευσμένες διαδικασίες να εκδίδει οικοδομική άδεια ή να αναθεωρεί οικοδομική άδεια στις εξής περιπτώσεις:
α) για οικοδομικές εργασίες που γίνονται στο πλαίσιο στρατηγικών επενδύσεων ή επενδύσεων που χρηματοδοτούνται εν όλω ή εν μέρει από ευρωπαϊκούς πόρους αξίας τουλάχιστον πεντακοσίων χιλιάδων (500.000) ευρώ ή που αφορούν σε κτίρια άνω των τριών χιλιάδων (3000) τ.μ.,
β) αν η προέγκριση ή η οικοδομική άδεια ή η αναθεώρηση αυτής δεν έχει εκδοθεί από την αρμόδια Υπηρεσία Δόμησης στην οποία υπάγεται μετά την πάροδο τριών (3) μηνών.
Η κεντρική υπηρεσία δόμησης (Κ.ΥΔΟΜ.) θα στελεχωθεί με την αξιοποίηση του ενιαίου συστήματος κινητικότητας (ΕΣΚ) ή ακολουθούμενης της διαδικασίας του άρθρου 51 του ν. 4622/2019, αναφορικά με τις προσλήψεις βάσει ετήσιου στρατηγικού προγραμματισμού, ενώ δεν αποκλείεται να χρησιμοποιηθούν καί μεταβατικοί τρόποι άμεσης στελέχωσης.
Άρθρο 2: Τροποποιεί το Ρυθμιστικό Σχέδιο Αθήνας – Αττικής, προκειμένου να συμπεριληφθεί ο εκσυγχρονισμός του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου στα προγράμματα ειδικών παρεμβάσεων μητροπολιτικού χαρακτήρα για την Αττική.
Άρθρο 3: Επιτρέπει την επέκταση υπόγειων χώρων στάθμευσης με προϋποθέσεις.
Άρθρο 4: Εγκρίνει τη χωροθέτηση προσωρινών Σταθμών Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων στα σημεία όπου ήδη λειτουργούν για τους δήμους Αγίου Δημητρίου, Γαλατσίου, Κισσάμου Χανιών, Μαραθώνος, Πειραιά, Πεντέλης, Χαϊδαρίου, Χαλανδρίου, Επίσης, χωροθετείται προσωρινά ο κινητός ΣΜΑ του δήμου Αθηναίων, σε τμήμα του Ο.Τ. 813Β της περιοχής του Ελαιώνα του δήμου Αιγάλεω, μέχρι τη λειτουργία του μόνιμου ΣΜΑ στην περιοχή του Ελαιώνα.
Άρθρο 5: Παρατείνει για μία τριετία τη διάρκεια του σχεδίου ολοκληρωμένης αστικής παρέμβασης (ΣΟΑΠ) της Αθήνας.
Άρθρο 6: Περιέχει πρόβλεψη για την υψομετρική μελέτη στα έργα του Ελληνικού, εναρμονίζοντας την περίπτωση αυτή με τις στρατηγικές επενδύσεις, όπου η μελέτη εγκρίνεται από κεντρική υπηρεσία.
Άρθρο 7: Επιτρέπει στις δασικές υπηρεσίες να αξιοποιούν τα χαρτογραφικά δεδομένα των δασικών χαρτών για να υποβάλλουν τοπογραφικά διαγράμματα σε σχέση με διεκδικήσεις του Δημοσίου στο κτηματολόγιο.
Άρθρο 8: Περιέχει ρυθμίσεις για την ύπαρξη δομών υποδοχής και ταυτοποίησης προσφύγων σε δάση καί δασικές εκτάσεις.
Άρθρο 9: Προβλέπει ότι το κτιριακό απόθεμα που προορίζεται για χρήσεις βιομηχανίας στην περιοχή του π.δ. προστασίας του Κηφισού μπορεί να αξιοποιηθεί για τις αντίστοιχες χρήσεις, υπό την προϋπόθεση της ύπαρξης νόμιμης οικοδομικής άδειας.
Άρθρο 10:Περιέχει ρυθμίσεις για ιερούς ναούς και ναΰδρια σε περιοχές εκτός σχεδίου δόμησης.
Άρθρο 11:Περιέχει ρυθμίσεις για την κατανομή κλινών και συντελεστή δόμησης επί όμορων ακινήτων.
Άρθρο 12:Προβλέπει τη δυνατότητα για δημιουργία ξενοδοχείων συνιδιοκτησίας στο Ελληνικό.
Άρθρο 13:Παρέχει τη δυνατότητα για μετατροπή της υποχρέωσης εισφοράς σε χρήμα για την απόδοση χώρου σε κοινοχρησία ή της εισφοράς σε γη, η οποία έχει γίνει βάσει νομοθετημάτων προγενέστερων του ν. 1337/1983.
Άρθρο 14:Παρατείνει, λόγω CoViD19 μέχρι τις 31.12.2020 τις πολεοδομικές προθεσμίες
Άρθρο 15:Προβλέπει τη διαδικασία για την έγκριση μελετών σε σχέση με την Ελευσίνα Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης.
Άρθρο 16: Περιέχει διατάξεις που καταργούν προνομιακή αντιμετώπιση κατηγοριών ιδιοκτητών ως προς την υποχρέωσή τους για εισφορά σε γη.