«Φωτιά» άναψαν χθες στην Ερυθρά Θάλασσα αμερικανικά και βρετανικά μαχητικά, σκάφη και υποβρύχια που εξαπέλυσαν μπαράζ επιθέσεων κατά των ανταρτών Χούθι στην Υεμένη, σε αντίποινα για τις επιθέσεις τους κατά εμπορικών πλοίων στην περιοχή.
Ακολούθησε σήμερα νέος, μικρότερος γύρος, χωρίς την συμμετοχή της Βρετανίας. Όπως ανακοίνωσε το διοικητήριο των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων που είναι αρμόδιο για την περιοχή της Μέσης Ανατολής (U.S. Central Command ή CENTCOM), καταδρομικό του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ εξαπέλυσε τα ξημερώματα πυραύλους Tomahawk εναντίον θέσης ραντάρ των ανταρτών Χούθι στην Υεμένη.
Οι Χούθι υποστηρίζουν ότι οι ενέργειές τους έρχονται ως αντίδραση στον πόλεμο του Ισραήλ εναντίον της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας και έχουν δεσμευθεί να αντεπιτεθούν. Άλλωστε, όπως δήλωσαν, οι επιδρομές έχουν αφήσει ανεπηρέαστη την ικανότητά της να παρενοχλεί τα πλοία που ταξιδεύουν στην περιοχή της Ερυθράς Θάλασσας.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι Χούθι διαθέτουν περίπου 20.000 μαχητές και ένα τρομακτικό οπλοστάσιο βαλλιστικών πυραύλων και drone. Μεγάλο μέρος του εξοπλισμού τους παρέχεται από το Ιράν ή βασίζεται σε ιρανικά σχέδια. Η ομάδα έχει επανειλημμένα εξαπολύσει επιτυχείς επιθέσεις με πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη σε ευαίσθητους στρατιωτικούς στόχους και υποδομές στη Σαουδική Αραβία και τα Εμιράτα.
Τα δυτικά πλήγματα από μόνα τους δεν θεωρούνται ικανά να σταματήσουν τους Χούθι, μια ομάδα που έχει καταφέρει να επιβιώσει μετά από σχεδόν μια δεκαετία πολέμου με τη Σαουδική Αραβία και τους περιφερειακούς συμμάχους της.
«Δεν έχω κανένα λόγο να μην τους πιστέψω», είπε στο Newsweek ο Μπιλάλ Σάαμπ του Ινστιτούτου Μέσης Ανατολής, αναφερόμενος στην διάθεση των ανταρτών να προχωρήσουν σε αντίποινα. «Δεν νομίζω ότι μπλοφάρουν. Θα απαντήσουν…Το βλέπουν ως ευκαιρία να έρθουν σε αντιπαράθεση με το πιο ισχυρό έθνος του κόσμου», εξήγησε.
«Μπορούμε να δούμε ότι η απάντηση της Δύσης δεν πρόκειται να λειτουργήσει, έχει τους κινδύνους της, έχει τις συνέπειές της. Κι όμως, εξακολουθούμε να αισθανόμαστε υποχρεωμένοι -τόσο για πολιτικούς αλλά και στρατηγικούς λόγους- να ακολουθήσουμε αυτήν την προσέγγιση», συνέχισε, υποστηρίζοντας ότι ούτε η αδράνεια αποτελεί πραγματική λύση. «Κάθε επιλογή που παρουσιάστηκε στον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν ήταν κακή. Και μετά γίνεται θέμα επιλογής της λιγότερο κακής επιλογής», είπε χαρακτηριστικά.
Ήδη χθες εκτόξευσαν αντιπλοϊκό πύραυλο «σε απάντηση» για τα πλήγματα των Ηνωμένων Πολιτειών και της Βρετανίας. Σύμφωνα με το Πεντάγωνο, ο πύραυλος δεν βρήκε τον στόχο του. Ωστόσο, θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι θα ακολουθήσουν νέες επιθέσεις. Ορισμένοι μάλιστα αναλυτές πιστεύουν ότι το επόμενο διάστημα θα αυξηθούν, σε μια επίδειξη δύναμης των Χούθι.
«Πρέπει να αντιδράσουν για να διασώσουν την εικόνα και τη νομιμότητα που απολαμβάνουν στο εσωτερικό της χώρας», εξήγησε ο Αντρέας Κριγκ, αναπληρωτής καθηγητής στο King’s College του Λονδίνου. «Πρέπει να στείλουν ένα μήνυμα».
«Οι Χούθι βρίσκονται σε κατάσταση πολέμου για αόριστο χρονικό διάστημα για πάνω από 20 χρόνια και είναι στην ευχάριστη θέση να διατηρούν οποιαδήποτε πίεση επ’ αόριστον», πρόσθεσε ο Κριγκ. «Πιστεύω ότι θα δούμε περισσότερες επιθέσεις στη ναυτιλία από την Υεμένη τις επόμενες εβδομάδες», ανέφερε, εκτιμώντας ότι «με το να τους πιέζουν (οι ΗΠΑ), όπως έκαναν χθες στέλνοντας αυτό το ισχυρό μήνυμα, οι Χούθι είναι πολύ πιθανό να ενθαρρυνθούν να συνεχίσουν».
Στο μεταξύ, χθες το βράδυ, ο Αμερικανός πρόεδρος προειδοποίησε τους Χούθι για περαιτέρω δράση εάν συνεχιστεί η βία στην περιοχή. Η προειδοποίησή του ήρθε λίγες ώρες προτού ο αμερικανικός στρατός εξαπολύσει τη δεύτερη επιδρομή του με στόχο μια εγκατάσταση ραντάρ των ανταρτών.
Εάν όμως οι Χούθι αντεπιτεθούν όπως αναμένεται, οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους ενδέχεται να βρεθούν σε μια άλλη μάχη που υπαγορεύεται από το κλίμα του «οφθαλμός αντί οφθαλμού». «Χτυπήσαμε μια σφηκοφωλιά», όπως το έθεσε ο Σάαμπ. «Είτε θα έχουμε μια διαρκή επιχείρηση σε περίπτωση που οι Χούθι απαντήσουν, είτε δεν χτυπάμε καθόλου. Δεν κάνεις απλώς ένα εφάπαξ πλήγμα, γιατί αυτό θα δείξει περαιτέρω αδυναμία», εξήγησε το σκεπτικό του.
«Αυτοί οι τύποι ωφελούνται πραγματικά από τη σύγκρουση με τους Αμερικανούς για διάφορους λόγους. Η σύγκρουση αποσπά την προσοχή των ντόπιων και οποιονδήποτε παρακολουθεί τους Χούθι από την τρομερή διακυβέρνησή τους στην Υεμένη. Ενισχύει τα διαπιστευτήριά τους ως ο μόνος παράγοντας που έχει ενοχλήσει πραγματικά τις Ηνωμένες Πολιτείες. Είναι μια ευκαιρία για αυτούς», συμπλήρωσε, τονίζοντας ότι οι Χούθι είναι δύσκολο να εξαληφθούν με στρατιωτική δράση.
«Είναι αρκετά διασκορπισμένοι», όπως είπε ο Σάαμπ. «Μπορούν να κρυφτούν στα βουνά, μπορούν να κρυφτούν στις σήραγγες, έχουν δυνατότητες και θα συνεχίσουν να λαμβάνουν προμήθειες από τους Ιρανούς».
Αν και εξαρτώνται από το Ιράν, την ίδια ώρα είναι και αρκετά ανεξάρτητοι. «Είναι ένας αυτάρκης παράγοντας της Υεμένης με τα δικά τους συμφέροντα, τις δικές τους δυνατότητες και το πιο σημαντικό, με τη δική τους υπηρεσία για να καθορίσουν τη στρατηγική τους», είπε ο Κριγκ.
Παράλληλα, όπως παρατηρεί ο Σάαμπ, οι προθέσεις των Χούθι δεν είναι τόσο σαφείς όσο του Ιράν. «Έχουν πραγματικά μια τάση για βία που είναι δύσκολο να ταιριάξει σε όλα τα άλλα μέρη αυτού του ιρανικού δικτύου» , εξήγησε αναφερόμενος στον «άξονα της αντίστασης». «Θα είναι πολύ δύσκολο να τους δαμάσεις. Θα είναι πολύ δύσκολο να τους χαλιναγωγήσεις».