Πρώιμα συμπτώματα της εμφάνισης του καρκίνου ενδέχεται να εμφανιστούν χρόνια ή ακόμα και δεκαετίες πριν από την διάγνωσή του, σύμφωνα με την πιο ολοκληρωμένη έρευνα έως σήμερα, σχετικά με τις γενετικές μεταλλάξεις, που μετατρέπουν υγιή κύτταρα σε κακοήθη.
Τα ευρήματα, που βασίζονται σε δείγματα περισσότερων από 2.500 όγκους και 38 τύπων καρκίνου, αποκαλύπτουν ότι οι ασθενείς θα μπορούσαν ενδεχομένως να εξεταστούν και να υποβληθούν σε θεραπεία, ήδη από τα πρώτα στάδια της νόσου.
Πιθανή η ανάπτυξη διαγνωστικών εξετάσεων
Η έρευνα διεξήχθη στα πλαίσια της Ανάλυσης του Καρκίνου στο Πάγκρεας σε ολόκληρα Γονιδιώματα, την πιο ολοκληρωμένη μελέτη της γενετικής του καρκίνου μέχρι σήμερα.
«Αυτό που είναι εξαιρετικό είναι πως ορισμένες από τις γενετικές μεταβολές φαίνεται να έχουν συμβεί πολλά χρόνια πριν την διάγνωση, πριν ακόμα από οποιαδήποτε άλλη ένδειξη εμφάνισης του καρκίνου» δήλωσε η Clemency Jolly, συν-συγγραφέας της έρευνας με έδρα το ινστιτούτο Francis Crick στο Λονδίνο.
«Η αποσαφήνιση αυτών των μοτίβων, μπορεί να σημαίνει ότι η ανάπτυξη νέων διαγνωστικών εξετάσεων είναι εφικτή» συμπλήρωσε ο Peter Van Loo, συν-συγγραφέας, με έδρα επίσης το ινστιτούτο Crick.
Νωρίτερα ο εντοπισμός
Η ανακάλυψη ότι οι γενετικές μεταλλάξεις συμβαίνουν πολλά χρόνια πριν την εμφάνιση των πρώτων συμπτωμάτων, δεν θα αλλάξει τον προσυμπτωματικό έλεγχο του καρκίνου σε άμεσο χρόνο.
Ωστόσο, δίνονται ελπίδες σε όσους ασθενείς βρίσκονται σε κίνδυνο ότι θα μπορέσουν να εντοπίσουν και άρα να αντιμετωπίσουν την νόσο πολύ νωρίτερα.
Η μελέτη αποκάλυψε ότι περίπου οι μισές από τις πρώτες μεταλλάξεις απαντήθηκαν σε μόλις εννέα γονίδια, γεγονός που σημαίνει ότι υπάρχει μια σχετικά μικρή ομάδα γονιδίων που λειτουργούν ως έναυσμα της γενετικής μετάλλαξης του καρκίνου.
Στο μέλλον, ενδεχομένως, να είναι δυνατόν να πάρουμε τέτοιες μεταλλάξεις χρησιμοποιώντας τις λεγόμενες υγρές βιοψίες, γενετικές εξετάσεις που ανιχνεύουν τις μεταλλάξεις σε γενετικό υλικό DNA που επιπλέει ελεύθερα στο αίμα, το οποίο μπορεί να υποδηλώνει την παρουσία όγκων σε άλλα μέρη του σώματος.
«Κάποιος θα μπορούσε να προσπαθήσει να ταυτοποιήσει αυτές τις πρώτες μεταλλάξεις και να κάνει κάποιου είδους απεικόνιση σε ασθενείς που εμφανίζονται θετικοί» εξηγεί ο Peter Van Loo.
«Ακόμα πιο μελλοντικά, θα μπορούσαν να αναπτυχθούν μέθοδοι που πραγματικά στοχεύουν αυτά τα συγκεκριμένα κύτταρα» συμπληρώνει.