Ψηφίστηκε χθες από την ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών για την εκλογή δημοτικών και περιφερειακών αρχών, που θεσπίζει -μεταξύ άλλων- μείωση του ποσοστού που απαιτείται για την ανάδειξη του επιτυχόντος συνδυασμού, από 50% συν μία ψήφο, σε 43% συν μία ψήφο.
Ψηφίστηκε επίσης με ευρεία πλειοψηφία, η τροπολογία του υπουργού Εσωτερικών Μάκη Βορίδη, με την οποία καθιερώνεται ασυμβίβαστο ως προς την κατοχή επιτελικής θέσης σε κόμματα, για πρόσωπα που έχουν καταδικαστεί οριστικά. Υπέρ της τροπολογίας τάχθηκαν ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, Κίνημα Αλλαγής και Ελληνική Λύση, ενώ καταψήφισαν ΚΚΕ και ΜέΡΑ25.
Νωρίτερα κατά τη διάρκεια της συζήτησης ο υπουργός Εσωτερικών, υπεραμύνθηκε του νομοσχεδίου με το οποίο αντικαθίσταται το ισχύον εκλογικό σύστημα της απλής αναλογικής με το εκλογικό σύστημα της ενισχυμένης πλειοψηφικής στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, χαρακτηρίζοντας «επαρκή ηθικώς και πολιτικώς» τη νομιμοποίηση που παρέχει η επίτευξη ποσοστού 43% στον πρώτο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών. «Όταν παίρνεις το 43%, η θέση της κυβέρνησης είναι, ότι έχεις επαρκή νομιμοποίηση ώστε να μη χρειάζεται να υποχρεώσεις τους υπολοίπους συνδυασμούς, στον δεύτερο γύρο, να προσχωρήσουν στον νικήσαντα συνδυασμό» τόνισε ο κ. Βορίδης.
Παράλληλα, ο υπουργός υπερασπίστηκε τη διάταξη που προβλέπει τη μείωση των περιφερειακών και δημοτικών συμβούλων, τονίζοντας ότι αυξάνεται παράλληλα η δυνατότητα συμμετοχής περισσότερων υποψηφίων στις αυτοδιοικητικές εκλογές, στην κατεύθυνση συγκρότησης δυνατότερων και ανταγωνιστικότερων ψηφοδελτίων. Όπως είπε, η πριμοδότηση των 3/5 του Δημοτικού και Περιφερειακού Συμβουλίου, εξασφαλίζει την πλειοψηφία του νικητή συνδυασμού, διασφαλίζοντας ταυτόχρονα την κυβερνησιμότητα και την αποτελεσματική διακυβέρνηση.
Αιτιολογώντας ο υπουργός Εσωτερικών την κατάργηση της τέταρτης κάλπης για την ανάδειξη των προέδρων των κοινοτήτων, υποστήριξε ότι δεν υπάρχει καμία αναγκαιότητα να καλλιεργείται ένα είδος «ψευδοαυτονομίας», σημειώνοντας παράλληλα ότι όλες οι υπόλοιπες ρυθμίσεις που αφορούν το αξίωμα του προέδρου και τα τοπικά συμβούλια συνεχίζουν να ισχύουν.
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Γ. Ραγκούσης επισήμανε ότι «η απλή αναλογική είναι συνυφασμένη με την αρχή και την αξία της δικαιοσύνης» και συμπλήρωσε ότι «δεν μπορεί να μιλάτε έτσι για την απλή αναλογική, υποτιμώντας στην πραγματικότητα τη νοημοσύνη των πολιτών και όλων, όταν μεγάλες δυνάμεις, οικονομικές δυνάμεις, παραγωγικές δυνάμεις, κύριε Βορίδη, σε όλο τον κόσμο, που είναι σε πολλούς τομείς της οικονομικής και της πολιτικής τους ζωής παράδειγμα προς μίμηση».
«Ποια είναι η μείζονα αλλαγή του νομοσχεδίου Μητσοτάκη-Βορίδη; Είναι το γεγονός ότι αφαιρείτε τη δύναμη, αφαιρείτε τον λόγο, αφαιρείτε την εξουσία από την πλειοψηφία, από τους πολλούς του κάθε δήμου, κάθε περιφέρειας και πού τη δίνετε;», διερωτηθηκε για να συμπληρώσει «στους λίγους, στη μειοψηφία, δίνετε τον λόγο, δίνετε τη δύναμη, δίνετε την εξουσία τη δημοτική, την αυτοδιοικητική, της περιφέρειας και του δήμου στους λίγους, στις μειοψηφίες, ενώ την έπαιρναν και την κατείχαν και στη διάρκεια της Μεταπολίτευσης, με εξαίρεση το διάλειμμα του 2006 και μετά, λίγα χρόνια, και μετά τον «Καλλικράτη» και μετά τον «Κλεισθένη» την είχαν αυτή τη δύναμη και αυτήν την εξουσία οι πλειοψηφίες».
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κινήματος Αλλαγής, Κώστας Σκανδαλίδης τόνισε την ανάγκη δημοκρατικής νομιμοποίησης του δημάρχου, την οποία «δεν του τη δίνει το 43%». Όπως τόνισε, το 50%+1 δίνει στον δήμαρχο τη δυνατότητα να ασκεί αρμοδιότητες.
Αναφερόμενος επίσης, στην ανάγκη «τα συλλογικά όργανα της δημοτικής Αρχής, στα κρίσιμα ζητήματα που τους αφορούν, να οπλιστούν με αρμοδιότητες τέτοιες ώστε να μπορεί ο δήμαρχος ν’ ασκεί την εξουσία του μόνο στα θέματα άμεσης αρμοδιότητάς του» είπε ότι η κυβέρνηση ενισχύει μόνο τον δήμαρχο και αποδυναμώνει τα συλλογικά όργανα: «Αυτή είναι η μεγάλη αντίφαση, κι εκεί είναι η μεγάλη μας αντίθεση απέναντι στο 43%», είπε ο κ. Σκανδαλίδης.