Συλλυπητήρια του Κ. Αγοραστού για τον θάνατο της Μ.Θεολόγη
18 February 2021
36 νέα έργα ενέκρινε το Δημοτικό Συμβούλιο να υλοποιηθούν εντός της χρονιάς στα Τρίκαλα και τα χωριά
18 February 2021

ΥΠΕΣ: Ιστορικό χαμηλό στις ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις των ΟΤΑ

Το ιστορικά χαμηλότερο επίπεδο ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων από το 2013 που ξεκίνησε η συστηματική καταγραφή τους κατέγραψε η Τοπική Αυτοδιοίκηση, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εσωτερικών Μ. Σταυριανουδάκης.
Σύμφωνα λοιπόν με τα επίσημα στοιχεία, το Δεκέμβριο του 2019 οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις των ΟΤΑ ανήλθαν στα 179 εκατ. ευρώ και το Μάιο του 2020, εν μέσω πανδημίας, έφτασαν στα 272 εκατ. ευρώ.

Μετά από συνεργασία του υπουργείου Εσωτερικών με το υπουργείο Οικονομικών, σχεδιάστηκε και εφαρμόστηκε πρόγραμμα χρηματοδότησης των ΟΤΑ, ύψους 120 εκατ. ευρώ, λαμβάνοντας υπόψη την οικονομική κατάσταση κάθε δήμου. Από το ποσό που έλαβε ο κάθε δήμος για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του προβλέπεται μελλοντική επιστροφή του 60%.

Μετά από αυτήν τη χρηματοδοτική ένεση το Δεκέμβριο του 2020, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των ΟΤΑ μειώθηκαν στα 120 εκατ. ευρώ, ή κατά 33% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2019.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών «για το 20% εξ αυτών εκκρεμεί με υπαιτιότητα δικαιούχων ή αφορά λογιστικές εκκρεμότητες γεγονός που σημαίνει ότι οι πραγματικές ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις έχουν υποχωρήσει σε επίπεδα κάτω των 100 εκατ. ευρώ.

Να σημειωθεί ότι με τη θεσμοθέτηση του Μηχανισμού Αποτροπής Συσσώρευσης Ληξιπρόθεσμων Υποχρεώσεων το πρώτο δεκαήμερο μετά τη λήξη κάθε ημερολογιακού τριμήνου, οι αρμόδιες οικονομικές υπηρεσίες των ΟΤΑ πρέπει να υποβάλλουν προς το Υπουργείο Εσωτερικών κατάσταση με τις ληξιπρόθεσμες οφειλές και αναλυτική αιτιολόγηση των λόγων μη πληρωμής τους. Με εξαίρεση τα εντάλματα τα οποία δεν μπορούν να πληρωθούν με ευθύνη των δικαιούχων, ο δήμος θα μεταφέρει σε ειδικό λογαριασμό το ποσό των ληξιπρόθεσμων οφειλών. Σε περίπτωση που αυτό δεν συμβεί τότε το ποσό θα παρακρατείται από την επόμενη μηνιαία τακτική επιχορήγηση μέσω ΚΑΠ (και σε ποσοστό έως 25% αυτής). Στη συνέχεια θα γίνεται άμεσα η πληρωμή των δικαιούχων μέσω του Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων.

Ο κ. Σταυριανουδάκης υπογραμμίζει ότι με τη θεσμοθέτηση του Μηχανισμού Αποτροπής Συσσώρευσης Ληξιπρόθεσμων Υποχρεώσεων η κυβέρνηση «έστειλε σε όλους τους εμπλεκόμενους το μήνυμα ότι η ελαχιστοποίηση των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων αποτελεί βασική κυβερνητική προτεραιότητα και δέσμευση προς τους φορείς της αγοράς που συναλλάσσονται με το δημόσιο για την άμεση εκκαθάριση των απαιτήσεων τους».

Ο ίδιος έχει δώσει εντολή στην αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου να δημοσιευτούν τα στοιχεία της πρώτης εφαρμογής του Μηχανισμού μέχρι το τέλος του Φεβρουαρίου, ενώ εκτιμά ότι είναι εφικτή η περαιτέρω αποκλιμάκωση των ληξιπρόθεσμων οφειλών των ΟΤΑ μέσα στο 2021.

Comments are closed.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d bloggers like this: