Εφορμόστε σωστά την κρέμα ματιών
25 May 2020
Εστίαση : Όλα τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας – Αναλυτικός οδηγός
25 May 2020

Φτιάχνουμε μόνοι μας λάδι καλέντουλας

Το λάδι καλέντουλας έχει πάμπολλες χρήσεις, καταπραΰνει ήπιους δερματικούς ερεθισμούς που προκαλούνται από τις απότομες εναλλαγές της θερμοκρασίας, το ξύρισμα, την αποτρίχωση, την ηλιοθεραπεία, τα τσιμπήματα, τους ερεθισμούς στα μωρά από πάνα κτλ. Είναι αποτελεσματαικό σε εκδορές, κοψίματα, πληγές, κιρσούς.

Αποτελεί ιδανική βάση για κρέμες, αλοιφές, λοσιόν για τη φροντίδα του δέρματος και των μαλλιών ή λάδι μασάζ με προσθήκη αιθέριων ελαίων.

Υλικά

  • 50 ml ξερά ή 100 ml φρέσκα πέταλα καλέντουλας
  • 150 ml ελαιόλαδο ή ηλιέλαιο
  • 3 κάψουλες βιταμίνη Ε

Παρασκευή 

1ος τρόπος

Πλύντε τα πέταλα της καλέντουλας και στεγνώστε τα σκεπασμένα με ένα λεπτό πανί στον ήλιο.
Αποστειρώστε ένα βάζο με καυτό νερό και μετά με λίγο οινόπνευμα και αφήστε το να στεγνώσει. Βάλτε το βότανο στο βάζο και καλύψτε τα με το λάδι της αρεσκείας σας. Αφήστε το βαζάκι σε ζεστό και φωτεινό μέρος για 40 – 60 ημέρες, ανακινώντας ανά τακτά διαστήματα. Αν θέλετε πιο δυνατό εκχύλισμα στις 30 ημέρες αφαιρέστε τα πέταλα από το λάδι και προσθέστε νέα.

2ος τρόπος

Ο πιο γρήγορος τρόπος είναι να βάλτε το βάζο σε μπεν- μαρί και σε χαμηλή θερμοκρασία για 3 ώρες αφήνοντας το να κρυώσει χωρίς να το αποσύρετε από τη φωτιά. Όταν κρυώσει σουρώστε το λάδι.

Τοποθετείστε το λάδι καλέντουλας σε ένα σκούρο μπουκάλι και προσθέστε τις βιταμίνες.

Ιατροφαρμακευτικές ιδιότητες


Η καλέντουλα και οι θεραπευτικές της ιδιότητες είχαν αναγνωριστεί από την αρχαιότητα,έφτιαχναν ένα ποτό, αναμιγνύοντας άνθη καλέντουλας μέσα σε κρασί, που το χρησιμοποιούσαν για τη θεραπεία της δυσπεψίας.
Έχουν μια ηρεμιστική επίδραση στο κεντρικό νευρικό σύστημα μειώνουν την αρτηριακή πίεση ,και έχουν βακτηριοκτόνο δράση σε έναν αριθμό επικίνδυνων μικροοργανισμών, συμπεριλαμβανομένων των στρεπτόκοκκων και των σταφυλόκοκκων.
Έχουν θεραπευτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.
Βελτιώνουν την καρδιακή λειτουργία με την αύξηση του εύρους του καρδιακού παλμού και επιβράδυνση της ταχύτητάς του βοηθώντας και στην αντιμετώπιση της στηθάγχης.
Είναι δραστικές κατά του ιού του έρπητα και της γρίπης τύπου Α.

Προστατεύει το σώμα από τον εκφυλισμό των κυττάρων του καρκίνου, δεσμεύοντας τις ελεύθερες ρίζες.
Θεραπεύει φλεγμονές της ουροδόχου κύστης , ασθένειες του χοληφόρου πόρου και του ήπατος.
Αντιμετωπίζει προβλήματα εμμηνόπαυσης και διαταραχές του εντέρου.
Γίνεται χρήση στην οδοντιατρική παθολογία, συμπεριλαμβανομένης της αιμορραγίας των ούλων, των φλεγμονωδών φαινομένων και την αμυγδαλίτιδα.
Είναι χρήσιμη για αντιμετώπιση γαστρίτιδας, γαστρικού έλκους, διάφορων δερματίτιδων, ακμής, μη θεραπεύσιμων τραυμάτων και εγκαυμάτων.
Καλό για αιμορροΐδες,γυναικολογικές φλεγμονώδεις διεργασίες, διάβρωση του τραχήλου της μήτρας,
Είναι εφιδρωτικό, αντιεμετικό, αντισκορβουτικό κατά των παθήσεων των ματιών,του ερυσίπελας, για τις κρεατοελιές και ψωρίαση.

Άλλες χρήσεις

Τα άνθη καλέντουλας είναι βρώσιμα και μπορούν να χρησιμοποιηθούν, για να φέρουν πορτοκαλί χρώμα στα πιάτα από ρύζι ή πατάτες ή σε σούπες ή σαλάτες για επιπλέον γεύση και διατροφή.
Τα λουλούδια ήταν ένα συνηθισμένο συστατικό στις γερμανικές σούπες και σταφίδες, γεγονός που εξηγεί το ψευδώνυμο “pot marigold”.
Τα χρυσά πέταλα χρησιμοποιήθηκαν, επίσης, για να προσθέσουν χρώμα στο βούτυρο και το τυρί.
Κατά το Μεσαίωνα γυναίκες έβαφαν τα μαλλιά τους με αυτό το φυτό. Τα λουλούδια είναι σε παραδοσιακά υλικά σε πιάτα της Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής.
Το τσάι καλέντουλας προσφέρει οφέλη για την υγεία, καθώς και νοστιμιά. Αποτελεί εξαιρετική βάση για κρέμες, φυτικές αλοιφές, λοσιόν και πολλά άλλα φυσικά καλλυντικά.
Τα λουλούδια χρησιμοποιήθηκαν κάποτε ως πηγή βαφής για υφάσματα.

Συγκαλλιέργεια

Το λουλούδι μπορεί να είναι χρήσιμο για την αποτροπή πολλών παρασίτων εντόμων, καθιστώντας το ένα καλό φυτό για συγκαλλιέργεια με λαχανικά , κολοκυθάκια, αγγούρι, ντομάτα, πιπεριές, μελιτζάνες, μπιζέλια, φασόλια. Προσελκύει δε, έντομα επικονίασης, όπως μέλισσες και σφήκες αυξάνοντας την καρποφορία.

Comments are closed.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d bloggers like this: