Ας θωρακίσουμε το ανοσοποιητικό μας σύστημα με ένα εύκολο σιρόπι. Θα μας φανεί χρήσιμο τόσο τώρα που μπαίνει η Άνοιξη και οι ιώσεις θα είναι σε έξαρση όσο και στην αρχή του Χειμώνα για να αντιμετωπίσουμε την γρίπη και τις άλλες λοιμώξεις του αναπνευστικού και όχι μόνο. Το έφτιαξα φέτος τον Χειμώνα για τα πριγκιπικά μωρά και λειτούργησε και σαν σούπερ αντιβηχικό.
Σημείωση: Καλό είναι στην διατροφή μας αλλά και σε αυτή των παιδιών μας να βάλουμε ήλιο (ναι το ξέρω πως δεν τρώγεται αλλά είναι απαραίτητος), πρόβειο γιαούρτι και περισσότερα λαχανικά και να βγάλουμε το πολύ αλάτι και την ζάχαρη.
Τι θα χρειαστούμε για το σιρόπι των μικρών μας:
εσπεριδοειδή (1 πορτοκάλι, 1 μανταρίνι, 1 λεμόνι εννοείται ακέρωτα),
100 γρ. από αποξηραμένα φρούτα (σύκα, βερύκκοκα, σταφίδες, δαμάσκηνα κλπ)
100 γρ. από μούρα (μύρτιλλα, γκότζι μπέρι, ιπποφαές, ακάι μπέρι, βατόμουρα, γκράνμπερι, σμέουρα, φραγκοστάφυλα, αν δεν τεμπελιάσατε και μαζέψατε κράνα βάλτε και από αυτά)
50 γρ.κυνόροδα
50 γρ. εχνινάκεια (αν βρείτε και τα δύο είδη καλά θα είναι)
μέλι όσο χρειαστεί
Που θα τα βρείτε. Υπάρχουν στα σούπερ μάρκετ, στις λαϊκές αγορές και φυσικά σε καταστήματα με βότανα και μπαχαρικά.
Πως θα το φτιάξετε. Κόψτε σε μικρότερα κομμάτια ότι χρειάζεται κόψιμο π.χ. εσπεριδοειδή, ξερά φρούτα κλπ. Ζυγίστε και βάλτε όλα τα υλικά σας σε μια κατσαρόλα. Γεμίστε την κατσαρόλα με την τριπλάσια ποσότητα νερού και βράστε το μείγμα για 25-30 λεπτά. Προς το τέλος της βράσης προσθέστε την εχινάκεια. Σουρώστε και στύψτε όσο πιο δυνατά μπορείτε.
Μετρήστε το υγρό που έχετε. Βάλτε το σε μια κατσαρόλα και προσθέστε άλλη τόση ποσότητα μελιού. Αφήστε το να πάρει μια-δυο βράσεις για να λιώσει το μέλι και είναι έτοιμο.
Για το σιρόπι των μεγάλων θα χρειαστεί να προσθέσετε στα παραπάνω υλικά 1 ξύλο κανέλας και μια μικρή ρίζα τζίνσενγκ. Θα το φτιάξετε όπως περιγράφω παραπάνω.
Αποθηκεύστε το όσο είναι ζεστό σε μπουκάλια και μόλις κρυώσει βάλτε το στο ψυγείο.
Δίνετε στα παιδιά 1 κουταλάκι του γλυκού κάθε μέρα (ιδανικά το πρωί πριν ξεκινήσουν την μέρα τους) και 1 κουταλιά της σούπας στους μεγάλους.
Καλή επιτυχία!
Ειρήνη Παληού Βοτανοθεραπεύτρια
Πηγή :botanologika