Έχουν περάσει 24 ώρες από τη στιγμή που ξέσπασε η φωτιά στο εργοστάσιο πλαστικών στη Μεταμόρφωση Αττικής και οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής (49 πυροσβέστες, 14 οχήματα) συνεχίζουν να δίνουν μάχη για την ολική κατάσβεσή της. Από το εσωτερικό του εργοστασίου όπου μαίνεται η φωτιά, εξακολουθεί να βγαίνει μαύρος καπνός που το βράδυ του Σαββάτου σκέπασε τον Αττικό ουρανό με ένα τοξικό νέφος από την καύση των πλαστικών για το οποίο εκφράστηκαν ανησυχίες από την πρώτη στιγμή. Μάλιστα, από τις μικρές ή μεγάλες εκρήξεις που γίνονται, κομμάτι του κτιρίου δείχνει να καταρρέει, με τη στατικότητά του να προβληματίζει.
Η ατμόσφαιρα στο σημείο παραμένει αποπνικτική, ενώ ο όγκος του καπνού πάντως δυσχεραίνει το έργο της πυροσβεστικής αφού δεν μπορούν να προσεγγίσουν εύκολα το εσωτερικό του κτιρίου λόγω της ανακυκλώσιμης καυστικής ύλης, με τους ειδικούς να αναφέρουν ότι το νέφος δεν θα εγκλωβιστεί στο λεκανοπέδιο αλλά θα αραιώσει λόγω των ανέμων.
Ιδιαίτερα ανησυχητική πάντως είναι η εκτίμηση του Μιχάλη Πετράκη, πρώην Διευθυντή του Ινστιτούτου Ερευνών Περιβάλλοντος, ο οποίος μίλησε στο ΣΚΑΪ τονίζοντας την επικινδυνότητα από τις τοξικές ουσίες που αιωρούνται στην ατμόσφαιρα και εισπνέονται από τους πολίτες. Ο κ. Πετράκης τόνισε πως αυτές οι τοξικές ουσίες ενδέχεται να αποδειχτούν ιδιαίτερα επιβλαβές για την υγεία, ενώ η εκτίμησή του είναι πως το νέφος μπορεί να φτάσει ακόμη και μέχρι την Κρήτη. Μάλιστα, αναφέρθηκε και στις ποινές που επισύρει η αμέλεια για μία τέτοια φωτιά με το παράδειγμα της Αμερικής να εξηγεί πόσο αυτή σοβαρή κρίνεται αλλά και πόσο ακριβό μπορεί να είναι το τίμημα για τον δράστη.
Συγκεκριμένα, είπε:
“Πιο τοξικός δεν μπορεί να είναι αυτός ο καπνός . Σε μεγάλα κράτη που έχουν βαριές βιομηχανίες τέτοια περιστατικά επιδικάζονται με βαριά πρόστιμα από τη δικαστική αρχή γιατί είναι πάρα πολύ επικίνδυνες για την υγεία και λόγω του ότι μεταφέρονται σε τεράστιες αποστάσεις. Αυτό το νέφος μπορεί να φτάσει μέχρι και την Κρήτη. Αυτό το νέφος μπορεί να δημιουργήσει τοξικά προβλήματα. Έχει να κάνει με το αναπνευστικό αλλά μιλάμε για ουσίες καρκινογόνες. Η φωτιά θα σβήσει, θα υπάρξει οτιδήποτε αναπόφευκτο, αλλά αυτός ο καπνός είναι κακός για την υγεία μας. Είναι τοξικός και καρκινογόνος. Δεν μπορούν να ληφθούν μέτρα. Τι μέτρα να ληφθούν; Να καθαριστούν οι επιφάνειες; Στις Ηνωμένες Πολιτείες, τα πρόστιμα για μία τέτοια αμέλεια από βαριές βιομηχανίες μπορεί να φτάσει στα 600 ή 700 εκατομμύρια δολάρια. Αυτό μας δίνει να καταλάβουμε τι προβλήματα μπορούν να δημιουργήσουν αυτές οι ουσίες.
Νέα ενημέρωση υπήρξε πριν από λίγο από την Περιφέρεια Αττικής. Σύμφωνα με αυτή, ο Περιφερειάρχης Αττικής, Γιώργος Πατούλης, ο οποίος δήλωσε πως “προτεραιότητα μας η προάσπιση της δημόσιας υγείας”, ζήτησε από το Ινστιτούτο Ερευνών Περιβάλλοντος του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών να αποστείλει στις υπηρεσίες της Διεύθυνσης του Περιβάλλοντος της Περιφέρειας, στοιχεία σχετικά με το πώς διακυμαίνεται η ρύπανση της ατμόσφαιρας.
Βάσει αυτών, μέχρι και χθες αργά το απόγευμα:
-Στο βόρειο, ανατολικό και κεντρικό τμήμα του Λεκανοπεδίου δεν καταγράφηκε κάποια επιβάρυνση στην ποιότητα της ατμόσφαιρας.
– Στο δυτικό-νοτιοδυτικό τμήμα του Λεκανοπεδίου καταγράφηκαν ελαφρώς αυξημένα επίπεδα, μετά τις 9 το πρωί. Ενδεικτικά στις περιοχές Χαϊδαρίου και Κερατσινίου, η μέση συγκέντρωση για το διάστημα 9:00-17:00 ήταν κατά περίπου 40% αυξημένη σε σχέση με το σταθμό του ΕΑΑ στο Θησείο.
– Επιπλέον, σε θέση μέτρησης πλησίον της Εθνικής Οδού Αθηνών Λαμίας στο ύψος του Περιστερίου καταγράφηκαν αυξημένα επίπεδα ιδίως μετά τις 15:00 τα οποία πιθανώς επηρεάζονται και από σχετικές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις.
Οδηγίες προς τους πολίτες για την καλύτερη προστασία της υγείας τους:
1. Nα αποφεύγουν την έκθεσή τους στη ροή και στα ρεύματα του καπνού, προκειμένου να προστατευθούν από τις συνέπειες των αναθυμιάσεων
2. Εφόσον αντιμετωπίζουν αναπνευστικά ή άλλα συναφή προβλήματα υγείας να επικοινωνούν άμεσα με το θεράποντα ιατρό τους
3. Να διατηρούν ερμητικά κλειστά πόρτες, παράθυρα και τυχόν αλλά ανοίγματα των κτιριακών τους εγκαταστάσεων.
4. Να παραμένουν σε ανοιχτούς ή αεριζόμενους χώρους που δεν επηρεάζονται από το συμβάν και τις συνέπειές του.
5. Να προβαίνουν σε καλό αερισμό κάθε χώρου ή εγκατάστασης που θα χρησιμοποιούν μετά την κατάσβεση της πυρκαγιάς.
Πηγή : news247.gr