Σε επιφυλακή η Περιφέρεια Θεσσαλίας για περονόσπορο και ακαρπία σε καλλιέργειες
3 July 2023
Χωρίς είδηση η πρώτη συνάντηση Σλούκα-Ολυμπιακού
3 July 2023

Χαρ. Μπιλλίνης: Διαθέσιμο 1 εκατ. ευρώ από το ΕΣΠΑ για πρακτική – Δεν κατέθεσε χαρτιά το Τμήμα Δασολογίας

Την πρώτη του συνέντευξη Τύπου, παραχώρησε ο νέος Πρύτανης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Χαράλαμπος Μπιλλίνης, θέλοντας να ξεκαθαρίσει το τι συμβαίνει τελικά με την πρακτική άσκηση των φοιτητών του Τμήματος Δασολογίας, Επιστημών Ξύλου και Σχεδιασμού, οι οποίοι την προηγούμενη εβδομάδα πραγματοποίησαν κατάληψη στην πρυτανεία, διαμαρτυρόμενοι για «κόψιμο» της πρακτικής τους.

Ο κ. Μπιλλίνης ξεκαθάρισε πως δεν κόβεται καμία πρακτική άσκηση των φοιτητών και έγιναν όλες οι απαραίτητες κινήσεις, για να διασφαλιστούν όσα χρειάζονται οι φοιτητές. Ο Πρύτανης του ΠΘ ανέφερε αρχικά πως οι φοιτητές επικοινώνησαν μαζί του την Τρίτη, εκφράζοντας την επιθυμία τους για συνάντηση, ωστόσο ο κ. Μπιλλίνης θα ήταν στην Αθήνα την Τετάρτη και την Πέμπτη, πράγμα που τους το μετέφερε. Παρόλα αυτά οι φοιτητές, προχώρησαν στην κατάληψη, πριν μιλήσουν μαζί του. Την Παρασκευή όπως ανέφερε ο ίδιος, συναντήθηκαν, μίλησαν και το θέμα έληξε μέσα σε δύο ώρες.

Σε ότι αφορά το πρακτικό θέμα και την πρακτική άσκηση των φοιτητών ο κ. Μπιλλίνης εξήγησε ότι οι φοιτητές είχαν προτείνει δύο μέρη για την πρακτική, την Καρδίτσα και την Εύβοια με το κόστος να αγγίζει τις 93.000 ευρώ για το δεύτερο μέρος, ποσό που περιείχε την ενοικίαση δωματίων, το κόστος για τον καθαρισμό τους, αλλά και τη σίτισή τους σε ταβέρνα, έξοδα όμως που δεν τα καλύπτει ο τακτικός προϋπολογισμός.

«Το Τμήμα θα μπορούσε να είναι ζητήσει την ένταξή του σε πρόγραμμα ΕΣΠΑ που υπάρχει ύψους 1εκ. ευρώ και να κάνουν την πρακτική τους οι φοιτητές, ακριβώς όπως την ήθελαν, καθώς προσδιορίζει το πρόγραμμα κι ένα μηνιαίο ποσό – αποζημίωση μεταξύ άλλων για κάθε φοιτητή της τάξης του 80% του κατώτατου μισθού. Από τα 53 προγράμματα σπουδών τα 52 έχουν θεσμοθετημένη πρακτική άσκηση ενσωματωμένη στο πρόγραμμα σπουδών. Από αυτά τα 52 τα 50 συμμετέχουν στο πρόγραμμα ΕΣΠΑ, το ένα που δεν έχει μπει η πρακτική είναι προαιρετική και το άλλο είναι το Τμήμα Δασολογίας», επεσήμανε ο κ. Μπιλλίνης, τονίζοντας πως οι φοιτητές δεν το γνώριζαν αυτό, ενώ συμπλήρωσε πως το Τμήμα ακόμη μπορεί να ενταχθεί στο εν λόγω πρόγραμμα ΕΣΠΑ, όμως λόγω των διαδικασιών που χρειάζεται θα περάσει ο Ιούλιος και η πρακτική θα γίνει τον Αύγουστο.

Στο δια ταύτα, ο κ. Μπιλλίνης υπογράμμισε πως η πρακτική άσκηση των φοιτητών έχει διασφαλιστεί, ο ίδιος εξασφάλισε τη σίτισή τους, με τη Λέσχη στην Καρδίτσα να μένει ανοιχτή έως τις 12 Αυγούστου για να τους εξυπηρετήσει, ενώ για τις διαδρομές τους θα εξυπηρετηθούν οι φοιτητές από το λεωφορείο του ΠΘ. Παράλληλα, εντός των ημερών θα διευθετηθεί και η παρουσία γιατρού, όπως προβλέπεται στην πρακτική άσκηση των φοιτητών.

Σήμερα πρωτοκολλήθηκε η επιστολή της φοιτήτριας από τη Λάρισα που δεν έχει να καταβάλλει τα χρήματα για την εστία

Παράλληλα, ο κ. Μπιλλίνης αναφέρθηκε σε δημοσιεύματα που είδαν το φως της δημοσιότητας την περασμένη εβδομάδα για φοιτήτρια στη Λάρισα που κινδυνεύει να μην πάρει το πτυχίο της επειδή έχει κάποιο όφελος, που δεν μπορεί να το αποπληρώσει στην Εστία.

Ο Πρύτανης εξήγησε πως η επιστολή της φοιτήτριας έφτασε στο ΠΘ το Σάββατο, ενώ είχε ήδη δημοσιοποιηθεί το θέμα και πρωτοκολλήθηκε σήμερα. «Κανένας δεν της είπε ότι δεν θα πάρει πτυχίο. Εκείνη ζήτησε βεβαίωση, την ενημέρωσαν για την εξόφληση του λογαριασμού, αλλά δεν της είπαν ότι δεν θα λάβει πτυχίο. Θα ελέγξουμε τα οικονομικά της φοιτήτριας και θα βρούμε τη λύση. Δεν θα την αφήσουμε έτσι, ούτε θα αφήσουμε έτσι φοιτητές που δυσκολεύονται εκείνοι ή οι οικογένειές τους να ανταποκριθούν. Θα βρεθεί λύση», επεσήμανε ο κ. Μπιλλίνης.

Σημείωσε πως μόνο στη Λάρισα υπάρχουν συγκεκριμένοι φοιτητές που αντιδρούν, καθώς οι φοιτητές σε Καρδίτσα και Βόλο και η συντριπτική πλειοψηφία στη Λάρισα, έχουν αποπληρώσει τις οφειλές τους. Τόνισε δε ότι το μονόκλινο δωμάτιο στην Εστία κοστίζει 40 ευρώ τον μήνα και το δίκλινο 15 ευρώ τον μήνα, με την Λάρισα να διαθέτει 333 δωμάτια.

Δόθηκαν δε και τα στοιχεία από τις εστίες στη Θεσσαλία, επισημαίνοντας ότι την περίοδο 2022- 2023 στον Βόλο διέμειναν στην Εστία 39 φοιτητές και όλοι κατέβαλαν το προβλεπόμενο ποσό, στην Καρδίτσα το ίδιο έγινε με 88 φοιτητές, ενώ στη Λάρισα από τους 391 φοιτητές δεν έχουν πληρώσει οι έντεκα.

Τέλος, ο κ. Μπιλλίνης δεσμεύτηκε να υπάρχει μία συνεχής πληροφόρηση για τα τεκταινόμενα του Πανεπιστημίου και μια ανοιχτή και αμφίδρομη επικοινωνία με τα ΜΜΕ και την κοινωνία.

Μαζί του στη συνέντευξη Τύπου ήταν οι Αντιπρυτάνεις κ.κ. Καραμάνος, Προβίδας, Αναγνωστόπουλος και τα μέλη του Συμβουλίου Διοίκησης κ.κ. Εξαδάκτυλος και Σταμούλης.

Δήμητρα Παλαιοδημοπούλου – magnesianews.gr

Πηγή: https://www.karditsalive.net/karditsa/topiki-epikerotita/%CF%87%CE%B1%CF%81-%CE%BC%CF%80%CE%B9%CE%BB%CE%BB%CE%AF%CE%BD%CE%B7%CF%82-%CE%B4%CE%B9%CE%B1%CE%B8%CE%AD%CF%83%CE%B9%CE%BC%CE%BF-1-%CE%B5%CE%BA%CE%B1%CF%84-%CE%B5%CF%85%CF%81%CF%8E-%CE%B1%CF%80%CF%8C-%CF%84%CE%BF-%CE%B5%CF%83%CF%80%CE%B1-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CF%80%CF%81%CE%B1%CE%BA%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AE-%E2%80%93-%CE%B4%CE%B5%CE%BD-%CE%BA%CE%B1%CF%84%CE%AD%CE%B8%CE%B5%CF%83%CE%B5-%CF%87%CE%B1%CF%81%CF%84%CE%B9%CE%AC-%CF%84%CE%BF-%CF%84%CE%BC%CE%AE%CE%BC%CE%B1-%CE%B4%CE%B1%CF%83%CE%BF%CE%BB%CE%BF%CE%B3%CE%AF%CE%B1%CF%82

Comments are closed.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d bloggers like this: