Σε λίγο καιρό από τώρα οι λατρεμένοι μας ανωφελείς κώνωπες και φλεβοτόμοι θα κάνουν τη θριαμβευτική επανεμφάνιση τους και εγώ σας θέλω έτοιμους να τους αντιμετωπίσετε, όπως πάντα, με φυσικούς τρόπους.
Όπως συμβαίνει και με όλα τα υπόλοιπα προϊόντα προσωπικής φροντίδας, η παρασκευή εντομοαπωθητικού spray στο σπίτι είναι πολύ εύκολη υπόθεση. Θα σας δώσω συνταγές σε μερικές παραλλαγές, ώστε να διαλέξετε ποιά σας ταιριάζει καλύτερα.
Ας γνωρίσουμε πρώτα το DEET
Είναι ένα από τα πιο ευρέως χρησιμοποιούμενα και αποτελεσματικά συστατικά των συμβατικών εντομοαπωθητικών. Η δουλειά του είναι να απωθεί και όχι να σκοτώνει τα έντομα. Η χημική ονομασία του είναι N-διαιθυλο-3-μεθυλμπενζαμίδη (N-Diethyl-m-toluamide). Παρόλο που η συγκεκριμένη ουσία είναι εγκεκριμένη από όλους τους φορείς του κόσμου ως ασφαλής για τον άνθρωπο, είναι ερεθιστική για τους οφθαλμούς και το δέρμα. Έχει συνδεθεί με νευρολογικές και συμπεριφορικές διαταραχές.
Το DEET είναι τοξικό για το περιβάλλον, τα ύδατα, τους υδρόβιους οργανισμούς και τα πουλιά. Τέλος να σημειωθεί πως ανιχνεύεται σχεδόν στο 75% των πηγών νερού των ΗΠΑ. Δε πρέπει να το ψεκάζετε πάνω σε ανοικτό δέρμα ή κάτω από τα ρούχα και θα πρέπει να πλένεστε πριν από κάθε επόμενη εφαρμογή. Επίσης απαγορεύεται να χρησιμοποιείται σε μωρά κάτω των 2 μηνών. Εγώ θα έλεγα να μη το χρησιμοποιείτε ακόμα και σε μεγαλύτερα παιδιά. Καλύτερα να μη το χρησιμοποιείτε γενικά.
Εντομοαπωθητικό με αιθέρια έλαια
Η παρακάτω συνταγή είναι πολύ εύκολη, παίρνει δύο λεπτά της ώρας να ετοιμαστεί και βασίζεται στη χρήση αιθερίων ελαίων.
Θα χρειαστείτε:
Γεμίστε το μπουκάλι κατά το ήμισυ με αποσταγμένο νερό και το υπόλοιπο μισό με ανθόνερο αμαμελίδας. Προσθέστε και τη γλυκερίνη. Τέλος προσθέστε 30-50 σταγόνες από το ή τα αιθέρια έλαια που επιλέξατε. Ανακινείστε καλά το μπουκάλι να αναμιχθούν τα υλικά.
Tips για τα αιθέρια έλαια: Μπορείτε να κάνετε συνδυασμούς από τα παραπάνω χωρίς περιορισμό. Όσο περισσότερο αιθέριο έλαιο προσθέσετε, τόσο πιο αποτελεσματικό θα είναι. Μην υπερβείτε όμως τις 50 σταγόνες για να αποφύγετε τυχόν ερεθισμούς του δέρματος.
Να το ανακινείτε πάντα πριν από κάθε χρήση.
Εντομοαπωθητικό με αποξηραμένα βότανα
Εδώ δε θα χρησιμοποιήσουμε αιθέρια έλαια. Η παραλλαγή αυτή είναι κατάλληλη για αυτούς που έχουν αλλεργίες σε αυτά.
Θα χρειαστείτε:
Βράστε μια κούπα νερό, αποσύρετε από τη φωτιά και προσθέστε 4 κουταλάκια του γλυκού από το ή τα βότανα που επιλέξατε. Προσθέστε και τα καρφάκια γαρύφαλλο μέσα στο βραστό νερό. Ανακατέψτε το μίγμα βοτάνων με ένα κουτάλι, καλύψτε το (για να μη διαφεύγουν τα έλαια) και αφήστε το να κρυώσει.
Σουρώστε τα βότανα με ένα σουρωτήρι ή φίλτρο του καφέ. Φροντίστε στο τέλος να σας έχει απομείνει 1 ολόκληρη κούπα εγχύματος.
Αναμίξτε το έγχυμα που φτιάξατε με 1 κούπα ανθόνερο αμαμελίδας ή οινόπνευμα. Βάλτε το μίγμα σε ένα μπουκάλι spray και ανακινείστε καλά. Είναι έτοιμο.
Ισχυρό εντομοαπωθητικό
Προειδοποίηση: Το εντομοαπωθητικό αυτό μυρίζει έντονα όταν είναι υγρό. Η μυρωδιά φεύγει σταδιακά μόλις στεγνώσει.
Είναι ένα πραγματικά αποτελεσματικό εντομοαπωθητικό, ακόμα και σε περιοχές που αντιμετωπίζουν έντονο πρόβλημα με τα κουνούπια και τις σκνίπες. Επίσης η παρασκευή του δε κοστίζει σχεδόν τίποτα και πιθανόν τα συστατικά του να υπάρχουν ήδη στη κουζίνα σας.
Θα χρειαστείτε:
Τοποθετήστε όλα τα υλικά σας μέσα σε ένα μεγάλο βάζο με καπάκι που κλείνει καλά. Σφραγίστε το και αφήστε το για 2-3 εβδομάδες πάνω στον πάγκο της κουζίνας σας. Ανακινείτε το καθημερινά.
Μόλις περάσει ο χρόνος που απαιτείται σουρώστε το μίγμα και διατηρείτε το στο ψυγείο. Κάθε φορά που θα θέλετε να το χρησιμοποιήσετε θα πρέπει να το αραιώνετε, σε αναλογία 1:1 με αποσταγμένο νερό. Μετά την αραίωση το βάζετε σε μπουκάλι spray και το ψεκάζετε στο δέρμα σας.
Όπως καταλαβαίνετε η παραπάνω συνταγή θα σας βγάλει σχεδόν όλο το καλοκαίρι. Επιπλέον το συγκεκριμένο μίγμα προσφέρει και αντισηπτικές – αντιβακτηριδιακές ιδιότητες.
Δε θα σας πρότεινα να ψεκαστείτε με το συγκεκριμένο εντομοαπωθητικό πριν βγείτε για ποτό, μια ρομαντική καλοκαιρινή νύχτα με τον καλό σας. Το παραπάνω εντομοαπωθητικό είναι προορισμένο για ζόρικες καταστάσεις πχ. camping, διαμονή ή πεζοπορία κοντά σε ελώδεις περιοχές κτλ. Για μια πιο light έκδοχη προτιμήστε ένα από τα προηγούμενα.
Η άλλη λύση είναι να κυκλοφορείτε με ένα τέτοιο…
Credits:wikipedia.org, wellnessmama.com, wisebread.comOliviart