Γιόρκσαιρ: Στο «φως» το πρώτο αγγλοσαξονικό νεκροταφείο;
14 March 2023
Moody’s: Υποβαθμίζει σε αρνητικό το outlook του αμερικανικού τραπεζικού συστήματος
14 March 2023

Χρηματιστήρια: Νευρικότητα και διακυμάνσεις, με το βλέμμα σε τράπεζες και πληθωρισμό στις ΗΠΑ

Ατόνισαν τα κέρδη στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με τον Γενικό Δείκτη να ενισχύεται 0,53% και τις 1.054 μονάδες, εν μέσω σοβαρής διεθνούς αβεβαιότητας λόγω της τραπεζικής κρίσης στις ΗΠΑ.

Στο ταμπλό τώρα, η ΔΕΗ κερδίζει 2,27%. Ήπια ανοδικά κινούνται Aegean, Τέρνα Ενεργειακή και Coca Cola. Πιέσεις σε ΓΕΚ Τέρνα και Quest. Πτώση σε Σαράντη, Jumbo και Τιτάν.

Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια παρά την πρωινή νευρικότητα σημείωσαν συγκρατημένη άνοδο την Τρίτη, καθώς οι «μετασεισμοί» από την κατάρρευση της Silicon Valley Bank συνεχίζουν να διαπερνούν τις χρηματοπιστωτικές αγορές.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημείωνε άνοδο 0,15%, με τους κλάδους και τα κυριότερα χρηματιστήρια να παρουσιάζουν ήπια κέρδη. Στο +0,9% ο DAX στη Φρανκφούρτη, κέρδη 0,68% για τον CAC. Οριακές μεταβολές παρουσιάζει ο FTSE του Λονδίνου.

Οι ρευστοποιήσεις των τραπεζικών τίτλων είναι σαρωτικές και δεν σταμάτησαν ούτε μετά την απόφαση της αμερικανικής κυβέρνησης να καλύψει το σύνολο των καταθέσεων των δύο τραπεζών ή της Federal Reserve να ανοίξει νέο πρόγραμμα φθηνών δανείων για τράπεζες. Οι μετοχές τραπεζών σε Ασία, Ευρώπη και ΗΠΑ δέχθηκαν χθες ανηλεές σφυροκόπημα, ύστερα από μεγάλες απώλειες την περασμένη Παρασκευή. Και το σκηνικό δεν φαίνεται να αλλάζει ούτε σήμερα. Στις αγορές της Ασίας – Ειρηνικού το κλίμα είναι βαρύ.

Οι αγορές Ασίας-Ειρηνικού σημείωσαν πτώση την Τρίτη σε μια ασταθή συνεδρίαση, μετά τις έντονες απώλειες που σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας στη Wall Street τη Δευτέρα, καθώς οι επενδυτές αντιμετώπισαν τις επιπτώσεις των χρεοκοπημένων τραπεζών στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ο Dow Jones κατέγραψε πέμπτη ημέρα απωλειών, αφού το σχέδιο στήριξης των καταθετών της SVB απέτυχε να δώσει ώθηση στις τραπεζικές μετοχές.

Silicon Valley Bank: Τι πήγε τόσο στραβά – Τι περιμένουμε τώρα

Ωστόσο, τα futures της Wall Street ενισχύονται και οι traders παγκοσμίως θα προσβλέπουν στην τελευταία έκθεση για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ που αναμένεται την Τρίτη.

Ο αμερικανικός δείκτης τιμών καταναλωτή για τον Φεβρουάριο αναμένεται να διαμορφωθεί στο 0,4% σε μηνιαία βάση ή σε ετήσιο ρυθμό 6%, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Dow Jones. Αυτό είναι μόλις ελαφρώς χαμηλότερο από τα στοιχεία για τον πληθωρισμό του Ιανουαρίου που ήταν 0,5% και 6% αντίστοιχα.

«Ουσιώδεις αδυναμίες» στις διαδικασίες υποβολής εκθέσεων αποτελεσμάτων για τα οικονομικά έτη 2022 και 2021 ανακοίνωσε ότι εντόπισε η Credit Suisse, προσθέτοντας ότι υιοθετεί ένα σχέδιο αποκατάστασης.

Για τα δύο χρόνια «ο εσωτερικός έλεγχος του ομίλου στις χρηματοοικονομικές αναφορές δεν ήταν αποτελεσματικός», ανέφερε η Credit Suisse στην ετήσια έκθεσή της που δημοσιεύθηκε την Τρίτη. «Η διοίκηση κατέληξε επίσης στο συμπέρασμα ότι οι έλεγχοι και οι διαδικασίες δεν ήταν αποτελεσματικές».

Οι τιμές του πετρελαίου υποχώρησαν. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του Brent διαπραγματεύονταν χαμηλότερα κατά 0,49% στα 80,32 δολάρια το βαρέλι, ενώ τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αμερικανικού West Texas Intermediate έχασαν 0,6% και διαμορφώθηκαν στα 74,35 δολάρια το βαρέλι.

naftemporiki.gr

Δείτε τις αγορές με μια ματιά εδώ

Comments are closed.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d bloggers like this: