Από το πρωινό σχόλιο της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ: Η ΕΚΤ αποφασίζει το μεσημέρι για το ύψος των παρεμβατικών επιτοκίων (στο 4,25% το βασικό επιτόκιο αναχρηματοδότησης) με ανοικτά όλα τα ενδεχόμενα και διχασμένους τους τραπεζίτες σε σχέση με τη σκοπιμότητα περαιτέρω αυστηροποίησης της νομισματικής πολιτικής για την τιθάσευση του πληθωρισμού.
Από τη μια πλευρά, το -0,1% στο ΑΕΠ του 2ου τριμήνου και το -2,2% της βιομηχανικής παραγωγής σε ετήσια βάση συνιστούν ηχηρά μηνύματα της επερχόμενης ύφεσης. Από την άλλη, ο πληθωρισμός επιμένει διατηρούμενος στο 5,3% τον Αύγουστο ο εναρμονισμένος, προερχόμενος όμως από τις ειδικές συνθήκες στο πεδίο της προσφοράς και όχι την υπερβάλλουσα ζήτηση. Η Κριστίν Λαγκάρντ καλείται να αποφύγει το λάθος του Τρισέ το 2011, οπότε αύξησε δύο φορές τα επιτόκια σε 4 μήνες, προκαλώντας μια ενδεχόμενη νέα κρίση χρέους της Ευρωζώνης, το τελευταίο που θα ήθελε εν μέσω των σοβαρών προβλημάτων λόγω του πολέμου της Ουκρανίας.
• Ο δείκτης Bloomberg Dollar Spot σημείωσε μικρή αλλαγή
• Το ευρώ υποχώρησε 0,2% στα 1,0732 δολάρια
• Η βρετανική λίρα υποχώρησε ελάχιστα στα 1,2488 $
• Το ιαπωνικό γεν υποχώρησε 0,3% στα 147,46 ανά δολάριο
Με το μήνυμα της Solidus Sec. τονίστηκε: “Από τεχνικής οπτικής, η Αγορά βρίσκεται σε ‘sell status’ και αναμένεται να δούμε πως θα αντιδράσει από το σημαντικό στήριγμα της περιοχής του 1210. Απώλειά της θα μπορούσε να την οδηγήσει προς την επόμενη στις 1130 μονάδες. Αλλαγή της κατάστασης αυτής, θα μπορούσε να συμβεί με την κατοχύρωση της περιοχής του 1310”.
Από τη Δευτέρα ως και χθες οι ισχυροί παράγοντες της Αθηναϊκής αγοράς πιέζουν τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης με διαφορετικής έντασης υπεροχή της προσφοράς έναντι της ζήτησης. Αυτή η τακτική περνά στο σύνολο των εμπλεκόμενων στις συναλλαγές με αποτέλεσμα χθες να εγγραφεί η μεγαλύτερη ημερήσια πτώση και τα νέα χαμηλά εβδομάδας μήνα τριμήνου και εξαμήνου.
Από την Depolas Investment Services πριν το άνοιγμα της αγοράς τονίστηκε η ομοιότητα του μοτίβου της πορείας του ΓΔΧΑ με εναλλαγές πρόσημου σε αρκετές εισηγμένες. Αναγνώρισε επίσης την ανάλογη εικόνα και στα χρηματιστήρια στο εξωτερικό. Με ξεχωριστή αναφορά στην κατά μία ποσοστιαία μονάδα πτώση του Nasdaq μετά την ανοδική αντίδραση των προηγούμενων ημερών. Σε σχέση με τα σημαντικά γεγονότα που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τη δυναμική της αγοράς ανέφεραν: “Στο επίκεντρο θα βρεθούν τα μακροοικονομικά στοιχεία εν αναμονή και της συνεδρίασης της ΕΚΤ την Πέμπτη. Συγκεκριμένα, βαρύτητα θα δοθεί στην βιομηχανική παραγωγή Ιουλίου της Ευρωζώνης αλλά και στον πληθωρισμό Αυγούστου των ΗΠΑ καθώς υπενθυμίζουμε ότι την επόμενη Τετάρτη συνεδριάζει και η FED. Στο εσωτερικό, συνεχίζεται η συσσώρευση, ενώ πρέπει να σημειώσουμε ότι μια επιθετική αναβάθμιση από την οίκο Moody’s ενδεχομένως να ενεργοποιήσει εκ νέου το αγοραστικό ενδιαφέρον για τον ΓΔΧΑ”.
Η έναρξη χθες είχε τη σφραγίδα της παραπλανητικής ηπιότητας σε πολλά πεδία. Οι ρυθμοί των συναλλαγών ήταν χαμηλοί στο πρώτο ημίωρο. Ενώ στις προηγούμενες μέρες οι συναλλαγές είχαν ένταση. Χθες ο τζίρος είχε πιάσει τα 6,5 εκατ. ευρώ μόνο. Το μέγεθος των πιέσεων που κυριαρχούσαν αφού ο ΓΔ είχε μεταβολή της τάξης του -0,3% ήταν μέτριο, καθώς στα 18 καθοδικά blue chip μόνο το ΕΛΧΑ έχανε -1,7% τα υπόλοιπα υποχωρούσαν λιγότερο από -1%. Στον αντίποδα και στα λιγοστά ανοδικά η ΕΛΛΑΚΤΩΡ είχε άνοδο της τάξης του +1%. Η καθοδήγηση από την υψηλή κεφαλαιοποίηση είχε οδηγήσει σε ισοδυναμία ανοδικών πτωτικών μετοχών με σχέση 30 ανοδικές προς 35 καθοδικές και 12 αμετάβλητες, με τις υπόλοιπες μετοχές του ταμπλό χωρίς πράξεις.
Άρα μέτριο ήταν και το ενδιαφέρον συμμετοχής ακόμα και από την πλευρά των επαγγελματιών, αν ληφθεί υπόψη πως 1,437 εκατ. ευρώ του τζίρου αφορούσε ένα πακέτο της ΠΕΙΡ. Από την πρώτη ώρα των ευρωπαϊκών είχαμε μηνύματα υπέρ μετριοπαθούς καθόδου που σταδιακά μειωνόταν. Ωστόσο την καθησυχαστική ηπιότητα αντικατέστησαν δυνατές πιέσεις και επιβλήθηκε η υπερβολή. Με την συμπλήρωση των 25εκατ. ευρώ στον τζίρο ο μέσο όρος υποχωρούσε κατά -1,60% και το πλήθος των ανοδικών μετοχών στο ταμπλό ήταν 16 με τις καθοδικές 70 και 17 αμετάβλητες.
Ο 25άρης χωρίς ανοδική μετοχή από το πρώτο δίωρο ελεύθερων συναλλαγών. Μετά από τη συμπλήρωση πέντε ωρών ελεύθερης διαπραγμάτευσης ο τζίρος πλησίασε τα 62 εκατ. ευρώ και οι απώλειες της αγοράς ξεπερνούσαν το -2%, ενώ η εικόνα στα ευρωπαϊκά αποτύπωνε μια συντονισμένη ήπια φυγή από το ρίσκο. Αλλά το πτωτικό βήμα ήταν της τάξης του -0,6% ενώ την ώρα που έκλεινε η Αθήνα οι μεταβολές ήταν ακόμα μικρότερες, της τάξης του -0,4%. Με τον τζίρο στα 100 εκατ. ευρώ και τον ΓΔ στις 1225,25 μονάδες το πλήθος των ανοδικών μετοχών ήταν μικρότερο από 20 με τις καθοδικές 85. Οι αισιόδοξοι ίσως νομίζουν ότι φταίει η συμφορά στον κάμπο της Λάρισας.