Η αγορά των κρατικών ομολόγων ήταν επί χρόνια πηγή κερδών, μικρών αλλά εύκολα σχηματισμένων και με μόνιμο χαρακτήρα. Φέτος, ειδικά στο τέλος του έτους, φάνηκε πως αυτή η σχεδόν πάγια δυναμική δεν ισχύει και αυτό κάνει τους θεσμικούς στις αγορές σταθερού εισοδήματος ανήσυχους τόσο, ώστε να πιέζουν ρευστοποιώντας, προσδοκώντας στροφή των διαθέσεων στο δεύτερο εξάμηνο του 2023. Αυτό είναι το μοτίβο για τη μεγαλύτερη σε κεφαλαία αγορά αξιών στον κόσμο.
Οι αγοραστές μετοχών πέρασαν δύσκολες στιγμές κατά τη δεκαετία μετά την οικονομική κρίση του 2008, καθώς ένας μηχανισμός τέρας για την τροφοδοσία κεφαλαίων σε μεγάλες εταιρίες τεχνολογίας δημιούργησε μια ανοδική αγορά που οδήγησε σημαντικούς δείκτες σε δεκάδες νέα υψηλά. Μετοχές όπως η Apple η Amazon και η Microsoft έγιναν τόσο μεγάλες που κυριάρχησαν στον S&P 500, ο οποίος σταθμίζεται με βάση την αγοραία αξία. Οι επενδυτές έριξαν χρήματα σε παθητικές επενδύσεις που παρακολουθούσαν τον δείκτη, κερδίζοντας εύκολες αποδόσεις καθώς αυτές οι μετοχές ανέβαιναν στα ύψη.
Οι διαχειριστές που κινούνται με επιλεκτικές αγορές μετοχών που διαχειρίζονταν ενεργά τα κεφάλαιά τους παλεύουν για να τους ανταγωνιστούν. Ο έντονος πληθωρισμός, τα υψηλότερα επιτόκια και οι ανησυχίες για μια πιθανή ύφεση έχουν δημιουργήσει νέους νικητές και ηττημένους στο χρηματιστήριο. Οι επενδυτές έχουν διασωθεί από μεγάλες μετοχές τεχνολογίας και αντ’ αυτού απέκτησαν μετοχές εταιρειών ενέργειας και άλλων αμυντικών μετοχών που αναμένεται να τα πάνε καλύτερα σε μια ύφεση.
· Η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας άφησε αμετάβλητα τα βασικά επιτόκια δανεισμού της για τέταρτο συνεχόμενο μήνα, όπως ήταν αναμενόμενο. Το βασικό επιτόκιο ενός έτους (LPR), το οποίο χρησιμοποιείται για δάνεια Επιχειρήσεων και Νοικοκυριών παρέμεινε αμετάβλητο στο 3,65%, ενώ το επιτόκιο της πενταετίας, αναφοράς για τα στεγαστικά δάνεια, διατηρήθηκε στο 4,3%.
· Η Τράπεζα της Ιαπωνίας αύξησε το ανώτατο όριο ανοχής των 10ετών Κρατικών ομολόγων στο 0,5%, από 0,25%, ενώ διατήρησε αμετάβλητα το μεν βασικό βραχυπρόθεσμο επιτόκιο στο -0,1% και αυτό για το 10ετες ομόλογο στο 0%. Επίσης, ανακοίνωσε πρόγραμμα αγοράς Κρατικών ομολόγων ύψους 600 δισ. γεν με διάρκεια από ένα, έως τρία χρόνια.
· Κατά 28,2% αυξήθηκαν οι τιμές παραγωγού στη Γερμανία τον Νοέμβριο σε σύγκριση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα, όπως ανέφερε η Destatis. Ο πληθωρισμός χονδρικής κατέβασε ταχύτητα για δεύτερο διαδοχικό μήνα, τον Οκτώβριο ήταν στο 34,5% και τον Σεπτέμβριο στο 45,8%. Ο δείκτης τιμών παραγωγού σημείωσε μηνιαία πτώση 3,9%.
· Για τους αμερικανούς επενδυτές, το 2023 θα μπορούσε να φαίνεται σαν δύο χρόνια συμπυκνωμένα σε ένα, με τη χρηματιστηριακή αγορά πρώτα να πέφτει εν όψει ύφεσης, για να ανακάμψει μόνο όταν οι προοπτικές αρχίσουν να βελτιώνονται όσο πλησιάζουμε προς το 2024. Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα θα επιτρέψει την άνοδο, όπως το έκανε φέτος, καθώς προσπαθεί να περιορίσει τον ανεξέλεγκτο πληθωρισμό και να αποκαταστήσει τη σταθερότητα των τιμών.
· Οι μετοχές θα μπορούσαν να συνεχίσουν να διολισθαίνουν καθώς εξελίσσεται το 2023, ιδιαίτερα εάν οι αυξήσεις των επιτοκίων της Fed ωθήσουν την οικονομία σε ύφεση. Και πάλι, μια πιο μέτρια οικονομική επιβράδυνση μπορεί να είναι αρκετή για να μειώσει την αύξηση των τιμών σε επίπεδο κοντά στον ετήσιο στόχο της κεντρικής τράπεζας του 2%.
Κατά τον Μάνο Χατζηδάκη της Beta Sec Η οικονομική ατζέντα του 2023 πρακτικά έχει δύο σκέλη για την Εγχώρια Επενδυτική Κοινότητα: Την περίοδο των εκλογών και την επενδυτική βαθμίδα. Το δεύτερο σκέλος προϋποθέτει ότι το πρώτο έχει κλείσει χωρίς αναταράξεις, ή εκπλήξεις.
Ο χθεσινός ήταν ο χαμηλότερος τζίρος των τελευταίων 21 συνεδριάσεων, με τον αμέσως χαμηλότερο να έχει σημειωθεί στις 21/11 (33 εκατ.). Οι προσδοκίες για κάτι σημαντικά καλύτερο, μέχρι την λήξη της χρηματιστηριακής χρονιάς, απομακρύνονται.
Ανήκουμε στην ομάδα των χρηματιστηριακών ρεπόρτερ της οποίας τα μέλη γνωρίζουμε από τις αναρτήσεις τους, χωρίς ορισμένους να τους έχουμε δει. Είναι οι αισιόδοξοι, που θεωρούν ότι αξίζει να πείσουν τους εγχώριους ιδιώτες επενδυτές να αποτινάξουν την αρνητική προκατάληψη από τα πολλά πέτρινα χρόνια. Θεωρούμε πως υπάρχει βάση στις αναλύσεις των μεγάλων επενδυτικών Οίκων για τη διαφορετικότητα των στοιχείων της ελληνικής ανάπτυξης.
Η Τράπεζα της Ιαπωνίας εξέπληξε τις αγορές δηλώνοντας ότι θα αυξήσει το ανώτατο όριο των αποδόσεων των ομολόγων αναφοράς. Η κίνηση της BOJ αποτελεί την τελευταία σημαντική κίνηση της κεντρικής τράπεζας για εξαιρετικά χαλαρή νομισματική πολιτική λίγο πιο ευθυγραμμισμένη με τον υπόλοιπο κόσμο. Αυτό που έχει συμβεί στην παγκόσμια κεφαλαιαγορά από τον αδάμαστο πληθωρισμό, την αύξηση των επιτοκίων και τους φόβους για ύφεση, είναι ο εκτροχιασμός των εύκολων αποδόσεων από τις παθητικές επενδύσεις. Σίγουρα υπάρχει πολλή απαισιοδοξία για τις αγορές μετοχών για το 2023. Δεν είμαστε τόσο απαισιόδοξοι όσο φαίνεται να είναι επί του παρόντος η αγοραία συναίνεση παγκόσμια. Τα χρηματιστήρια κοιτάζουν μπροστά σε βάθος περίπου 12 μήνες. Οι προοπτικές για το 2024 θα έχουν μεγαλύτερη σημασία στα διεθνή, ενώ το αποτέλεσμα του 2023 θα μετράει όλο και λιγότερο.
Για την Ελληνική οικονομία ωστόσο, το 2023 δεν είναι ότι για τις αναπτυγμένες οικονομίες του πλανήτη. Από τις θέσεις του Μάνου Χατζηδάκη της Beta Sec. ξεχωρίσαμε: όση αντιπάθεια και αν τρέφουν έναντι της Ελληνικής Αγοράς ορισμένοι, δεν μπορεί να παραγνωρίσουν το γεγονός ότι από το 2019 και μετά, έχει κάποια πράγματα να επιδείξει στο Ελληνικό Χρηματιστήριο. Το 2019 η Ελληνική Αγορά έκοψε πρώτη το νήμα των κορυφαίων αποδόσεων σε επίπεδο Δείκτη στις Ανεπτυγμένες Αγορές, το 2020 η Αγορά έχασε μεν 11,7%, αλλά μοίρασε κέρδη έως και 80% σε κάποιες μετοχές του FTSE25, ενώ πέρυσι ήταν η χρονιά των ‘μεσαίων χαρτιών’ που είδαν τις αποτιμήσεις τους να υπεραποδίδουν αισθητά έναντι του Δείκτη αναφοράς. Φέτος η Ελληνική Αγορά, λίγες συνεδριάσεις πριν το τέλος δείχνει να αντέχει, κρατάει το ‘συν’ στο πρόσημο, έστω και οριακά και αν το καταφέρει αυτό θα είναι η πρώτη φορά μετά το 1990, που θα πετύχει θετική υπεραπόδοση έναντι των Ξένων”.