Συνάντηση του νέου προέδρου του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας με το Δήμαρχο Καρδίτσας
25 October 2024

Χρηματιστήριο – Εθνική: Σε κίνδυνο τα 7 ευρώ, βουτιά σε χαμηλό 6μήνου

Στα χαμηλότερα επίπεδα του τελευταίου τουλάχιστον εξαμήνου οπισθοχωρεί η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας στο Χρηματιστήριο Αθηνών, ενόσω οι ρευστοποιήσεις συνεχίζουν να πλήττουν τον τραπεζικό κλάδο.

Είναι ενδεικτικό ότι, κατά τη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης, ο τίτλος της εισηγμένης καταγράφει νέα πτώση κατά 1,5%, με αποτέλεσμα να αναδιπλώνεται στα 7,04 ευρώ, θέτοντας σε κίνδυνο τα 7 ευρώ για πρώτη φορά από τις 17 Απριλίου.

Πρόκειται για την 6η διαδοχική πτωτική ημέρα της Εθνικής, η οποία μέσα σ’ αυτό το χρονικό διάστημα χάνει άνω του -6%. Κάπως έτσι, βλέπει να απομακρύνεται αισθητά από τα 7,55 ευρώ, τα οποία αποτέλεσαν την τιμή του πρόσφατου placement για το 10% των μετοχών του ΤΧΣ.

Την ίδια στιγμή, η απόσταση από τα υψηλά 9ετίας του Μαΐου (8,6 ευρώ) υπολογίζεται σε άνω του -18%, ενώ τα αθροιστικά κέρδη του 2024 έχουν αισίως «ψαλιδιστεί» κάτω του +13%.

Όλα αυτά έχουν φέρει την κεφαλαιοποίηση της Εθνικής στα 6,4 δισ. ευρώ, ενόσω πριν μερικούς μήνες είχε σκαρφαλώσει έως και τα 7,8 δισ. ευρώ.

Τις πταίει

Σίγουρα, το πρόσφατο placement του ΤΧΣ -όπως ενδεχομένως και η ποιότητα των επενδυτικών κεφαλαίων που εισέρευσαν- διαδραματίζει καίριο ρόλο στην εν εξελίξει αναδίπλωση.

Στο αρνητικό κλίμα έρχονται να προστεθούν και τα reports των διεθνών οίκων, οι οποίοι σπεύδουν να «κατεβάσουν» τις τιμές – στόχους, λόγω των θολών προοπτικών για τα έσοδα από τόκους (NII).

Από την άλλη πλευρά, όμως, η καθίζηση των τιμών στο ταμπλό μπορεί να χαρακτηριστεί ως και υπερβολική, δεδομένου ότι η τρέχουσα αξία της τράπεζας αντανακλά δείκτη πολλαπλασιαστή κερδοφορίας P/E στο 5,1x και δείκτη λογιστικής αξίας P/BV στο 0,78x.

Ας σημειωθεί ότι η διοίκηση της ΕΤΕ πρόκειται να δημοσιεύσει τα οικονομικά αποτελέσματα του γ’ τριμήνου την Πέμπτη, 7 Νοεμβρίου, μετά τη λήξη της συνεδρίασης του Χρηματιστηρίου.

Όσον αφορά την επίμαχη έκθεση της Goldman Sachs, η οποία φέρεται να ευθύνεται για τις τρέχουσες ρευστοποιήσεις, θέτει την τιμή – στόχο της τράπεζας στα 10,6 από 11 ευρώ προηγουμένως, αναπροσαρμόζοντας κατά -4% τον πήχη για την κερδοφορία του 2025.

Για τα καθαρά έσοδα από τόκους, η Goldman Sachs προχωρά σε «υποβάθμιση» του guidance κατά -3%, περιμένοντας NII στα 2,16 δισ. ευρώ για το 2025 έναντι 2,23 δισ. ευρώ της προηγούμενης εκτίμησης.

Οι προβλέψεις για το 2024 και το 2026, αντίθετα, παραμένουν σταθερές.

(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής)

Comments are closed.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d bloggers like this: