Στο υψηλότερο επίπεδο από τη δημιουργία του, τον Σεπτέμβριο του 2021, φιγουράρει ο «πράσινος» δείκτης του Χρηματιστηρίου Αθηνών, δηλαδή ο FTSE ESG, ο οποίος παρακολουθεί την ημερήσια απόδοση όσων εισηγμένων υιοθετούν και προβάλουν πρακτικές σε θέματα περιβάλλοντος, κοινωνίας και εταιρικής διακυβέρνησης.
Καβαλώντας στο άρμα της «πράσινης» μετάβασης, η οποία έχει επικρατήσει διεθνώς ως χρηματιστηριακή τάση, ο FTSE ESG ξεκίνησε το «ταξίδι» του πριν 2,5 χρόνια, με στόχο να προσελκύσει υψηλής ποιότητας επενδυτικά κεφάλαια από funds, τα οποία επιθυμούν να «πρασινίσουν» το χαρτοφυλάκιό τους.
Έκτοτε, ο δείκτης έχει καταγράψει ένα ράλι άνω του 60%, ενώ από τις αρχές του 2024 η σωρευτική μεταβολή αγγίζει το +9,5%. Ας σημειωθεί ότι ο Γενικός Δείκτης μετρά άνοδο 56% και 8,6%, αντίστοιχα.
Αυτό σημαίνει ότι ο FTSE ESG παρουσιάζει μια μικρή υπερ-απόδοση σε σχέση με την υπόλοιπη αγορά μέσα στις δύο επίμαχες χρονικές περιόδου.
Από τις συνολικά 60 εταιρείες, οι οποίες συνθέτουν τον «πράσινο» δείκτη, σίγουρα μπορούμε να ξεχωρίσουμε τους 25 εκπροσώπους της υψηλής κεφαλαιοποίησης. Παράλληλα, υπάρχουν 15 εισηγμένες από τη μεσαία κεφαλαιοποίηση και ακόμη 20 εισηγμένες από τη μικρή κεφαλαιοποίηση.
Στο σύνολό τους, 40 μετοχές κινούνται ανοδικά από τις αρχές του χρόνου, 17 καταγράφουν απώλειες, ενώ δύο είναι αμετάβλητες.
Από τις παραπάνω, αναμφίβολα, την παράσταση προς το παρόν «κλέβουν» οι μετοχές των Πειραιώς, ΕΛΒΑΧΑΛΚΟΡ, Intracom και Ικτίνος, οι οποίες εμφανίζουν συνολική μεταβολή μέσα στο 2024 άνω του 20%.
Σε διψήφια επίπεδα (>10%) κινούνται, παράλληλα, τα φετινά κέρδη για τις Alpha Bank, Autohellas, Eurobank, Viohalco, Sarantis, Εθνική Τράπεζα, Motor Oil, ΟΛΠ, Ελλάκτωρ, Titan και Lavipharm, ενώ πολύ κοντά στο +10% βρίσκονται οι μετοχές των Helleniq Energy, Jumbo, Aegean, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και Flexopack.
Από την άλλη πλευρά, φυσικά, υπάρχουν και οι μετοχές, οι οποίες υποαποδίδουν.
Σ’ αυτήν την κατηγορία συγκαταλέγονται οι μετοχές των Cenergy, Quest, ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ, Τέρνα Ενεργειακή, Dimand, Premia, ΑΒΑΞ, Αλουμύλ, ΕΥΑΘ, Space, Ελίν, ΕΛΤΟΝ, Μοτοδυναμική, Ιατρικό Αθηνών, ΟΛΘ, Πετρόπουλος, Πλαστικά Κρήτης και ΣΙΔΜΑ.
Οι μεγαλύτερες απώλειες από τις αρχές του έτους ανήκουν στις Quest, Αλουμύλ, Μοτοδυναμική και Πετρόπουλος, οι οποίες χάνουν έως και 10%.
(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής)