Σταθεροποιητικά κινείται σήμερα (26/3) το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τους επενδυτές να επιδίδονται σε προσεκτικές κινήσεις, ακολουθώντας το υποτονικό κλίμα των ξένων αγορών.
Μην ξεχνάμε, εξάλλου, ότι η τρέχουσα εβδομάδα διαθέτει μόλις τρεις συνεδριάσεις, καθώς την Παρασκευή ακολουθεί η αργία για το Πάσχα των Καθολικών.
Η ελληνική αγορά, πάντως, παραμένει σε απόσταση αναπνοής από τα πρόσφατα υψηλά 13 ετών, καθώς τα επιλεκτικά στηρίγματα, ως απόρροια των γενναιόδωρων μερισμάτων και των επιχειρηματικών deals, εξακολουθούν να απορροφούν τις όποιες προσπάθειες για κατοχύρωση.
Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο, ο Γενικός Δείκτης σημειώνει οριακή άνοδο κατά 0,10% και διαμορφώνεται στις 1.426,53 μονάδες, κερδίζοντας μόλις 1,5 μονάδα σε σχέση με το κλείσιμο της Παρασκευής (1.425,16 μονάδες). Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε πέντε μονάδες (από 1.422,73 έως 1.427,90 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται στα 14 εκατ. ευρώ.
Στο ταμπλό, τώρα, η Εθνική Τράπεζα ενισχύεται ήπια προς τα 7,40 ευρώ, ενώ η Πειραιώς υπαναχωρεί κατά τουλάχιστον 1%. Στα υπόλοιπα blue chips, Τέρνα Ενεργειακή και Helleniq Energy συνεχίζουν ανοδικά, ενώ ο ΟΤΕ αναδιπλώνεται ελαφρώς. Ειδική μνεία πρέπει να γίνει στη Q&R, η οποία κάνει ράλι 16%, στον απόηχο του νέου mega – πακέτου που πέρασε στην προηγούμενη συνεδρίαση.
Μόλις τρεις συνεδριάσεις απομένουν για το τέλος του Μαρτίου, με αποτέλεσμα όλα τα βλέμματα να εστιάζουν στο κλείσιμο του α’ τριμήνου ενός απολύτως ικανοποιητικού 2024. Αυτήν την στιγμή, η μεταβολή μέσα στον μήνα είναι ελαφρώς θετική (+2 μονάδες), διαψεύδοντας τους φόβους για έναν Μάρτη… γδάρτη.
Από την άλλη πλευρά είναι πρόδηλο ότι η σταθερά ανοδική κίνηση των τεσσάρων προηγούμενων μηνών (Νοέμβριος 2023 – Φεβρουάριος 2024) παρουσιάζει σημάδια επιπεδοποίησης. Βέβαια, κανείς δεν μπορεί να έχει παράπονο από την έως σήμερα πορεία του Γενικού Δείκτη, με τις κινήσεις κατοχύρωσης και αφομοίωσης να θεωρούνται απολύτως φυσιολογικές και αναμενόμενες.
Ενόσω το κλίμα στο εξωτερικό παραμένει υποστηρικτικό, η Λεωφόρος Αθηνών καταφέρνει να διατηρεί με σχετική άνεση τον θετικό βηματισμό, συντηρώντας την επαφή με τα πρόσφατα υψηλά των 1.434 μονάδων και αποφεύγοντας μια διόρθωση κάτω των στηρίξεων των 1.380 μονάδων.
Ένα μεγάλο ποσοστό επιτυχίας πιστώνεται στην εγχώρια ειδησεογραφία, η οποία με εξαίρεση τη μη αναβάθμιση από τον Moody’s και την πολύκροτη έκθεση της JP Morgan για τη δυνατότητα επαναφοράς στις ώριμες αγορές, εξακολουθεί να παράγει θετικές εξελίξεις.
Η κερδοφορία των εισηγμένων είναι πιθανό να προσεγγίσει ή και να ξεπεράσει τα επίπεδα ρεκόρ του 2022 (10 δισ. ευρώ), οι χρηματικές διανομές προς τους μετόχους οδεύουν ολοταχώς για τον στόχο των 4 δισ. ευρώ, ενώ τα κυοφορούμενα επιχειρηματικά deals προσθέτουν το αναγκαίο… αλατοπίπερο.
(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής)