UEFA: High-level quality standards in AEK stadium
13 February 2024
Τέλος ταφής απορριμμάτων: Προσφυγή στο ΣτΕ από ΚΕΔΕ και 164 δήμους
13 February 2024

Χρηματιστήριο: Συνεχίζεται η ελεγχόμενη πτώση

Ελεγχόμενα καθοδικά συνεχίζει την Τρίτη (13/2) το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο οδεύει προς την 3η συνεχόμενη πτωτική συνεδρίαση, ενόσω οι πωλητές εξακολουθούν να επιδίδονται σε ήπιες ρευστοποιήσεις.

Παρ’ όλα αυτά, η εν εξελίξει πτώση δεν προξενεί ανησυχία στους αναλυτές, οι οποίοι βλέπουν την ελληνική αγορά να μετρά κέρδη της τάξης του 8% από τις αρχές του έτους και επομένως, μια «στάση» είναι απολύτως αναμενόμενη.

Παράλληλα, η απόσταση από τα πρόσφατα υψηλά 13ετίας των 1.404 μονάδων είναι αρκετά μικρή και μπορεί εύκολα να «γεφυρωθεί» μόλις οι αγοραστές επιστρέψουν στο «τιμόνι». Άλλωστε, ακολουθεί μια περίοδος «πυκνών» εξελίξεων, η οποία δύναται να παράσχει αρκετά στηρίγματα.

Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο, ο Γενικός Δείκτης σημειώνει μικρές απώλειες κατά 0,31% και διαμορφώνεται στις 1.389,69 μονάδες, χάνοντας περίπου 4,5 μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Δευτέρας (1.394,08 μονάδες). Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε επτά μονάδες (1.389,57 έως 1.396,42 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται στα 7 εκατ. ευρώ.

Dotsoft: Τι δείχνει το πρώτο 6μηνο στο Χρηματιστήριο

Δεν εμπνέει ανησυχία η πτώση

To πρώτο πτωτικό διήμερο, έπειτα από έναν μήνα, έχει αισίως συμπληρώσει το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τους πωλητές να ρευστοποιούν ένα μέρος των μεγάλων κερδών του 2024 (+8%), υπό το βάρος της αγοραστικής κόπωσης.

Αναμφίβολα, αυτή η διήμερη πτώση, η οποία δεν αποκλείεται να συνεχιστεί και σήμερα, δεν εμπνέει ανησυχία και σίγουρα δεν αναιρεί το αισιόδοξο μακροπρόθεσμο story του ελληνικού χρηματιστηρίου.

Εξάλλου, μια σειρά εισηγμένων διαπραγματεύεται σε πολυετή ή και ιστορικά υψηλά επίπεδα, γεγονός το οποίο επιτρέπει στους πωλητές να αφομοιώσουν ένα μέρος των κεκτημένων.

Tράπεζες, οι απόλυτες «πρωταγωνίστριες» του Χρηματιστηρίου: Το ράλι, οι καταλύτες και οι στόχοι

Και μην ξεχνάμε ότι η εν εξελίξει πτώση λαμβάνει χώρα με απολύτως ελεγχόμενο και συντεταγμένο τρόπο, αποφεύγοντας τις υπερβολές και τις εντάσεις (-0,28% την Παρασκευή, -0,49% τη Δευτέρα).

«Πυκνές» εξελίξεις

Οι επόμενες εβδομάδες αναμένονται «πυκνές» σε εξελίξεις, δίνοντας την ευκαιρία στους αγοραστές να βρουν νέα στηρίγματα για να συνεχίσουν την ανοδική κίνηση.

Αύριο, Coca – Cola και Πειραιώς, για παράδειγμα, θα δημοσιεύσουν τα οικονομικά μεγέθη του 2023, τα οποία εκτιμάται ότι θα καταδείξουν την ισχυρή ανθεκτικότητα της κερδοφορίας των ελληνικών εισηγμένων.

Ιδίως για την περίπτωση της Πειραιώς, η αυριανή ημέρα είναι ξεχωριστή, καθώς η διοίκηση αναμένεται να ανακοινώσει την πρώτη διανομή μερίσματος έπειτα από πολλά χρόνια. Οι επενδυτές, δε, περιμένουν και την αποεπένδυση του ΤΧΣ, η οποία εκτός απροόπτου θα πραγματοποιηθεί στις αρχές Μαρτίου.

Από εκεί και πέρα, αντίστροφα μετρά η Intralot για την έκδοση του εταιρικού ομολόγου των 130 εκατ. ευρώ, η οποία επίκειται εντός του Φεβρουαρίου, ενώ μετά τη λήξη της σημερινής συνεδρίασης η μετοχή του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών θα εισαχθεί στους δείκτης του FTSE Russell.

Το Ταμπλό του Χρηματιστηρίου: Από τα ρεκόρ του ΟΠΑΠ έως το απότομο ράλι στην Ικτίνος

Όσον αφορά την χθεσινοβραδινή αναδιάρθρωση των δεικτών MSCI, όπως ήταν και αναμενόμενo, δεν υπήρξαν προσθήκες ή αφαιρέσεις στον MSCI Standard Greece, με τον ελληνικό βασικό δείκτη να παραμένει με τις εξής 10 συμμετοχές: Εθνική (16,63), Eurobank (14,14), Mytilineos (11,56), Alpha (11,22), Jumbo (9,15), ΟΠΑΠ (9,02), Πειραιώς (7,85), ΔΕΗ (7,82), OTE (7,50) και Motor Oil (5,11)

Από την άλλη πλευρά, όμως, στον MSCI Greece Small Cap ανακοινώθηκε η προσθήκη των Intrakat και Intralot, με τις αλλαγές να ισχύουν από τις 29 Φεβρουαρίου.

Πτώση στην Ευρώπη

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 υποχωρεί ελεγχόμενα στο -0,28% και τις 486 μονάδες, καθώς ο γερμανικός DAX μειώνεται κατά 0,46%, ο βρετανικός FTSE 100 κατά 0,16%, ο γαλλικός CAC 40 κατά 0,25% και ο ιταλικός FTSE MIB κατά 0,24%. Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, τα προσυμβόλαια της Wall Street περιμένουν τα στοιχεία για τον πληθωρισμό του Ιανουαρίου.

Όσον αφορά την αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου παραμένει στα επίπεδα των 80 δολαρίων. Τα συμβόλαια Brent στην Ευρώπη καθορίζονται στο +0,40% και τα 82,3 δολάρια/βαρέλι, ενώ τα συμβόλαια WTI στις ΗΠΑ διαμορφώνονται στο +0,43% και τα 77,2 δολάρια/βαρέλι. Η τιμή του χρυσού, τέλος, ανέρχεται στο +0,30% και τα 2.039 δολάρια/ουγγιά.

Comments are closed.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d bloggers like this: