Τη συσσώρευση πέριξ των επιπέδων των 1.400 μονάδων συνεχίζει το Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς αγοραστές και πωλητές δίνουν «μάχη» για τον έλεγχο του ταμπλό, ενόσω η μεταβολή του 2024 εξακολουθεί να ξεπερνά το +8%.
Το ενδιαφέρον της επενδυτικής κοινότητας, αναμφίβολα, στρέφεται στα εταιρικά αποτελέσματα του 2023, καθώς την Τετάρτη οι Coca – Cola και Τρ. Πειραιώς θα δημοσιεύσουν τα μεγέθη του δ’ τριμήνου. Στην περίπτωση της Πειραιώς, μάλιστα, αναμένεται και η πρώτη διανομή μερίσματος έπειτα από πολλά χρόνια.
Σήμερα, στο μεταξύ, η μετοχή του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών (ΔΑΑ) εντάσσεται στη σύνθεση του Γενικού Δείκτη, ενώ την Τετάρτη θα προστεθεί και στη σύνθεση των δεικτών FTSE Russell.
Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο, ο Γενικός Δείκτης σημειώνει οριακή πτώση κατά 0,14% και διαμορφώνεται στις 1.399,04 μονάδες, χάνοντας περίπου δύο μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Παρασκευής (1.401,01 μονάδες).Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε εννέα μονάδες (1.398,44 έως 1.407,25 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται στα 6,5 εκατ. ευρώ.
Το Χρηματιστήριο Αθηνών θα επιδιώξει αυτήν την εβδομάδα να εδραιωθεί στις 1.400 μονάδες, ενόσω η επενδυτική κοινότητα στρίβει σιγά – σιγά το βλέμμα προς τα εταιρικά αποτελέσματα του 2023.
Ο Γενικός Δείκτης, αναμφίβολα, θέλει να συντηρήσει το ανοδικό momentum, κόντρα στις προσπάθειες ρευστοποίησης ορισμένων πωλητών. Μην ξεχνάμε ότι η εγχώρια αγορά βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο από το 2011 και μετρά συνολικά κέρδη άνω του 8% μέσα το 2024, κάτι το οποίο ευνοεί την κατοχύρωση.
Μέχρι στιγμής, πάντως, η Αθήνα έχει αποφύγει τη διόρθωση, καθώς οι αγοραστές είναι πρόθυμοι ανά πάσα ώρα και στιγμή να «κρατήσουν» τον Γενικό Δείκτη στα τρέχοντα υψηλά επίπεδα.
Παράλληλα με την αναρρίχηση του Γενικού Δείκτη, βλέπουμε και τη βελτίωση ορισμένων ποιοτικών χαρακτηριστικών. Για παράδειγμα, ο μέσος ημερήσιος τζίρος του Φεβρουαρίου ξεπερνά τα 130 εκατ. ευρώ, ενώ η κεφαλαιοποίηση αγγίζει πλέον τα 97 δισ. ευρώ, πλησιάζοντας το ορόσημο των 100 δισ. ευρώ για πρώτη φορά από τα χρόνια της προ-κρίσης περιόδου.
Για σήμερα, Δευτέρα, στο μεταξύ, το βλέμμα της επενδυτικής κοινότητας είναι στραμμένο στην αναθεώρηση των δεικτών MSCI, με τις σχετικές ανακοινώσεις να αναμένονται τα μεσάνυχτα. Σύμφωνα με τους αναλυτές, στον ελληνικό βασικό δείκτη δεν πρόκειται να υπάρξουν προσθήκες ή αφαιρέσεις.
Υπενθυμίζεται ότι στον MSCI Standard Greece συμμετέχουν οι τέσσερις συστημικές τράπεζες, η Mytilineos, η Jumbo, ο ΟΠΑΠ, η ΔΕΗ, ο ΟΤΕ και η Motor Oil, με τον μεγαλύτερο συντελεστή στάθμισης να ανήκει στην Εθνική (16,6%) και στη Eurobank (14,1%).
Από εκεί και πέρα, σήμερα οι μετοχές του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών προστίθενται στον Γενικό Δείκτη, ενώ την Τετάρτη θα εισαχθούν και στους δείκτες FTSE Russell. Την ίδια ημέρα, Πειραιώς και Coca – Cola θα ανακοινώσουν τα οικονομικά μεγέθη του δ’ τριμήνου, με τους επενδυτές να έχουν καλλιεργήσει υψηλές προσδοκίες.
Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 ενισχύεται ήπια στο +0,48% και τις 487 μονάδες, με τον γερμανικό DAX να αυξάνεται κατά 0,38%, τον βρετανικό FTSE 100 κατά 0,09%, τον γαλλικό CAC 40 κατά 0,54% και τον ιταλικό FTSE MIB κατά 0,71%. Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, τα futures του S&P 500 δείχνουν ένα σταθεροποιητικό ξεκίνημα στη συνεδρίαση.
Όσον αφορά την αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου υποχωρεί ελαφρώς με το βλέμμα στη Μέση Ανατολή. Τα συμβόλαια Brent στην Ευρώπη διαμορφώνονται στο -0,66% και τα 81,6 δολάρια/βαρέλι, ενώ τα συμβόλαια WTI στις ΗΠΑ καθορίζονται στο -0,66% και τα 76,3 δολάρια/βαρέλι. Η τιμή του χρυσού, τέλος, ανέρχεται στο +0,03% και τα 2.039 δολάρια/ουγγιά.