Μεξικό: Επίθεση σε γιορτή – 12 νεκροί
18 December 2023
Σάμος: Σορός άνδρα στην παραλία της Μυκάλης
18 December 2023

«Χρονική οπισθοχώρηση» για τα Κ.Υ. Μουζακίου και Παλαμά – Οι εκτιμήσεις του Διοικητή της 5ης ΥΠΕ

Θολό παραμένει ακόμα το τοπίο σε ότι αφορά στον χρόνο λειτουργίας του νέου Κέντρου Υγείας Μουζακίου, όσο και της επιστροφής του Κέντρου Υγείας Παλαμά στο φυσικό του χώρο, καθώς και στις δύο περιπτώσεις οι αρχικές προβλέψεις και εκτιμήσεις δεν επαληθεύθηκαν.

Ως εκ τούτου, είναι εύλογος ο προβληματισμός των κατοίκων αυτών των περιοχών για την καθυστέρηση που υπάρχει και καταγράφεται με πολλούς τρόπους. Είναι χαρακτηριστικό ότι τρεις διαγωνισμοί που «τρέχουν» από τον περασμένο Αύγουστο για προμήθεια και εγκατάσταση εξοπλισμού στο νέο Κ.Υ. Μουζακίου (η κτιριακή εγκατάσταση του οποίου είναι έτοιμη), δεν έχουν ακόμα αποφέρει αποτέλεσμα, παρότι βρισκόμαστε στα μέσα Δεκεμβρίου. Χρονικό διάστημα που ξεπερνά τα φυσιολογικά όρια μία διαγωνιστικής διαδικασίας.

Επίσης, όπως είχε καταγράψει το KarditsaLive.Net, σε σχετικό ρεπορτάζ από την 5η ΥΠΕ, στα μέσα Δεκεμβρίου αναμενόταν να επιστρέψει στο κτίριο που στεγάζεται επί χρόνια το Κ.Υ. Παλαμά, μετά την αποκατάσταση των ζημιών από τον Daniel. Κάτι τέτοιο όμως δεν θα συμβεί και απ’ ότι φαίνεται θα απαιτηθούν άλλοι δύο μήνες (τουλάχιστον). Πέντε συνολικά από το χτύπημα της κακοκαιρίας.

Για όλα τα παραπάνω μιλήσαμε και ζητήσαμε την άποψη του διοικητή της 5ης ΥΠΕ κ. Σερέτη, που προέβη στην σχετική ενημέρωση για το που βρίσκονται οι διαδικασίες με τις δύο δομές υγείας.

Σε ότι αφορά στο Κ.Υ. Μουζακίου επισήμανε πως οι διαγωνισμοί για την προμήθεια των διαφόρων ειδών εξοπλισμών, συνολικού προϋπολογισμού 465.000 ευρώ,  «τρέχουν» από τον Αύγουστο και αν δεν υπάρξουν καθυστερήσεις με προδικαστικές προσφυγές θα ολοκληρωθούν σύντομα. Επισήμανε ακόμα πως έπρεπε να ολοκληρωθεί το κτίριο για να γίνουν οι απαραίτητες μετρήσεις για την τοποθέτηση ντουλαπιών και ραφιών από μαραγκό, μια εργασία που δεν μπορούσε να προηγηθεί της κατασκευής.

Ήδη, συνέχισε έχουν γίνει όλες οι απαραίτητες μετατροπές και επιβαλλόμενες εργασίες προστασίας και μεταφέρθηκε το ακτινολογικό μηχάνημα στο Νέο Κέντρο Υγείας. Εδώ δημιουργείται ένα θέμα καθώς δεν υπάρχει άλλο μηχάνημα και οι ακτινολογικές εξετάσεις θα πρέπει να γίνουν σε άλλη δομή υγείας, με την κοντινότερη στο Μουζάκι δημοσίου χαρακτήρα να είναι το Κ.Υ. Πύλης. Επ’ αυτού ο κ. Σερέτης σημείωσε ότι για να μεταφερθεί ένα ακτινολογικό μηχάνημα και να διαμορφωθεί ο χώρος λειτουργίας του, απαιτούνται τέσσερις περίπου μήνες, οπότε δεν θα μπορούσε να γίνει την τελευταία στιγμή.

Αντίθετα, συνέχισε, το οδοντιατρικό μηχάνημα που επίσης θα μεταφερθεί, έχει μεν γίνει η υποδομή εγκατάστασης, αλλά θα μεταφερθεί λίγο πριν την λειτουργία του νέου Kέντρου Υγείας αφού απαιτείται μόλις μία ημέρα.

Στο ερώτημα για το αν υπάρχει κάποιο χρονοδιάγραμμα για τη λειτουργία του Κ.Υ. Μουζακίου ο κ. Σερέτης ήταν ιδιαίτερα επιφυλακτικός και μας ανέφερε πως πρέπει να γίνει κατανοητό πως μια τέτοια δομή δεν τίθεται σε λειτουργία με το κτίριο και τον εξοπλισμό, αλλά αφού προηγηθούν οι απαραίτητες δοκιμές σε όλα τα επίπεδα. Σε κάθε περίπτωση, όπως άφησε να εννοηθεί, είναι πολύ δύσκολο να υπάρξει εξέλιξη τον Ιανουάριο.

Σχετικά με το Κ.Υ. Παλαμά, ο διοικητής της 5ης ΥΠΕ σημείωσε στην ηλεκτρονική μας εφημερίδα πως το επισκέφθηκε πολύ πρόσφατα όπως και αυτό του Μουζακίου, ξεκαθαρίζοντας αρχικά ότι η δομή λειτουργεί πολύ καλά και χωρίς προβλήματα εκεί που στεγάζεται προσωρινά.

Από κει και πέρα απέδωσε την καθυστέρηση στην αρχική εκτίμηση επιστροφής στο παλιό κτίριο, στο γεγονός ότι άργησε πολύ ο έλεγχος και το αποτέλεσμα  για την καταλληλότητα του κτιρίου, από τις Κτιριακές Υποδομές.  Δεν μπορούσαμε να προχωρήσουμε σε καμία ενέργεια, υποστήριξε, αν δεν υπήρχε διαβεβαίωση για την ασφάλεια εργαζομένων και ασθενών από άποψη καταλληλότητας κτιριακών εγκαταστάσεων.

Πλέον, συνέχισε, έχουμε αυτή την διαβεβαίωση όπως και τις παρεμβάσεις που απαιτούνται για αποκαταστάσεις που, δομικά, εντοπίζονται στην περίμετρο του κτιρίου. Έχει, υπογράμμισε γίνει η μελέτη, ανατέθηκε σε εργολάβο στις 13 Δεκεμβρίου και αναμενόταν να ξεκινήσει, αλλά λόγω των κακών καιρικών συνθηκών αποφασίστηκε να γίνουν από βδομάδα.

Υπολογίζουμε, πρόσθεσε, ότι θα απαιτηθούν 15 με 20 ημέρες και άμεσα ξεκινά η τοποθέτηση ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού, καυστήρα και λέβητα, για να ακολουθήσουν οι ελαιοχρωματισμοί.

Το κτίριο, κατέληξε, φυλάσσεται, είναι ανοιχτό για να στεγνώσει και πιστεύω ότι εφόσον βοηθήσουν οι καιρικές συνθήκες θα επαναλειτουργήσει στα μέσα Φεβρουαρίου.

Π.Κ

Πηγή: https://www.karditsalive.net/karditsa/topiki-epikerotita/%C2%AB%CF%87%CF%81%CE%BF%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CE%AE-%CE%BF%CF%80%CE%B9%CF%83%CE%B8%CE%BF%CF%87%CF%8E%CF%81%CE%B7%CF%83%CE%B7%C2%BB-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CE%B1-%CE%BA-%CF%85-%CE%BC%CE%BF%CF%85%CE%B6%CE%B1%CE%BA%CE%AF%CE%BF%CF%85-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CF%80%CE%B1%CE%BB%CE%B1%CE%BC%CE%AC-%CE%BF%CE%B9-%CE%B5%CE%BA%CF%84%CE%B9%CE%BC%CE%AE%CF%83%CE%B5%CE%B9%CF%82-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CE%B4%CE%B9%CE%BF%CE%B9%CE%BA%CE%B7%CF%84%CE%AE-%CF%84%CE%B7%CF%82-5%CE%B7%CF%82-%CF%85%CF%80%CE%B5

Comments are closed.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d bloggers like this: