Ψηφίστηκε από την ολομέλεια της Βουλής, μετά από μια 12ωρη συνεδρίαση, το νομοσχέδιο του υπουργείου Τουρισμού με τίτλο “Ειδικές μορφές τουρισμού και διατάξεις για την τουριστική ανάπτυξη”, στο οποίο περιλαμβάνονται και οι ρυθμίσεις για την ανάπτυξη τραπεζοκαθισµάτων σε κοινοχρήστους χώρους από καταστήµατα. Υπέρ της αρχής και επί του συνόλου του νομοσχεδίου ψήφισαν οι βουλευτές της ΝΔ και του Κινήματος Αλλαγής, “παρών” δήλωσαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ καταψήφισαν οι βουλευτές του ΚΚΕ, της Ελληνικής Λύσης και του ΜέΡΑ25.
Συγκεκριμένα στο άρθρο 65 του ψηφισθέντος νομοσχεδίου περιλαμβάνονται οι ρυθμίσεις για την ανάπτυξη των τραπεζοκαθισμάτων σε κοινόχρηστους χώρους από καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος.
Άρθρο 65
Ρυθµίσεις για την ανάπτυξη τραπεζοκαθισµάτων σε κοινοχρήστους χώρους από καταστήµατα
Έως τις 30.11.2020, µε απόφαση της υπηρεσίας του οικείου δήµου που είναι αρµόδια για τη διαχείριση χρήσης κοινοχρήστου χώρου, υπό την επιφύλαξη του ν. 3028/2002 (Α΄ 153) και κατά παρέκκλιση κάθε άλλης διάταξης, δύναται να παραχωρείται ατελώς, πέραν του ανα-
λογούντος και προβλεποµένου στην άδεια χρήσης κοινοχρήστου χώρου, πρόσθετος κοινόχρηστος χώρος για ανάπτυξη τραπεζοκαθισµάτων, ο οποίος µπορεί να εκτείνεται σε κοινόχρηστο χώρο, συνεχόµενο ή µη της υφιστάµενης παραχώρησης, ύστερα από αίτηση του ενδιαφερόµενου και υπό την προϋπόθεση ότι δεν θίγονται δικαιώµατα έτερων δικαιούµενων της χρήσης αυτού. Ο παραχωρούµενος χώρος µπορεί να εκτείνεται µέχρι του διπλάσιου του χώρου της αρχικής παραχώρησης ή να είναι ικανός για την ανάπτυξη του ίδιου αριθµού τραπεζοκαθισµάτων που προβλέπονται στην ήδη κατεχόµενη άδεια χρήσης, και πάντως δεν µπορεί να είναι τριπλάσιος από την αρχική παραχώρηση.
Η αίτηση µπορεί να υποβάλλεται ηλεκτρονικά. Προκειµένου περί πλατειών, στις οποίες προβάλλονται καταστήµατα υγειονοµικού ενδιαφέροντος, η πρόσθετη παραχώρηση χώρου γίνεται κατ’ εφαρµογή των προβλεποµένων στην παρ. 5 του άρθρου 13 του 24.9/20.10.1958 βασιλικού διατάγµατος (Α΄ 171).
Προκειµένου περί οδών, η παραχώρηση χρήσης τους λαµβάνει χώρα ύστερα από γνώµη της αρµόδιας Αστυνοµικής Αρχής και αφορά το τµήµα προ των καταστηµάτων ή στην προβολή αυτών.
Για τους λοιπούς κοινόχρηστους χώρους ισχύει αναλόγως το άρθρο 13 του ως άνω βασιλικού διατάγµατος.
Δεν είναι δυνατή η ανάπτυξη µόνιµων ή προσωρινών σταθερών κατασκευών, καθώς και η εγκατάσταση ηχείων, στον χώρο που παραχωρείται σύµφωνα µε τις διατάξεις του άρθρου αυτού.
Υπό την επιφύλαξη της παρ. 7 του άρθρου 13 του 24.9/20.10.1958 βασιλικού διατάγµατος, για τη χορήγηση της αδείας χρήσης πρόσθετου χώρου λαµβάνονται υπόψη, ιδίως, η ακώλυτη διέλευση πεζών και οχηµάτων, καθώς και η προστασία των διαβάσεων των ατόµων µε αναπηρία και εµποδιζόµενων ατόµων (ΑµεΑ), βάσει των διατάξεων της υπ’ αριθµ. 52907/2009 απόφασης του Υπουργού Περιβάλλοντος και Κλιµατικής Αλλαγής (Β΄ 2621). Σε κάθε περίπτωση, κατά την ανάπτυξη των τραπεζοκαθισµάτων, καθώς και οποιωνδήποτε κινητών κατασκευών σκίασης σε κοινόχρηστους χώρους, πρέπει να εξασφαλίζεται και κατά την ανάπτυξη των τραπεζοκαθισµάτων η λωρίδα ελεύθερης όδευσης πεζών τουλάχιστον ενός µέτρου και πενήντα εκατοστών (1,50 µ.).
Δεν επιτρέπεται ο παραχωρηµένος επιπρόσθετος χώρος που καταλαµβάνουν τα τραπεζοκαθίσµατα να επικαλύπτει τυχόν κατασκευασµένο, σύµφωνα µε τις διατάξεις της υπ’ αριθµ. 52907/2009 απόφασης του Υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιµατικής Αλλαγής, οδηγό όδευσης τυφλών. Επιπλέον, λαµβάνεται µέριµνα για την απρόσκοπτη πρόσβαση και λειτουργία εγκαταστάσεων
των Οργανισµών Κοινής Ωφέλειας.
Σε καµία περίπτωση οι προσωρινές διαµορφώσεις δεν εµποδίζουν τις εισόδους/εξόδους των παρόδιων κτιρίων, των χώρων στάθµευσης των παρακείµενων χρήσεων, τις απορροές των οµβρίων και τη διέλευση οχηµάτων έκτακτης ανάγκης όπως προβλέπεται από την κείµενη νοµοθεσία.