Ο ψυχίατρος Δημήτρης Σούρας αμφισβητεί τον ισχυρισμό περί ψυχικής ασθένειας του 30χρονου γυναικοκτόνου που δολοφόνησε τη Γαρυφαλιά στη Φολέγανδρο.
«Θέλω να πω ότι αλίμονο, μετά από 36 χρόνια να παραδεχθώ ότι ο ασθενής ψυχικά ασθενής σκοτώνει. Ο ασθενής υποφέρει ταλαιπωρείται και είναι ένας βασανισμένος άνθρωπος, και όχι δολοφόνος», τόνισε.
Σύμφωνα με στοιχεία, από τον Ιανουάριο έως τον Μάιο του 2021 έχουν καταγραφεί 2.229 περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας. Οι άνδρες δράστες ανέρχονται στους 1.843, ενώ οι γυναίκες δράστες σε 405. Τα θύματα ενδοικογενειακής βίας είναι κυρίως γυναίκες, με 1.764 θύματα, ενώ οι άνδρες θύματα έφτασαν τα 599.
Ο Δημήτρης Σούρας έκανε λόγο για «επιπτρεπτή μόδα», αναλύοντας τους λόγους που θεωρεί ότι αυξάνονται οι γυναικοκτονίες στην Ελλάδα.
«Είμαστε σε μία εποχή που δυστυχώς αυτά έχουν γίνει κατά κάποιο τρόπο επιτρεπτή μόδα, ντρέπομαι που το λέω. Έχω την εντύπωση ότι τρία πράγματα συντείνουν σε αυτό. Πρώτον, η παγκοσμιοποίηση και ο μιμητισμός. Δεύτερον, η ελευθεριότητα. Δεν έχουμε ελευθερία πλέον. Η ελευθερία περιλαμβάνει σεβασμό και υποχρεώσεις. Η ελευθεριότητα περιλαμβάνει ωχαδερφισμό και δεν βαριέσαι. Και τρίτον, αυτό που έχουμε στην πατρίδα μας, είναι η ατιμωρησία. Όταν όλοι αυτοί μπαίνουν και σε λίγα χρόνια βγαίνουν, δεν υπάρχει σωφρονισμός, δεν υπάρχει τίποτα. Τι σωφρονισμό μπορεί να κάνεις στη παιδεραστία; Τι σωφρονισμό μπορείς να κάνεις σε μια αντικοινωνική διαταραχή προσωπικότητας;».
«Άλλο ψυχική ασθένεια, άλλο κτηνάνθρωπος. Η αντικοινωνική διαταραχή της προσωπικότητας είναι μια διαταραχή, όχι ασθένεια. Δεν θεραπεύεται, δεν μπορείς να δώσεις φάρμακα. Ξεκινάει από μία εφηβική ηλικία, διαμορφώνεται μία προσωπικότητα, η οποία σιγά σιγά έχει παραβατικότητα, δεν έχει συναισθήματα, έχει έναν άνθρωπο που πιστεύει ότι αυτός είναι και κανέλας άλλος και το χειρότερο, έναν άνθρωπο που ότι και να κάνει δεν το μετανιώνει ποτέ. Δεν έχει ενοχές. Ο άνθρωπος αυτός θα δολοφονήσει», πρόσθεσε.
Ερωτηματικά προκύπτουν γύρω από τον ισχυρισμό του 30χρονου δράστη ότι πάσχει από ψυχική ασθένεια.
«Ξεκινάει ένα ζευγάρι και πάνε διακοπές. Εάν ο φίλος της είναι άρρωστος τόσο βαριά για να κάνει μία δολοφονία, έχει παραλήρημα, έχει ψευδαισθήσεις, έχει επιθετικότητα, έχει νεύρα. Ο άρρωστος δείχνει όταν είναι άρρωστος τι στην πραγματικότητα συμβαίνει. Και πάει ο άνθρωπος αυτός και δίνει κατάθεση και έχει πλήρη συνείδηση και λέει τα πάντα. Μόλις φτάνει στο γεγονός ξεχνάει να μπορέσει να τοποθετηθεί», είπε ο κ. Σούρρας.
Ο κ. Σούρας μίλησε για το «σύνδρομο των Γλυκών Νερών» και τόνισε πως οι δολοφόνοι είναι ακριβώς δίπλα μας.
«Το σύνδρομο των Γλυκών Νερών είναι το καινούριο φρούτο, ότι η αντικοινωνική διαταραχή της προσωπικότητας δεν είναι άτομα της νύχτας ή του περιθωρίου, αλλά δολοφόνοι της διπλανής και της δικής μας πόρτας».
Παράλληλα, πρόσθεσε πως το κράτος πρέπει να βοηθήσει αν θέλουμε να συντελεστεί αλλαγή, όμως απαιτείται η συνεργασία τριών Υπουργείων: του υπουργείου Δικαιοσύνης με τον ποινικό κώδικα, του υπουργείου Υγείας και του υπουργείου Παιδείας, με το να βάλει ψυχολόγους και ψυχιάτρους στα σχολεία.
in.gr