Για την ρυμούλκηση του ιστιοφόρου στη στεριά στήθηκε θαλάσσια επιχείρηση, όπως έγινε γνωστό σήμερα από την αρμόδια υπηρεσία επιχειρήσεων διάσωσης.
Το περιστατικό είναι το τελευταίο μιας σειράς εμβολισμών σκαφών από κοπάδια φαλαινών δολοφόνων στα ανοικτά των ακτών της Ισπανίας και της Πορτογαλίας. Οι επιστήμονες δεν έχουν καταλήξει σε συμβιβασμό σχετικά με τους λόγους αυτής της συμπεριφοράς, που έχουν εκδηλώσει πρόσφατα.
Ένα από τα δύο μέλη του πληρώματος του ιστιοφόρου τραυματίστηκε σοβαρά στο χέρι της, κατά τη διάρκεια των ελιγμών ρυμούλκησης, καθώς επικρατούσε θαλασσοταραχή στην περιοχή και μεταφέρθηκε με ελικόπτερο στο νοσοκομείο, σύμφωνα με την υπηρεσία επιχειρήσεων θαλάσσιας διάσωσης.
Το πλεούμενο, που ονομάζεται Amidala, ειδοποίησε το κέντρο επιχειρήσεων στη χερσόνησο του ακρωτηρίου Φινιστέρε, στις ακτές της Γαλικίας, λίγο πριν από τις 17.00 ώρα Ελλάδας την Κυριακή. Το πλήρωμα, ένας άνδρας και μία γυναίκα, βελγικής υπηκοότητας και οι δύο, έκαναν λόγο για ζημιές στο πηδάλιο του πλοίου, αφότου το εμβόλισε ένας άγνωστος αριθμός ορκών.
Οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες, με ανέμους ταχύτητας στα 65 χλμ/ώρα και κύματα ύψους 3 μέτρων, εμπόδιζαν την επιχείρηση ρυμούλκησης, σύμφωνα με την υπηρεσία και το πλοίο χρειάστηκε πάνω από 5 ώρες για να καταφέρει να φθάσει στο λιμάνι.
Τον Μάιο όρκες βύθισαν ένα ιστιοπλοϊκό γιοτ αφότου το εμβόλισαν στη μαροκινή πλευρά του Στενού του Γιβραλτάρ.
Αν και είναι γνωστές ως φάλαινες δολοφόνοι, οι όρκες, ένα υπό εξαφάνιση είδος, ανήκουν στην οικογένεια των δελφινιών. Έχουν πλάτος έως 8 μέτρων και βάρος έως 6 τόνους.
Πηγές: ΑΜΠΕ, Reuters