«Γυρίζω τις πλάτες μου στο μέλλον…»: Μουσική διαμαρτυρία για τη σχεδιαζόμενη παρέμβαση στο Παυσίλυπο (+Φωτο +Βίντεο)
10 October 2024

Όχι, ο κυκλώνας Μίλτον δεν είναι «σχεδιασμένος»

Δεν υπάρχει τεχνολογία που να επιτρέπει στους ανθρώπους να δημιουργούν και να ελέγχουν τυφώνες, αλλά οι θεωρίες συνωμοσίας που υπονοούν ότι ο κυκλώνας Μίλτον είναι «κατασκευασμένος» και ότι ο καιρός στη Φλόριντα «χειραγωγείται» οργιάζουν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Σε πλατφόρμες όπως το X και το TikTok, αναρτήσεις που ισχυρίζονται -χωρίς αποδείξεις- ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ ελέγχει κρυφά τον καιρό έχουν προβληθεί εκατομμύρια φορές.

Πολλές δημοσιεύθηκαν από λογαριασμούς που είναι ήδη γνωστοί για τη διάδοση θεωριών συνωμοσίας και παραπληροφόρησης, σχετικά με την Covid-19 ή τα εμβόλια.

Οι αναρτήσεις που εξέτασε το BBC Verify διαδίδουν παραπλανητικά μηνύματα ότι τυφώνες όπως ο Μίλτον, δημιουργούνται για σκοτεινούς λόγους, μεταξύ άλλων για να επηρεάσουν τις προεδρικές εκλογές του επόμενου μήνα.

Και έχουν διάφορες εκδοχές για το πώς υποτίθεται ότι πραγματοποιείται αυτό.

Ώρα μηδέν για την Φλόριντα – Σε πορεία σύγκρουσης με τον κυκλώνα Μίλτον

Οι ισχυρισμοί και οι επιστημονικές διαψεύσεις

Η σπορά νεφών

Ορισμένοι χρήστες ισχυρίστηκαν ότι ευθύνονται τεχνικές χειραγώγησης του καιρού, όπως η σπορά νεφών.

Σπορά σύννεφων, σημαίνει «διέγερση» των υφιστάμενων σύννεφων για να παράγουν περισσότερη βροχή σε χώρες για παράδειγμα που έχουν ξηρό κλίμα.

Αλλά το νοτιοανατολικό τμήμα των ΗΠΑ είχε ήδη πληγεί από τεράστιες ποσότητες βροχής από τον τυφώνα Helene, ο οποίος προκάλεσε θανατηφόρες πλημμύρες σε αρκετές πολιτείες μόλις πριν από δύο εβδομάδες.

«Διεγείρουμε τα σύννεφα όταν δεν έχουμε αρκετά αερολύματα ή υδρατμούς στην ατμόσφαιρα για να μπορέσει να υπάρξει συμπύκνωση, οπότε προσπαθούμε να την προκαλέσουμε μέσω της σποράς σύννεφων», λέει η Jill Trepanier, ειδικός στα ακραία καιρικά φαινόμενα από το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Λουιζιάνα.

 «Στον δυτικό Κόλπο του Μεξικού και στον Κόλπο του Καμπέτσε, δεν χρειάζονται παρεμβάσεις. Η Γη θα δημιουργήσει τυφώνα από μόνη της».

Με 200 χλμ την ώρα θα «χτυπήσει» την Φλόριντα ο «κυκλώνας του αιώνα» – Ο Μίλτον σε αριθμούς

Η χρήση γεωμηχανικής

Άλλοι χρήστες κατηγόρησαν αντ’ αυτού τη «γεωμηχανική» – ένα ευρύ φάσμα μεθόδων χειραγώγησης του περιβάλλοντος με σκοπό τη μείωση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής.

Αλλά δεν υπάρχουν εργαλεία που θα επέτρεπαν στους ανθρώπους να δημιουργήσουν ή να ελέγξουν τέτοιου είδους θύελλες.

«Δεν υπάρχει καμία δυνατότητα με τις τρέχουσες γνώσεις και την τεχνολογία να χρησιμοποιήσουμε τη γεωμηχανική για να τροποποιήσουμε τους τυφώνες», λέει η Suzana Camargo από το Παρατηρητήριο Γης Lamont-Doherty του Πανεπιστημίου Κολούμπια.

naftemporiki.gr

Comments are closed.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d bloggers like this: