ΗΠΑ: Περικυκλωμένος ο φερόμενος δράστης του μακελειού στην Καλιφόρνια
23 January 2023
«Πληγωμένη» η εικαστική παρέμβαση της Νέλλας Γκόλαντα στον πεζόδρομο Αβέρωφ (+Φωτο)
23 January 2023

SZ: Οι ΗΠΑ έχουν οργιστεί με τον καγκελάριο Σολτς

Η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών  είναι προφανώς οργισμένη από την άρνηση του Γερμανού καγκελάριου Όλαφ Σολτς να παραδώσει στην Ουκρανία άρματα μάχης “Leopard”, όπως αναφέρει η «Süddeutsche Zeitung» (SZ).

«Ο Λευκός Οίκος ανέφερε στην Καγκελαρία με ασυνήθιστη ειλικρίνεια : η Ουάσιγκτον είναι προφανώς ενοχλημένη που η ομοσπονδιακή κυβέρνηση έχει επιβάλει όρους για την παράδοση τανκς “Leopard” στην Ουκρανία», γράφει η SZ σε αποκλειστικό της δημοσίευμα.

«Οι σύμμαχοι της Γερμανίας στο ΝΑΤΟ μετά βίας έκρυψαν την  οργή τους στην απόφαση του Καγκελαρίου Όλαφ Σολτς να μην παραδώσει  άρματα μάχης Leopard στο Κίεβο», υποστηρίζει η γερμανική εφημερίδα. Όπως γράφει η SZ επικαλούμενη εσωτερική ενημέρωση της αμερικανικής κυβέρνησης, η διαμάχη άναψε σε μια συνάντηση στην Καγκελαρία. Εκεί φέρεται να συγκρούστηκαν ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν και ο συνεργάτης του Σολτς,Βόλφγκανγκ Σμιτ, με αποτέλεσμα να ξεσπάσει φραστική διαμάχη.

Στην αμερικανική έκθεση, ο Όστιν γράφει ότι η συνάντηση ήταν «τεταμένη». Ο Σμιντ θεωρείται στενός συνεργάτης του καγκελαρίου Όλαφ Σολτς.

Οι Αμερικανοί φαίνεται να έχουν εξοργιστεί και με την άρνηση του Βερολίνου να επιτραπεί σε άλλες χώρες να προμηθεύσουν άρματα μάχης Leopard στο Κίεβο. Δεδομένου ότι τα άρματα αυτά κατασκευάζονται στη Γερμανία, τα κράτη πρέπει να λάβουν άδεια εξαγωγής.

Σύμφωνα με διάφορα μέσα ενημέρωσης, ο Σολτς είχε πει ότι η Γερμανία ήταν έτοιμη να προμηθεύσει άρματα μάχης Leopard στην Ουκρανία εάν οι ΗΠΑ παραδώσουν επίσης τανκς,τύπου Abrams. Ωστόσο, οι ΗΠΑ δεν βλέπουν καμία διασύνδεση.

Η SZ γράφει ότι στην διαμάχη παρενέβη ο σύμβουλος ασφαλείας των ΗΠΑ Τζέικ Σάλιβαν, ο οποίος κάλεσε τον Γενς Πλέτνερ- σύμβουλο εξωτερικής πολιτικής του Σολτς – και διαμαρτυρήθηκε έντονα .

Το ρεπορτάζ αποκαλύπτει πόση οργή υπάρχει στα παρασκήνια για τη γερμανική στάση.

Ο Σολτς δέχεται επίσης επικρίσεις Και στη Γερμανία. Ο ηγέτης του CDU Φρίντριχ Μερτς ζήτησε μια σαφή δήλωση από την Καγκελάριο. «Φυσικά, κάθε καγκελάριος πρέπει να σταθμίζει τα πράγματα», λέει ο Μερτς. «Τα σταθμίζουν και άλλοι, αλλά καταλήγουν σε διαφορετικό συμπέρασμα», τόνισε ο Χριστιανοδημοκράτης ηγέτης.

Comments are closed.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d bloggers like this: