Η μυωπία, αναφέρεται όταν τα κοντινά αντικείμενα είναι ευκρινή, αλλά τα μακρινά είναι θολά. Περισσότερα από το ένα τρίτο των παιδιών σε όλο τον κόσμο είχαν μυωπία το 2023 και το ποσοστό αυτό θα αυξηθεί σχεδόν στο 40% το 2050, σύμφωνα με νέα έρευνα.
Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Sun Yat-sen στο Guangzhou της Κίνας, κατέληξαν στα συμπεράσματά τους αναλύοντας τα αποτελέσματα 276 μελετών που αφορούσαν περισσότερα από 5,4 εκατομμύρια παιδιά και εφήβους σε 50 χώρες και στις έξι ηπείρους. Αν και η αύξηση αυτή ήταν σε μεγάλο βαθμό σταδιακή, υπήρξε μια αξιοσημείωτη έξαρση μετά την πανδημία Covid-19, λένε οι ερευνητές, οι οποίοι παρατήρησαν επίσης περιφερειακές ανισότητες.
«Η μυωπία έχει αναδειχθεί σε μείζον πρόβλημα δημόσιας υγείας στις μέρες μας, με εντυπωσιακά στοιχεία που υπάρχουν για ραγδαία αύξηση του επιπολασμού της, ιδίως για τις χώρες της Νοτιοανατολικής Ασίας, όπως η Σιγκαπούρη, η Κίνα και η Ταϊβάν», σύμφωνα με την έρευνα, η οποία διαπίστωσε ότι τα παιδιά της Ανατολικής Ασίας είχαν το υψηλότερο ποσοστό μυωπίας, 35%, δηλαδή υπερδιπλάσιο από το ποσοστό των λευκών συνομηλίκων τους. Αυτό θα μπορούσε να οφείλεται εν μέρει στο γεγονός ότι τα παιδιά της Ανατολικής Ασίας ξεκινούν την επίσημη εκπαίδευση στην ηλικία των 2 ή 3 ετών, νωρίτερα από τα παιδιά σε άλλες περιοχές, λένε οι ερευνητές.
Στην κορυφή της λίστας βρέθηκε η Ιαπωνία, με 86% των παιδιών να έχουν μυωπία. Η Νότια Κορέα είχε το δεύτερο υψηλότερο ποσοστό, με 74%.
Σε παγκόσμιο επίπεδο, τα παιδιά στις αστικές περιοχές έχουν υψηλότερα ποσοστά μυωπίας από εκείνα στις αγροτικές περιοχές, ενώ τα κορίτσια είχαν ελαφρώς περισσότερες πιθανότητες να πάσχουν από την πάθηση σε σχέση με τα αγόρια.
Οι ερευνητές τόνισαν ότι τα μικρότερα παιδιά ήταν πιο ευάλωτα στους περιβαλλοντικούς παράγοντες από ό,τι οι ενήλικες, λέγοντας ότι «αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τα παιδιά προσχολικής ηλικίας, καθώς βρίσκονται σε μια κρίσιμη περίοδο της οπτικής ανάπτυξης που χαρακτηρίζεται από υψηλή πλαστικότητα».
Κοιτάζοντας μπροστά, οι ερευνητές προβλέπουν ότι ο επιπολασμός της μυωπίας θα συνεχίσει να αυξάνεται μεταξύ των παιδιών και των εφήβων, φτάνοντας το 36,6% το 2040 και το 39,8% το 2050.
Υπάρχουν όμως πράγματα που οι γονείς μπορούν να ενθαρρύνουν τα παιδιά τους να κάνουν για να προστατεύσουν την όρασή τους.
Οι ερευνητές συνιστούν στους νέους «να αναπτύξουν τη συνήθεια να εφαρμόζουν τακτικά μέτρα προστασίας των ματιών».
«Οι μαθητές θα πρέπει επίσης να αυξήσουν τον χρόνο που αφιερώνουν σε σωματική δραστηριότητα και να μειώσουν τον χρόνο που αφιερώνουν σε μη ενεργητικές δραστηριότητες, όπως η παρακολούθηση τηλεόρασης και βίντεο, τα παιχνίδια στον υπολογιστή και η πλοήγηση στο διαδίκτυο», αναφέρουν οι ερευνητές, καλώντας τους αρμόδιους να μειώσουν το βάρος των εργασιών και των φροντιστηρίων για το σπίτι στους μαθητές, καθώς και να προωθήσουν τις οφθαλμολογικές εξετάσεις, την έγκαιρη ανίχνευση και θεραπεία.
Οι συστάσεις αυτές επαναλήφθηκαν από τον Dr. Benjamin Botsford, οφθαλμίατρο στην Ιατρική Σχολή UMass Chan, σε άρθρο του στο The Conversation τον Ιούνιο. Η εξέλιξη της μυωπίας στα παιδιά μπορεί να επιβραδυνθεί με τη λήψη διαλειμμάτων και την αποφυγή της πολύωρης ενασχόλησης με το τηλέφωνο ή τον υπολογιστή, έγραψε.
Ο περιορισμός του χρόνου ανάγνωσης από κοντά εκτός σχολείου – με οθόνη ή με άλλο τρόπο – μπορεί να βοηθήσει στην επιβράδυνση της εξέλιξης της μυωπίας στα παιδιά, πρόσθεσε.
Ο παρατεταμένος χρόνος στην οθόνη μπορεί να προκαλέσει καταπόνηση των ματιών και ξηρότητα. Ο Botsford προτείνει να ακολουθήσετε τον «κανόνα 20-20-20». «Κάντε διαλείμματα 20 δευτερολέπτων κάθε 20 λεπτά για να κοιτάξετε 20 μέτρα μακριά από τη συσκευή σας. Επικεντρωθείτε στη χαλάρωση των ματιών και στο ανοιγοκλείσιμο των ματιών. Η περιστασιακή χρήση τεχνητών δακρύων, τα οποία μπορείτε να αγοράσετε χωρίς συνταγή στα φαρμακεία, μπορεί να βοηθήσει στην ξηροφθαλμία», δήλωσε.
Ο Botsford συμβουλεύει επίσης ότι το να περνάτε χρόνο στην ύπαιθρο κάνει καλό στα μάτια σας, λέγοντας ότι «έχει συσχετιστεί με μειωμένη συχνότητα εμφάνισης μυωπίας στην παιδική ηλικία».
Πηγή: CNN