Απογοήτευση και μεγάλος προβληματισμός για το άμεσο μέλλον επικρατεί στις τάξεις των αγροτών του νομού Καρδίτσας, καθώς η φετινή σοδειά έχει υποστεί τεράστιες καταστροφές από τον «Ιανό» και ακόμη δεν έχει ξεκαθαρίσει το τοπίο τι μέλλει γενέσθαι με τις αποζημιώσεις.
Οι τελευταίες κυβερνητικές ανακοινώσεις για αποζημίωση στο 100% των κατεστραμμένων καλλιεργειών, αλλά και των μέσων, εφοδίων η εγκαταστάσεων που χάθηκαν στη δίνη του κυκλώνα, έδωσαν μια νότα αισιοδοξίας, ωστόσο εάν αυτές δεν επιβεβαιωθούν στην πράξη θα μετατραπούν γρήγορα σε αιτία καθολικής αγανάκτησης!
Οι βαμβακοπαραγωγοί που έχουν πληγεί περισσότερο απ’ όλους, περιμένουν εναγωνίως την προκαταβολή από τον ΕΛΓΑ η το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, για να πάρουν οικονομική «ανάσα» μέσα στην απελπισία που κυριαρχεί στον κάμπο.
Το ΥΠ.Α.ΑΝ.&Τ. και ο ΕΛΓΑ αποφεύγουν να μιλήσουν για τα ποσά που θα δοθούν τελικά, επιλέγοντας προς το παρόν τις διαβεβαιώσεις περί γενναίας εμπροσθοβαρούς πίστωσης.
Οι αγρότες όμως δεν είναι δυνατόν να σκεφτούν και να σχεδιάσουν τις επόμενες κινήσεις χωρίς να ξέρουν συγκεκριμένα πόσα χρήματα θα πάρουν στην παρούσα φάση.
Αναμένουν από την κεντρική διοίκηση να καταλήξει το γρηγορότερο στο οικονομικό πλάνο που θα ακολουθήσει σε σχέση με τις αποζημιώσεις, για να αποφασίσουν τη δράση τους τη νέα περίοδο η οποία ούτως η άλλως, προμηνύεται πολύ δύσκολη.
Και πώς να μην είναι, όταν από τα 433.000 στρέμματα που καλλιεργήθηκαν συνολικά φέτος με βαμβάκι στο Νομό μας, οι εκτιμήσεις μιλούν για καταστροφή τουλάχιστον του 50% των εκτάσεων.
Ο προϊστάμενος του Εθνικού Κέντρου Βάμβακος κ. Μοχάμεντ Νταράουσε, μιλώντας στο KarditsaLive.Net γι’ αυτή την πρωτοφανή τραγωδία, δήλωσε ότι τη φετινή χρονιά η παραγωγή θα είναι μειωμένη κατά 20% περίπου σε όλη τη χώρα.
Επιπλέον, το βαμβάκι που θα συγκομιστεί τελικά, θα έχει υποστεί ποιοτική υποβάθμιση με επίκεντρο το κυτίο χρώματος που επηρεάζει άμεσα την τιμή του.
Ήδη, όπως μας είπε ο κ. Νταράουσε, στο Εθνικό Κέντρο Βάμβακος έφτασαν δείγματα για έλεγχο και ποιοτική αξιολόγηση που είναι κιτρινισμένα από τις βροχές, την υγρασία και γενικότερα τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες και τις μεγάλες εναλλαγές στη θερμοκρασία του περιβάλλοντος τις τελευταίες εβδομάδες, (30 βαθμούς κελσίου το μεσημέρι και 15 βαθμούς το βράδυ).
Σε ότι αφορά στην αναμενόμενη φετινή παραγωγή στο Νομό Καρδίτσας, από τους συνολικά 150.000 – 160.000 τόνους σύσπορου βαμβακιού που αναμένονταν, οι 75.000 τόνοι περίπου έχουν χαθεί στη δίνη του «Ιανού».
Η τιμή του σύσπορου βαμβακιού κυμαίνεται στα 0,43 Ευρώ/κιλό. Άρα, από τα συνολικά 68 εκατ. Ευρώ περίπου αναμενόμενα φετινά έσοδα, οι Καρδιτσιώτες βαμβακοκαλλιεργητές και η τοπική οικονομία χάνουν λόγω «Ιανού» το λιγότερο 34 εκατ. Ευρώ!
Πάντως, μετά τον μεσογειακό κυκλώνα που χτύπησε ανελέητα την περιοχή μας, τα δεδομένα στην καλλιέργεια και στην αγορά του βαμβακιού άλλαξαν προς το χειρότερο γενικά στη χώρα και χρειάζεται οπωσδήποτε άμεση λήψη ουσιαστικών, υποστηρικτικών αλλά και αναπτυξιακών μέτρων από την κεντρική εξουσία για να υπάρξει ανάκαμψη.