Δήμος Λαρισαίων: Έναρξη δοκιμαστικής λειτουργίας ελεγχόμενου συστήματος πρόσβασης στους πεζοδρόμους
12 July 2021
Πράσινο Κίνημα: Αυτόνομη κάθοδος στις εκλογές από το μοναδικό Πράσινο χώρο στην Ελλάδα
12 July 2021

25 μεγάλες πόλεις ευθύνονται για τις μισές εκπομπές αερίων, που προκαλούν την υπερθέρμανση του πλανήτη

epa05073522 (FILE) A file picture dated 08 December 2015 shows vehicles in front of the Qianmen Gate Tower during hazy day in Beijing, China. Beijing issued a red alert for smog on 18 December 2015, urging schools to close and residents to stay indoors for the second time in 10 days. Restrictions begin on 19 December and last until 22 December, the city's emergency management headquarters announced on the Beijing government website. Measures included pausing factory work and restricting road traffic, except electric vehicles. The alert reflects a forecast of three days of PM2.5 - airborne particulate matter 2.5 microns and smaller - levels above 200 micrograms per cubic meter. PM2.5 pollution is fine enough to penetrate deep into the lungs, and is associated with increased risk of heart attack, stroke, lung cancer and asthma. EPA/WU HONG

Μόλις 25 μεγάλες πόλεις–σχεδόν όλες τους στην Κίνα–ευθύνονται για πάνω από τις μισές εκπομπές αερίων που προκαλούν την υπερθέρμανση του πλανήτη με βάση δείγματα που ελήφθησαν από 167 αστικά κέντρα στον κόσμο, όπως προκύπτει από μια ανάλυση των εκπομπών αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου.

Ωστόσο, σε κατά κεφαλήν όρους, οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου από πόλεις που βρίσκονται στις πλουσιότερες περιοχές του κόσμου είναι σε γενικές γραμμές υψηλότερες σε σχέση με εκείνες από τα αστικά κέντρα στις αναπτυσσόμενες χώρες, διαπίστωσαν οι ερευνητές στην μελέτη αυτή που δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Frontiers.

Η μελέτη συνέκρινε τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου που καταγράφηκαν σε 167 πόλεις 53 χωρών και διαπίστωσε ότι 23 κινεζικές πόλεις, ανάμεσά τους η Σανγκάη, το Πεκίνο και η Χαντάν, μαζί με την Μόσχα και το Τόκιο ευθύνονται για το 52% του συνόλου.

Η μελέτη συμπεριέλαβε περισσότερες πόλεις από την Κίνα, την Ινδία, τις ΗΠΑ και την ΕΕ εξαιτίας της μεγαλύτερης συνεισφοράς τους στις εκπομπές αερίων θερμοκηπίου παγκοσμίως και της σημασίας τους για τον διάλογο για το κλίμα.

Τα ευρήματα υπογραμμίζουν τον σημαντικό ρόλο που διαδραματίζουν οι πόλεις στη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, λέει ένας από τους συγγραφείς της έκθεσης, ο Σαοκίνγκ Τσεν, ένας περιβαλλοντολόγος στο πανεπιστήμιο Σουν Γιατ-σεν στην πόλη Γκουανγκτσού της νότιας Κίνας.

Η μέση θερμοκρασία παγκοσμίως έχει ήδη αυξηθεί κατά περισσότερο από έναν βαθμό Κελσίου σε σχέση με τα προβιομηχανικά επίπεδα και αναμένεται να ξεπεράσει και το όριο των 1,5 – 2 βαθμών Κελσίου που έχει θέσει η Συμφωνία των Παρισίων για το Κλίμα.

Ο Τσεν και άλλοι επιστήμονες προειδοποίησαν ωστόσο ότι κάποια από τα διαθέσιμα στοιχεία για χρήση στην μελέτη ήταν ανομοιογενή με κάποιες πόλεις να αναφέρουν στοιχεία ακόμη και από το 2005.

Πρόσθεσαν μάλιστα ότι μια έλλειψη συνοχής για τον τρόπο που οι πόλεις αναφέρουν τα στοιχεία για τις εκπομπές αερίων επίσης καθιστά δύσκολες τις συγκρίσεις.

Έρευνα που δημοσιεύτηκε το 2018 στην επιθεώρηση Environmental Research Letters ανέλυσε ένα πολύ μεγαλύτερο δείγμα 13.000 πόλεων, μεγάλων και μικρών, και διαπίστωσε ότι 100 πόλεις που συγκεντρώνουν το 11% του παγκόσμιου πληθυσμού αναλογεί στο 18% του αποτυπώματος άνθρακά του.

Μολαταύτα, η νέα αυτή ανάλυση “συμβάλλει στην αύξηση των σχετικών πληροφοριών και στην κατανόηση των αστικών εκπομπών αερίων”, υποστηρίζει η καθηγήτρια Γεωγραφίας και Πολεοδομίας στο πανεπιστήμιο Yale, Κάρεν Σέτο, η οποία υπήρξε μια από τους συγγραφείς της έκθεσης του 2018.

Σύμφωνα με τον Τσεν, η νέα ανάλυση είναι η πρώτη που εξετάζει τους στόχους για μείωση των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου στις μεγαλουπόλεις και την πρόοδό τους προς αυτή την κατεύθυνση.

Εξήντα οκτώ από τις πόλεις, κυρίως στις ανεπτυγμένες χώρες, έχουν θέσει απόλυτους στόχους για μείωση των εκπομπών.

Αλλά μόνο οι 30 από τις 42 πόλεις όπου παρακολουθήθηκε η πρόοδός τους στη μελέτη κατέγραψαν μείωση.

Οι περισσότερες από αυτές βρίσκονται στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη.

Comments are closed.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d bloggers like this: