“Σκηνοθέτησε” ξυλοδαρμό απ΄τη σύζυγό του;
22 October 2021
Τι κάνω όταν μάθω ότι ένα κορίτσι ή γυναίκα αντιμετωπίζει βία ή κακοποίηση;
22 October 2021

25 Οκτωβρίου ανοίγουν τα καζάνια για παραγωγή τσίπουρου

Από τη Δευτέρα (25/10) θα ανοίξουν τα καζάνια για παραγωγή τσίπουρου στον Τύρναβο.
Αυτό που ζητάνε οι διήμεροι σε δηλώσεις τους στον ΑγροΤύπο είναι να ανοίγουν τα καζάνια τους κάθε χρόνο και να μην περιμένουν την απόφαση ότι υπήρξαν καταστροφές στα αμπέλια λόγω καιρικών συνθηκών.
Αυτό, όπως υποστηρίζουν, θα βοηθήσει στην απορρόφηση της παραγωγής οινοστάφυλων και στη νόμιμη διακίνηση τσίπουρου και τσικουδιάς, με παραστατικά και πληρώνοντας τη νόμιμη φορολογία.
Ο κ. Αντώνης Τσικριτσής, πρόεδρος του Συλλόγου Αμβυκούχων Αμπελοκαλλιεργητών Τυρνάβου, αναφέρει στον ΑγροΤύπο ότι «κανονικά ανοίγαμε τα καζάνια από 15 Οκτωβρίου αλλά επειδή έπρεπε να κάνουμε κάποιες δηλώσεις ζημιάς στα σταφύλια που υπήρξαν από παγετό και χαλάζια καθυστερήσαμε. Από τη Δευτέρα ξεκινάνε οι δηλώσεις συγκομιδής στην πλατφόρμα και ανάβουν τα καζάνια για παραγωγή τσίπουρου.
Στον Τύρναβο έχουμε 1.000 οικογένειες διημέρων παραγωγών. Ζητάμε να βρεθεί μόνιμη λύση από την κυβέρνηση και να μπορούμε να βράζουμε στα καζάνια κάθε χρόνο και όχι να περιμένουμε αν υπήρξε ζημιά λόγω παγετού ή χαλαζόπτωσης και τα σταφύλια είναι ακατάλληλα για οινοποίηση.
Η αγορά δείχνει όμως τα τελευταία χρόνια ότι την παραγωγή σταφυλιών δεν μπορεί να την απορροφήση και βοηθούν οι διήμεροι. Η ΕΕ μας αναγνωρίζει σαν επάγγελμα αλλά η εθνική νομοθεσία δεν μας αναγνωρίζει.
Αυτό το πρόβλημα πρέπει να λυθεί κάποια στιγμή. Ζητάμε από την κυβέρνηση να καταθέσει φάκελο για ΠΓΕ τσίπουρου και τσικουδιάς, ώστε να παράγουμε νόμιμα το προϊόν και να ξέρει ο καταναλωτής τι αγοράζει.
Ο παραγωγός βγάζει τα 4 διήμερά του. Θα το τυποποιούμε σε γυάλινες φιάλες και θα το διαθέτουμε στην αγορά πληρώνοντας την σχετική φορολογία. Περιμένουμε να συσταθεί η ειδική επιτροπή στο υπουργείο Οικονομικών για να ασχοληθεί με τον κλάδο μας».

Comments are closed.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d bloggers like this: