Ο χωρισμός από μια σχέση σύχνά είναι επίπονος και στις αρχές ακατανόητος. Σε γεμίζει με απορίες του τύπου «τι πήγε λάθος;», «πώς καταλήξαμε εδώ;», «τι μας έφερε σε αυτή την απόφαση;», «μήπως φταίω εγώ;». Απ’ όποια ανθρώπινη σχέση κι αν χωρίζεις, η ψυχολογία σου επηρεάζεται και συνήθως όποτε συμβαίνει αυτό το μόνο που επιθυμείς είναι μια άμεση αλλαγή. Άλλοι κόβουν ή βάφουν μαλλιά, άλλοι χτυπάνε ή αφαιρούν τατουάζ και κάποιοι άλλοι παίρνουν οι χάνουν κιλά. Η ουσία όμως, η εσωτερική, δεν αλλάζει τόσο εύκολα και σίγουρα οι πιο πάνω αλλαγές δεν είναι μόνιμες, αλλοιώνονται κι αυτές όπως και οι σχέσεις. Παρ’ όλ’ αυτά υπάρχουν κάποιες αλλαγές που κάνουμε ως άνθρωποι μετά από έναν χωρισμό οι οποίες μπορούν να σηματοδοτήσουν ένα νέο ξεκίνημα.
1. Της πόλης ή της χώρας
Και εκεί που λες πως βρήκες την πατρίδα σου, τον μόνιμο τόπο διαμονής σου, τη βάση σου, επέρχεται ένας χωρισμός και αποφασίζεις πως πλέον δε σε χωράει ο τόπος. Όπου κι αν πας ό, τι κι αν κάνεις σου θυμίζει εκείνο το άτομο και θες με κάθε τρόπο να βάλεις ένα τέρμα στο γνωστό «όλα σε θυμίζουν απλά κι αγαπημένα». Κι αφού καταλαβαίνεις πως όλο αυτό δεν το σηκώνει ο οργανισμός σου, σηκώνεις εσύ μανίκια φτιάχνεις βαλίτσες και βάζεις πλώρη για άλλον προορισμό. Αυτή είναι από τις δυσκολότερες αλλαγές μιας και απαιτεί πολύ θάρρος αλλά για να αποφύγεις την ψυχολογική κατάπτωση παίρνεις το τρίτο –το πρώτο όχι, γιατί δεν είναι τόσο εύκολο- αεροπλάνο και ξεκινάς μια νέα ζωή κάπου αλλού.
2. Των σπουδών και του επαγγέλματος
Ακραίο κι αυτό; Ίσως. Αληθινό; Σίγουρα! Θέλοντας και μη όλοι μας ασκούμε και δεχόμαστε επιρροές από και προς τους γύρω μας. Από το πώς θα ντυθούμε, στο τι θα φάμε και από το τι πιστεύουμε στο τι μας χαρακτηρίζει. Εάν μια σχέση ξεκινάει τα σκαριά της από πολύ νωρίς, είναι πιθανόν να μας επηρεάσει στην απόφαση για το τι θέλουμε να σπουδάσουμε. Μετά από τον χωρισμό λοιπόν ένα μεγάλο ποσοστό των ανθρώπων αλλάζει επαγγελματικό προσανατολισμό. Αφήνει σπουδές στη μέση και ξεκινάει κάτι καινούριο, αλλάζει εξ ολοκλήρου επαγγελματικό πόστο και επιλέγει να ξεκινήσει από την αρχή κάτι καινούριο.
3. Του χώρου σου
Δεν το λες και αλλαγή χώρας αλλά ούτε και αλλαγή χρώματος στα μαλλιά. Μια αρκετά συνηθισμένη αλλαγή μετά από έναν χωρισμό είναι είτε η αλλαγή κατοικίας είτε η ανακαίνιση αυτής. Ρίχνεις τοίχους, χτίζεις άλλους, αλλάζεις έπιπλα, παίρνεις διακοσμητικά, πετάς, κρύβεις ή πουλάς κάτι που σου θυμίζει πολύ έντονα εκείνο το πρόσωπο και έτσι φτιάχνεις σιγά σιγά έναν καινούριο χώρο. Διαμορφωμένο πλέον έτσι ώστε να χωράς και να περισσεύεις μέσα σε αυτόν χωρίς να σου θυμίζει κάθε γωνιά πως εκεί καθόσασταν μαζί, εκεί κάνατε έρωτα, λίγο πιο πέρα τρώγατε και παραπέρα είπατε το οριστικό αντίο.
4. Των «φίλων για πάντα»
Αυτή είναι μια αλλαγή που μετά από ένα mental break down γίνεται συνήθως από μόνη της. Είτε το θέλουμε είτε όχι το να χάνεις κάποιους πολύ καλούς σου φίλους είναι αναμενόμενο μιας και η παρέα που δημιουργήθηκε δεν μπορεί πλέον να συνυπάρχει με τέτοια ευκολία αφού τα στρατόπεδα είναι πάλι δύο. Πόσες φιλίες χάθηκαν μαζί με έναν χωρισμό; Πόσοι φίλοι απομακρύνθηκαν επειδή ήρθε το τέλος μιας άλλης φιλίας; Οι κρίκοι που κάποτε μας ένωναν σκούριασαν και έλιωσαν με το πέρασμα του καιρού κι έτσι και στις ανθρώπινες σχέσεις κάποιοι κρίκοι δεν μπορούν να ενωθούν ξανά.
5. Του χαρακτήρα την αφέλεια
Όπως γνωρίζεις πολύ καλά τα μαλλιά και τα σκουλαρίκια δεν αντικατοπτρίζουν 100% τον χαρακτήρα σου. Αν κάνεις κάποια από αυτές τις κοινές αλλαγές δε σημαίνει πως από ευαίσθητος έγινες ξαφνικά άκαρδος επειδή έκανες μια τρύπα στη μύτη. Υπάρχει κι αυτή η περίπτωση που μετά από έναν χωρισμό που γίνεται σε φιλικά ή ερωτικά πλαίσια, οδηγούμαστε στο να αλλάζουμε χαρακτήρα. Σε καμία περίπτωση δεν εννοώ πως από καλός γίνεσαι κακός και από εγωκεντρικός, γενναιόδωρος. Αυτό που εννοώ είναι πως γίνεσαι λίγο πιο εγκρατής στα μεγάλα λόγια και τις υποσχέσεις Γενικά ως όντα μας ελκύει αυτό που βλέπουμε κι αυτό που ακούμε αλλά παράλληλα εθελοτυφλούμε μιας και όταν μας χτυπάει την πόρτα ο έρωτας ή το αίσθημα μιας αδελφικής φιλίας δε βλέπουμε καθαρά τις αιχμές και τις ρωγμές. Επομένως, μια ακόμη αλλαγή που εσύ δεν αντιλαμβάνεσαι ότι κάνεις μετά από αυτό το συναισθηματικό break down, είναι η αλλαγή στον χαρακτήρα σου, στον τρόπο που αντιμετωπίζεις τα πράγματα, στη ματιά που θα ρίξεις και στη βάση που θα δώσεις σε διάφορα ζητήματα.
Κι όπως όλα δείχνουν τελικά, οι μεγαλύτερες αλλαγές που επιφέρει ένας χωρισμός δεν είναι επιφανειακές. Μην αναμένεις λοιπόν να δεις τον άνθρωπό σου μια μέρα με κοντό μαλλί και τατουάζ και πιστέψεις πως το έκανε για να ξεπεράσει τον χωρισμό σας. Ίσως να το έκανε γιατί γούσταρε. Ψάξε καλύτερα αν θες να βρεις τι αλλαγές συνέβησαν, δες λίγο πιο μέσα από το δέρμα του, διάβασε πίσω από εκείνες τις λέξεις, άκου καλύτερα τις κινήσεις του. Γιατί οι αλλαγές όταν έχουν νόημα, γίνονται από μέσα. Κι εκεί μένουν.
Συντάκτης: Τζένη Άστρα
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου, pillowfights.gr