Πίσω από τις εικόνες των καταπράσινων λιβαδιών και των καλοσυνάτων κτηνοτρόφων που αγαπούν τις αγελάδες τους κρύβεται μια σκληρή πραγματικότητα που οι περισσότεροι δεν γνωρίζουν και περιλαμβάνει ανείπωτο πόνο.
1. Πολλοί εκπλήσσονται όταν μαθαίνουν ότι για να παράγει γάλα μια αγελάδα, πρέπει να μείνει έγκυος και να γεννήσει. Οι αγελάδες είναι θηλαστικά, ακριβώς όπως και οι άνθρωποι. Όμως, αφού οι παραγωγοί παίρνουν και πουλάνε το γάλα της, τί γίνονται τα νεογέννητα μοσχαράκια; Αυτά τα ανυπεράσπιστα μωρά υποβάλλονται σε τρομακτικό συναισθηματικό τραύμα, αφού αμέσως μόλις γεννηθούν τα απομακρύνουν από τις μητέρες τους. Αν το μωρό είναι αρσενικό, δεν πρόκειται να γίνει ποτέ μια νέα αγελάδα που θα παράγει κι αυτή γάλα, άρα είναι άχρηστο για την επιχείρηση. Συνήθως στέλνονται σε κάποιο σφαγείο όπου τα σκοτώνουν και τα πουλάνε ως «μοσχαράκι γάλακτος» ή, αν είναι λίγο μεγαλύτερο, απλώς «μοσχαράκι». Αν είναι θηλυκό, ίσως του επιτραπεί να ζήσει. Θα μεγαλώσει μακριά από τη μητέρα του και όταν ενηλικιωθεί θα έχει την ίδια τύχη, δηλαδή θα γεννάει μωρά και θα παράγει γάλα που οι άνθρωποι θα της κλέβουν.
2. Οι περισσότεροι από εμάς μεγαλώνουμε κάνοντας την υπόθεση ότι, σε μια χώρα όπως η δική μας, τα ζώα που μεγαλώνουν σε φάρμες και βιομηχανικές εγκαταστάσεις προστατεύονται από τη βαναυσότητα. Όμως κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Τα ζώα που εκτρέφονται για το «κρέας» τους ή το γάλα τους δεν απολαμβάνουν τους ίδιους νόμους προστασίας με τα σκυλιά ή τις γάτες. Οι ιδιοκτήτες τους μπορούν να τους κόβουν τα κέρατα, για παράδειγμα, χωρίς κανένα αναισθητικό. Ξυλοδαρμοί και βιασμοί (δηλαδή γονιμοποίηση των αγελάδων με το χέρι ή με εργαλεία) είναι επίσης συχνά φαινόμενα.
3. Προκειμένου τα μοσχαράκια να γεννιούνται σε μια ημέρα που βολεύει την επιχείρηση, ορισμένοι κτηνοτρόφοι προκαλούν πρόωρο τοκερό στις αγελάδες ώστε να γεννήσουν νωρίτερα από το κανονικό. Το κάνουν, παρά το γεγονός ότι κάτι τέτοιο εγκυμονεί κινδύνους για την μητέρα. Πολλά από τα μοσχαράκια που γεννιούνται πρόωρα κατ’ αυτόν τον τρόπο είναι πολύ αδύναμα για να επιβιώσουν. Ανάλογα με την περίπτωση, μπορεί να τα σκοτώσουν με ένα ειδικό όπλο που χτυπάει το κρανίο τους ή να τα στείλουν για σφαγή.
4. Για να καλυφθεί η τεράστια ζήτηση σε γάλα, πολλές βιομηχανίες-τέρατα εφαρμόζουν απίστευτα βάναυσες μεθόδους εκτροφής έτσι ώστε να πάρουν μέχρι και την τελευταία σταγόνα γάλακτος. Οι αγελάδες σε τέτοιου είδους βιομηχανίες στερούνται ακόμη και των πιο βασικών τους αναγκών, όπως η βόσκηση και το περπάτημα. Τις κρατάνε κλεισμένες σε εσωτερικούς χώρους, με τσιμεντένια δάπεδα και τις ταΐζουν αφύσικες για το είδος τους ζωοτροφές βασισμένες στα σιτηρά, έτσι ώστε να μην «σπαταλούν» ενέργεια περπατώντας. Σε τέτοιου είδους περιβάλλοντα τα ζώα συχνά υποφέρουν από χωλότητα, τραυματισμούς και επώδυνες πεπτικές διαταραχές όπως η οξέωση.
5. Η γαλακτοβιομηχανία είναι ήδη βάναυση. Αλλά όταν οι πρακτικές της συνδυαστούν και με την εξαγωγή ζωντανών ζώων, η βαναυσότητα εκτοξεύεται. Για παράδειγμα, μόνο στην Αυστραλία κάθε χρόνο εξάγονται 90.000 αγελάδες, συνήθως σε χώρες όπως η Κίνα. Οι περισσότερες από αυτές τις αγελάδες είναι έγκυες κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, όπου στερούνται τροφή, νερό και ταξιδεύουν συνωστισμένες μέσα σε τρομακτικά θορυβώδη φορτηγά. Πολλές από αυτές τις αγελάδες πεθαίνουν πριν καν φτάσουν στον προορισμό τους.
Είναι εύκολο να είσαι συμπονετικός και ευγενικός απέναντι στα ζώα!
Πηγή: siniparksi.gr