547.200 ευρώ από το ΥΠ.ΕΣ. στους ορεινούς Δήμους Αργιθέας και Λίμνης Πλαστήρα
23 February 2023
Ντέρμπι ΠΑΟΚ-Παναθηναϊκός στο Φάιναλ-4 του Κυπέλλου βόλεϊ
23 February 2023

7 συστατικά που μας κρατάνε νέους και πού θα τα βρούμε

Το δέρμα χρειάζεται τη σωστή ισορροπία θρεπτικών συστατικών για να κάνει την κύρια δουλειά του: να αποτελέσει το φράγμα που προστατεύει το υπόλοιπο σώμα από πράγματα έξω από αυτό. Για να διατηρήσουμε το δέρμα μας να φαίνεται, να λειτουργεί και να αισθάνεται καλά, πρέπει να το τροφοδοτήσουμε εκ των έσω. Ας δούμε πώς.

Καλά λιπαρά

Χάρη σε αυτά το δέρμα αποκτά τη «λάμψη» του. Αντίθετα, το πολύ λίγο λίπος στη διατροφή μπορεί να κάνει το δέρμα ζαρωμένο και ξηρό.

Εστιάστε στα μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λίπη από ξηρούς καρπούς, σπόρους, αβοκάντο και ψάρια. Αυτά βοηθούν το δέρμα να παραμένει σφριγηλό και εύκαμπτο.

Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα αποτελούν ένα είδος πολυακόρεστου λίπους, το οποίο το σώμα δεν μπορεί να παράγει ωστόσο το χρειάζεται για να χτίσει κυτταρικά τοιχώματα. Επίσης μπλοκάρουν μια χημική ουσία που αφήνει τον καρκίνο του δέρματος να αναπτυχθεί και να εξαπλωθεί και μπορεί να μειώσουν τη φλεγμονή όπου αυτή υπάρχει.

Πρωτεΐνη

Το σώμα μετατρέπει τις πρωτεΐνες που καταναλώνουμε σε δομικά στοιχεία που ονομάζονται αμινοξέα και τα επαναχρησιμοποιεί για να παράγει άλλες πρωτεΐνες, συμπεριλαμβανομένου του κολλαγόνου και της κερατίνης που σχηματίζουν τη δομή του δέρματος. Τα αμινοξέα βοηθούν επίσης στην απομάκρυνση του παλιού δέρματος.

Ορισμένα αμινοξέα είναι αντιοξειδωτικά και προστατεύουν τα κύτταρα του δέρματος από τις ακτίνες UV, καθώς και από τις «ελεύθερες ρίζες» που παράγονται όταν το σώμα διασπά ορισμένα τρόφιμα ή βρίσκεται γύρω από τον καπνό του τσιγάρου.

Βιταμίνη Α

Τόσο το ανώτερο όσο και το κάτω στρώμα του δέρματος χρειάζονται βιταμίνη Α. Φαίνεται ότι αποτρέπει τη βλάβη από τον ήλιο διακόπτοντας τη διαδικασία που διασπά το κολλαγόνο. Δεδομένου ότι είναι ένα αντιοξειδωτικό, μπορεί να προσφέρει στο δέρμα κάποια προστασία από τα ηλιακά εγκαύματα (αν και όχι τόσο όσο το να φοράτε αντηλιακό). Μπορεί επίσης να βοηθήσει στην επούλωση των κοψιμάτων και των γρατζουνιών.  Χωρίς αρκετή βιταμίνη Α, το δέρμα μπορεί να στεγνώσει και να μην είναι λείο.

Βιταμίνη C

Αυτή η βιταμίνη αποτελεί ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό, που προστατεύει από τις ελεύθερες ρίζες και πιθανώς μειώνει την πιθανότητα καρκίνου του δέρματος. Τα χαμηλά επίπεδα βιταμίνης C μπορούν να προκαλέσουν εύκολους μώλωπες και αιμορραγία των ούλων, καθώς και πιο αργή επούλωση πληγών.

Βιταμίνη Ε

Αυτό το αντιοξειδωτικό και αντιφλεγμονώδες μπορεί να απορροφήσει την ενέργεια από το υπεριώδες φως, το οποίο βλάπτει το δέρμα και οδηγεί σε ρυτίδες, χαλάρωση και καρκίνο του δέρματος. Λειτουργεί σε συνδυασμό με την βιταμίνη C για την ενίσχυση των κυτταρικών τοιχωμάτων.

Ψευδάργυρος

Ο ψευδάργυρος βοηθά το δέρμα να επουλωθεί μετά από τραυματισμό. Χρειάζεται για να διατηρούνται σταθερά τα κυτταρικά τοιχώματα και βοηθά τα κύτταρα να διαιρούνται και να εξειδικεύονται καθώς αναπτύσσονται.

Ο ψευδάργυρος μπορεί να προστατεύει το δέρμα από τις βλάβες της υπεριώδους ακτινοβολίας λόγω του τρόπου με τον οποίο συμπεριφέρεται σε σχέση με άλλα μέταλλα στο σώμα, όπως ο σίδηρος και ο χαλκός. Λειτουργεί επίσης ως αντιοξειδωτικό.

Σελήνιο

Το σελήνιο είναι ένα μέταλλο που βοηθά ορισμένα αντιοξειδωτικά να προστατεύουν το δέρμα από τις ακτίνες UV. Η ανεπάρκεια σεληνίου έχει συνδεθεί με μεγαλύτερη πιθανότητα καρκίνου του δέρματος.

Πηγές πρόσληψης των κρίσιμων συστατικών

• Λιπαρά ψάρια (σολομός, σαρδέλες, τόνος): πρωτεΐνη, ωμέγα-3, σελήνιο

• Φυλλώδη πράσινα λαχανικά (λάχανο, σπανάκι, κολάρο): βιταμίνες A, C και E, ωμέγα-3 πρωτεΐνη και σελήνιο (στο σπανάκι)

• Αυγά: πρωτεΐνη, βιταμίνες Α και Ε, σελήνιο, ψευδάργυρος

• Λιναρόσποροι: ωμέγα-3, σελήνιο

• Όσπρια (φακές, ρεβίθια): πρωτεΐνη, ψευδάργυρος

• Αβοκάντο: καλά λιπαρά, βιταμίνες C και E

• Εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο: καλά λιπαρά, βιταμίνη Ε

Μιλήστε με το γιατρό σας εάν ανησυχείτε ότι δεν λαμβάνετε αρκετά από αυτά τα βασικά θρεπτικά συστατικά από την διατροφή σας, ώστε να σας προτείνει συμπληρώματα διατροφής και να διασφαλίζει πως δεν θα επηρεάσουν την υγεία σας με άλλους τρόπους.



Πηγή: https://www.naftemporiki.gr/clickatlife/1442499/7-systatika-poy-mas-kratane-neoys-kai-poy-tha-ta-vroyme/

Comments are closed.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d bloggers like this: