Αν ακολουθείτε ήδη μια ιατρική θεραπευτική αγωγή για το υψηλό σάκχαρο, δεν νοείται να το εγκαταλείψετε με οποιονδήποτε τρόπο. Σημειώστε τις παρακάτω φυσικές θεραπείες, αλλά βεβαιωθείτε πως έχετε τη συμβουλή του γιατρού σας πριν τις συνδυάσετε με όποια φάρμακα λαμβάνετε ήδη.
Βότανα που βοηθούν στη μείωση του σακχάρου! Στη σύγχρονη εποχή είναι πολύ συχνό φαινόμενο το υψηλό σάκχαρο στο αίμα, τις περισσότερες φορές από την υπερκατανάλωση γλυκών και την υιοθέτηση ενός ανθυγιεινού τρόπου διατροφής εν γένει. Γι’ αυτόν το λόγο είναι σημαντικό να γνωρίζει κανείς πώς μπορεί να επιτύχει τη μείωση του σακχάρου στο αίμα.
Τα υψηλά επίπεδα γλυκόζης στο αίμα μπορούν να προκαλέσουν προδιαβήτη ή διαβήτη. Η δεύτερη πάθηση είναι χρόνια ασθένεια που μπορεί να αποφευχθεί με τον έλεγχο του βάρους και τη λήψη προληπτικών μέτρων για τη μείωση του σακχάρου στο αίμα.
Μερικές φορές μπορεί να μη γνωρίζουμε καν την ύπαρξη υψηλών επιπέδων σακχάρου στο αίμα μας. Αυτό οφείλεται εν μέρει στο γεγονός πως πολλά από τα τρόφιμα που καταναλώνουμε περιέχουν κρυφές ποσότητες γλυκόζης, ώστε δεν θεωρούνται αυτόματα τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε γλυκόζη.
Ο διαβήτης μπορεί επίσης να οφείλεται σε γενετικούς παράγοντες, με αυτό να σημαίνει πως τα γενετικά μας χαρακτηριστικά έχουν μια μεγαλύτερη τάση να αναπτύξουν την ασθένεια.
Συμβουλές για τη μείωση του σακχάρου με φυσικά ροφήματα
Οι άνθρωποι με υψηλό σάκχαρο πρέπει να καταναλώνουν το λιγότερο 8-9 ποτήρια νερό καθημερινά.
Επιπλέον, υπάρχει ένα πλήθος ροφημάτων από φυσικά βότανα που βοηθούν στη ρύθμιση και σταθεροποίηση των επιπέδων της γλυκόζης, αποτρέποντας ταυτόχρονα την ανάπτυξη της χρόνιας ασθένειας του διαβήτη.
Αν έχετε ήδη διαγνωστεί με τη νόσο, τα ίδια ροφήματα θα σας βοηθήσουν να ελέγξετε τα επίπεδα του σακχάρου και να διαφυλάξετε την υγεία σας.
Στη συνέχεια, θα σας δώσουμε λεπτομέρειες για μερικά μείγματα και ροφήματα που μπορούν εύκολα να παρασκευαστούν με βότανα στο σπίτι.
Να έχετε πάντα στο μυαλό πως, όπως είναι αυτονόητο, πρέπει να αποφύγετε να τους προσθέσετε επεξεργασμένη ζάχαρη, αφού αυτό θα αναιρούσε τον ίδιο το σκοπό που πρέπει να τα πιείτε!
Αν ακόμα, όμως, έχετε επιθυμία για μια γλυκιά γεύση, και θέλετε να τους προσθέσετε μια ελαφριά γλυκύτητα, δοκιμάστε ζάχαρη ειδικά επεξεργασμένη για διαβητικούς.
Πρέπει, επίσης, να βεβαιωθείτε πως θα προσλάβετε τη σωστή ποσότητα και όχι περισσότερη, καθώς αν γίνει κάτι τέτοιο θα έχετε το αντίστροφο αποτέλεσμα. Αντί για να μειώσετε το σάκχαρό σας, θα δείτε τις τιμές του να αυξάνονται.
Συστήνεται να μην πιείτε τα συγκεκριμένα ροφήματα με άδειο στομάχι, επειδή τα επίπεδα του σακχάρου είναι χαμηλότερα πριν το πρωινό σε σχέση με την υπόλοιπη μέρα, επομένως θα έχουν ισχυρότερη δράση.
Καθώς χρειαζόμαστε τη σάρκα από τα δύο φρούτα, το πρώτο που κάνουμε είναι να ανοίξουμε τα φύλλα για να πάρουμε το χυμό που είναι μέσα (προσέχουμε να μην τρυπηθούμε από τα αγκάθια).
Ζεσταίνουμε το νερό σε μια κατσαρόλα ή κατσαρολάκι.
Όταν βράσει, προσθέτουμε τον πολτό του φραγκόσυκου και το χυμό της αλόης και το αφήνουμε να βράσει για 5 λεπτά.
Μετά από αυτό, στραγγίζουμε και πίνουμε το απόσταγμα.
Μπορείτε να πίνετε ένα ποτήρι κάθε μέρα για τη μείωση του σακχάρου σας.
2. Νερό βρώμης
Συστατικά
1 φλιτζάνι νιφάδες βρώμης (105 γρ.)
2 λίτρα νερό (8 φλιτζάνια)
1 κλωνάρι κανέλας (προαιρετικά)
Οδηγίες παρασκευής
Μουσκέψτε τη βρώμη σε δύο λίτρα νερό για 12 ώρες.
Μετά τον απαραίτητο αυτό χρόνο, στραγγίζουμε τη βρώμη και τη βάζουμε σε ένα μπλέντερ μαζί με την κανέλα.
Προσθέτουμε το νερό σιγά σιγά για να το ρευστοποιήσουμε, μέχρι να προκύψει ένα ωραίο λείο μείγμα.
Τέλος, προσθέτουμε και το υπόλοιπο νερό.
Μπορούμε να πίνουμε ένα ποτήρι τη μέρα ή ένα πριν από κάθε γεύμα.
Το συγκεκριμένο ρόφημα όχι μόνο βοηθά να ελέγχουμε τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα, αλλά μας προσδίδει το αίσθημα της πληρότητας, ρυθμίζει το μεταβολισμό και μας βοηθά να χάσουμε βάρος.
3. Χαμομήλι και κανέλα
Συστατικά
1 φλιτζάνι νερό (250 ml)
1 κουτάλι σούπας άνθη χαμομηλιού (10 γρ.)
½ κουτάλι της σούπας σκόνη κανέλας (ή ένα κλωναράκι κανέλας)
Οδηγίες παρασκευής
Βράστε το νερό και προσθέστε το χαμομήλι και την κανέλα.
Αφήστε το να φουσκώσει σε χαμηλή θερμοκρασία για 3 λεπτά και μετά αφήστε το άλλα 10 λεπτά.
Συστήνεται να πίνετε ένα φλιτζάνι κάθε μέρα με άδειο στομάχι.
4. Ρόφημα από σουσάμι για τη μείωση του σακχάρου
Συστατικά
1 φλιτζάνι σπόρους σουσαμιού (200 γρ.) – φυσικούς ή επεξεργασμένους
Τοποθετήστε τους σπόρους σουσαμιού σε ένα ζεστό και στεγνό τηγάνι και καβουρντίστε τους για λίγο σε μεσαία θερμοκρασία, μέχρι να αποκτήσουν χρυσοκίτρινο χρώμα.
Έπειτα, αλέστε τους καβουρντισμένους σπόρους σουσαμιού, μέχρι να αποκτήσετε ένα ομοιογενές μείγμα.
Διαλύστε το μείγμα στο γάλα καρύδας και καταναλώνετε ένα ποτήρι κάθε μέρα.
5. Τσάι κανέλας για τη μείωση του σακχάρου
Συστατικά
2 ξυλαράκια κανέλας
1 λίτρο νερό (4 φλιτζάνια)
Οδηγίες παρασκευής
Ζεστάνετε το νερό και όταν βράσει, προσθέστε την κανέλα.
Έπειτα αφήστε το μείγμα να φουσκώσει σε χαμηλή θερμοκρασία για 5 λεπτά.
Ανακατέψτε τα συστατικά και πιείτε ένα φλιτζάνι κάθε μέρα.
6. Χυμός από σπανάκι και σέλινο
Συστατικά
1 πράσινο μήλο
1 καρότο
3 χούφτες σπανάκι
2 κλωνάρια σέλινο
1 αγγούρι
Οδηγίες παρασκευής
Πλύνετε και ξεφλουδίστε το μήλο και το καρότο.
Αναμείξτε με τα υπόλοιπα συστατικά και πιείτε το ρόφημα που προκύπτει από την ανάμειξη.
Η συνιστώμενη δόση είναι ένα ποτήρι τη μέρα.
7. Πράσινο τσάι για τη μείωση του σακχάρου
Συστατικά
1 κουτάλι της σούπας πράσινο τσάι (10 γρ.) -αν δεν μπορείτε να βρείτε φύλλα φυσικού τσαγιού, χρησιμοποιήστε σε σακουλάκι.
1 φλιτζάνι νερό (250 ml)
Οδηγίες παρασκευής
Ζεστάνετε το νερό και όταν βράσει, προσθέστε τα φύλλα του τσαγιού ή το σακουλάκι με το έτοιμο τσάι.
Πιείτε ένα φλιτζάνι από αυτό το υγιεινό ρόφημα μετά από κάθε γεύμα.