Η μάχη με τον καρκίνο – μια μαμά που είναι πιο πολύ μαμά, παρά απελπισία
30 October 2021
1 εκ. τόνοι φαγητού στα σκουπίδια ετησίως από τα ελληνικά νοικοκυριά! Μήπως ήρθε η στιγμή να μειώσουμε αυτό το νούμερο;
30 October 2021

9+1 συμβουλές για μία κρίση πανικού από την ψυχολόγο

Τα fast tips της ειδικού που θα σε βοηθήσουν να αντιμετωπίσεις μια κρίση πανικού.

Από τη Σύλβα Σαραφίδου, ψυχολόγο, MSc, AKC, υποψήφια διδάκτoρα (ideaspsychology.com)

Αυτές οι συμβουλές για κρίσεις πανικού που συστήνει η ειδικός θα σε βοηθήσουν να αντιμετωπίσεις αποτελεσματικά μία κρίση πανικού.

9+1 συμβουλές για κρίσεις πανικού από τη Σύλβα Σαραφίδου:

1. Διαχειριζόμαστε τα σωματικά αισθήματα. Καθόμαστε σε άνετη θέση και προσπαθούμε να παίρνουμε βαθιές και αργές αναπνοές.Remaining Time-0:00FullscreenMute

2. Εφαρμόζουμε τη λογική. Εκλογικεύοντας την κατάσταση, μπορούμε να διαχειριστούμε και το άγχος και τα σωματικά συμπτώματα.

3. Υπομονή. Ας έχουμε κατά νου ότι είναι μια κρίση πανικού η οποία σύντομα θα περάσει και θα αισθανόμαστε ήρεμοι ξανά, ακόμα κι αν τη στιγμή εκείνη αυτό μοιάζει αδύνατο.

4. Εστιάζουμε αλλού τη σκέψη. Πιο απλά, προσπαθούμε να “ξεχαστούμε”. Κάτι τέτοιο θα μοιάζει δύσκολο (αν όχι απίθανο), όμως σταδιακά μπορεί να έχει αποτέλεσμα. Όσο εστιάζουμε την προσοχή μας στα σωματικά συμπτώματα, αυτά θα διογκώνονται, όταν όμως αποσπούμε τον εαυτό μας, μπορούμε να τον απομακρύνουμε από τις σκέψεις του πανικού.

5. Κάνουμε θετικές σκέψεις. Αυτό είναι δύσκολο τη στιγμή του έντονου άγχους, όταν όλα μοιάζουν “μαύρα”. Γι’ αυτό μπορούμε να έχουμε κατά νου μια “έτοιμη λίστα” θετικών σκέψεων την οποία να φέρνουμε στο νου την κατάλληλη στιγμή (για παράδειγμα, στιγμές που νιώσαμε έντονη χαρά ή καταστάσεις για τις οποίες ανυπομονούμε).

6. Συνδυαστικά, μπορούμε τη στιγμή του πανικού να γράψουμε τη λίστα που έχουμε στο μυαλό. Έτσι, μέσα από τις θετικές σκέψεις και την εστίαση της προσοχής αλλού, ο πανικός μπορεί να γίνει πιο διαχειρίσιμος.

7. Κάνουμε ήρεμες και ευχάριστες δραστηριότητες. Όταν ο πανικός και το άγχος ξεκινούν, ας βγούμε για περπάτημα στη γειτονιά ή ας ακούσουμε χαλαρωτική μουσική, ώστε να μην κορυφωθούν.

8. Φροντίζουμε να είμαστε σε ασφαλές πλαίσιο και μαζί με δικούς μας ανθρώπους. Αυτό σημαίνει ότι καλό θα ήταν να μην απομακρυνθούμε μόνοι με τα πόδια ή να μην προσπαθήσουμε να οδηγήσουμε, όχι γιατί κινδυνεύουμε από κάτι, αλλά γιατί αυτό μπορεί να αυξήσει το άγχος.

9. Ζητούμε βοήθεια αν χρειαστεί! Δεν ντρεπόμαστε ούτε φοβόμαστε, αντίθετα, επικοινωνούμε την κατάστασή μας ώστε να είναι πιο διαχειρίσιμη.

+1 Επικοινωνούμε με ειδικό ψυχικής υγείας, ιδιαίτερα αν δε γνωρίζουμε τι συμβαίνει (αν, π.χ., είναι η πρώτη κρίση). Εκείνος μπορεί να μας βοηθήσει και να μας δώσει συγκεκριμένες κατευθύνσεις, ενώ μπορεί να μας διαβεβαιώσει για τη σωματική μας “ασφάλεια”.

TheMamagers

Comments are closed.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d bloggers like this: