Το 1922 ήταν μια χρονιά μεγάλης αναταραχής. Τα γεγονότα που συνέβησαν τότε καθόρισαν όλον τον υπόλοιπο εικοστό αιώνα και σε πολλές περιπτώσεις συνεχίζουν να μας επηρεάζουν ακόμα και σήμερα. Το 1922 δεν είναι μια ξεθωριασμένη φωτογραφία εποχής. Είναι η δική μας ζωή, λίγο πριν γίνει δική μας (1922 – Η χρονιά που άλλαξε τον κόσμο, Nick Rennison, εκδ. Διόπτρα).
Εμείς στην Ελλάδα το ξέρουμε καλά. Το 1922 έχει εγγραφεί τόσο βαθιά μέσα μας, που το κουβαλάμε ακόμη. Είναι η μεγαλύτερη καταστροφή σε 3.500 χρόνια ελληνικής ιστορίας. Είναι η πρώτη φορά που παύει να μιλιέται η ελληνική γλώσσα στην άλλη πλευρά του Αιγαίου. Είναι ενσαρκωμένη ανάμνηση της φρίκης της καταστροφής και της κοινωνικής φρίκης μετά, σε μια χώρα χρεοκοπημένη. Είναι η ενσωμάτωση των προσφύγων, «το μεγαλύτερο επίτευγμα του ελληνικού κράτους στα 200 χρόνια της ζωής του», μια Μεγάλη Ιδέα που άλλαξε μορφή από εδαφική σε αναπτυξιακή.
«Είμαστε όλοι απόγονοι της Μικρασιατικής Καταστροφής, απόγονοι, πάνω από όλα, των ανθρώπων -των παππούδων και των γονιών μας- που είχαν τη δύναμη να την ξεπεράσουν, να αναπτύξουν τη χώρα και να πάνε μπροστά», γράφουν οι Άγγελος Συρίγος και Ευάνθης Χατζηβασιλείου στο βιβλίο τους «Μικρασιατική Καταστροφή».
Και το φύλλο που κρατάτε στα χέρια σας ή διαβάζετε από κινητό και υπολογιστή, έρχεται από εκεί. Από τις Κυδωνίες της Μικράς Ασίας το 1899, όπου γεννήθηκε ο Πάνος Αθανασιάδης, και την Κωνσταντινούπολη του 1912, όπου άρχισε να ξετυλίγεται το νήμα της ζωής του Τζώρτζη Αθανασιάδη. Ο πρωτότοκος, με σπουδές στην Εμπορική Σχολή της Χάλκης, κάνει τα πρώτα του επιχειρηματικά βήματα, εκδίδοντας δελτίο στην αγγλική και γαλλική γλώσσα για τις θαλάσσιες μεταφορές, όμως ο κλοιός για το ελληνικό στοιχείο στενεύει από τις εξελίξεις στο μικρασιατικό μέτωπο και η απόφαση για μετοίκηση στην Ελλάδα δεν παίρνει αναβολή.
Στις 8 Μαρτίου 1924 κυκλοφορεί το πρώτο δαχτυλογραφημένο φύλλο με τίτλο «ΝΑΥΤΙΚΟΝ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΚΟΝ ΔΕΛΤΙΟΝ ΠΕΙΡΑΙΩΣ».
Μετά τα εθνικά τραύματα και τα μικρά θαύματα άρχισε το ταξίδι της η εφημερίδα που πήρε αργότερα –στις 2 Αυγ. 1948– το όνομα «Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ», «η αρχαιοτέρα εξ όλων των εκδοθεισών εις το είδος της εις ολόκληρον τον κόσμο, οικονομική, εμπορική, βιομηχανική και ναυτική εφημερίς».
H «Ν» συμπληρώνει 99 χρόνια από την κυκλοφορία του πρώτου φύλλου της. Η πόλη αλλάζει, ο κόσμος αλλάζει και οι λέξεις είναι εδώ για να ανιχνεύσουν αυτό που παραμένει σταθερό. Ενημέρωση, υπεύθυνη ενημέρωση, κρατώντας τις παραδοσιακές αρχές της δημοσιογραφίας, αλλά ενσωματώνοντας και τα εργαλεία του ψηφιακού περιβάλλοντος. Σαν άγαλμα σε κίνηση, σαν υπενθύμιση επιμονής, σε εποχές μεγάλης αναταραχής. Κομμάτια ιστορίας, χαμόγελα και νέφη και η ενημέρωση παραμένει. Αλλάζει μορφή, μεγαλώνει από το χαρτί στις λεωφόρους του Διαδικτύου και το Ναυτεμπορική ΤV, το νέο εγχείρημα, που βγήκε στον αέρα το φθινόπωρο του 2022 κι έτυχε μεγάλης αποδοχής. Και ξανά από την αρχή. Κάθε μέρα μηδενίζει τα κοντέρ, αναζητώντας την ηλικία πέρα από τον χρόνο.
99 χρόνια με τον ίδιο χάρτη πλεύσης. Με την ίδια έγνοια για τους παραγωγικούς φορείς της χώρας. Με αλλαγή ιδιοκτησιακού καθεστώτος τον Σεπτέμβριο του 2021 και επιστροφή στο σημείο εκκίνησης, τον Πειραιά, όπου χτυπάει η καρδιά της ελληνικής ναυτιλίας, ιστορικά συνυφασμένη με τη «Ναυτεμπορική».
99 χρόνια, μια ανάσα από τα πρώτα δύσκολα 100, κατά τη λαϊκή θυμοσοφία. Κι από εσάς εξαρτάται, παλιούς και νέους αναγνώστες, πλέον και θεατές, να βάλουμε πλώρη για θάλασσες ανοιχτές. Σε αυτό το ταξίδι, σας θέλουμε δίπλα μας. Μέρος της έκδοσης, κάθε έκδοσης, μέρος της ίδιας αλυσίδας είστε κι εσείς, με την κριτική σας, την ώθησή σας, την επισήμανσή σας.
99 χρόνια καταγραφής των γεγονότων μέσα από εικόνες και συνεχείς ιστορίες. Μια ιστορία που δεν μπορεί, από τη φύση της, να ολοκληρωθεί. Και ξανά από την αρχή. Επιστροφή στις αρχές και την αρχή σε εποχή ρευστή.
Όπως πολλές στα 99 χρόνια, με δοκιμασίες, απώλειες, φουρτούνες, ευκαιρίες, κινδύνους και υποτιμήσεις, κύκλους ιδεών, συμφωνιών, χρεών, στοιχημάτων, απογραφών, διαγραφών, συμβολισμών, σύνθετων διαδικασιών, μα πάντα ψύχραιμων φωνών.