Της Μαρίας Αθ. Ψωμά, M.D., Ph.D., DU, ιατρού-βιοπαθολόγου, Ιατρική της Παχυσαρκίας, διδάκτορος Πανεπιστημίου Αθηνών, Ιατρική & Χειρουργική της Παχυσαρκίας (Πανεπιστήμιο Παρισιού VI)
«Δέχομαι όλο και συχνότερα επισκέψεις γυναικών στο ιατρείο, οι οποίες θέλουν κάτι δραστικό για να αδυνατίσουν άμεσα. Μιλούν για οποιαδήποτε celebritry δίαιτα έχουν διαβάσει, αλλά πρέπει να καταλάβουμε ότι δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις.
Το σημαντικό είναι να κάνεις σωστή διατροφή –όχι δίαιτα–, ισορροπημένη και πλήρης σε αμινοξέα, λίπη, υδατάνθρακες, βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία. Οι περισσότερες «δίαιτες-εξπρές» υπολείπονται των παραπάνω, είναι μονοφαγικές και έχουν αρνητικά αποτελέσματα», εξηγεί η ειδικός στο αδυνάτισμα, Δρ. Μαρία Ψωμά, ιατρός – βιοπαθολόγος, Διδάκτορας Πανεπιστημίου Αθηνών.
Και μας αναλύει πώς θα κάνουμε μια υγιεινή δίαιτα εξπρές και το πρόγραμμα των 15 ημερών!
Μπορείς να κάνεις μια υγιεινή δίαιτα εξπρές;
Παρ’ όλα τα παραπάνω, μπορούν να υπάρξουν σχήματα διατροφής που δε στερούνται θρεπτικών στοιχείων και έχουν σχετικά γρήγορα αποτελέσματα.
Το πόσα κιλά θα χάσεις σε 1 μήνα δεν μπορεί να απαντηθεί, αφού εξαρτάται:
α) Από το βάρος σου. Κάποια παχύσαρκη ή υπέρβαρη θα χάσει περισσότερα κιλά, ενώ όσο πιο κοντά στα φυσιολογικό δείκτη μάζας σώματος είσαι τόσο λιγότερα θα χάσεις.
β) Από το πόσες φορές έχεις δοκιμάσει τις «δίαιτες-εξπρές» που αναφέρθηκαν: όσο περισσότερες φορές τόσο πιο δύσκολα αδυνατίζεις.
Το πρόγραμμα 15 ημερών για δίαιτα εξπρές από την Δρ Μαρία Ψωμά
1η ημέρα
Πρωινό Γιαούρτι 2% με 3 κ.σ. μούσλι και 1 κ.σ. λιναρόσπορο.
Δεκατιανό Ένα φρούτο και 6 αμύγδαλα.
Μεσημεριανό Σαλάτα εποχής με 1 κ.σ. ελαιόλαδο και κοτόπουλο ψητό.
Απογευματινό Μία κλειστή χούφτα ξηροί καρποί.
Βραδινό Μία αραβική πίτα ολικής αλέσεως με μία φέτα γαλοπούλα και μία φέτα τυρί χαμηλών λιπαρών, σαλάτα με 1 κ.σ. ελαιόλαδο.
2η ημέρα
Πρωινό Γιαούρτι 2% με 3 κ.σ. μούσλι και 1 κ.σ. λιναρόσπορο.
Δεκατιανό Ένα φρούτο.
Μεσημεριανό Ψάρι ψητό (150 γραμμ.) και σαλάτα εποχής με 1 κ.σ. ελαιόλαδο, 1/2 φλιτζάνι ρύζι καστανό ή μπασμάτι.
Απογευματινό 10-15 αμύγδαλα.
Βραδινό Κριθαρένιο παξιμάδι με ντομάτα τριμμένη, τυρί τριμμένο, 1 κ.γ. ελαιόλαδο.
3η ημέρα
Πρωινό Γάλα 1,5% με 3 κ.σ. μούσλι και 1 κ.σ. λιναρόσπορο.
Δεκατιανό Γιαούρτι 2% και μία χούφτα ξηροί καρποί.
Μεσημεριανό Μοσχάρι κοκκινιστό ή λεμονάτο (μία μέτρια μερίδα) με 1/2 φλιτζάνι ρύζι καστανό ή μπασμάτι και σαλάτα εποχής με 1 κ.σ. ελαιόλαδο.
Απογευματινό Ένα φρούτο.
Βραδινό Γιαούρτι 2% με 6 αμύγδαλα και 1 κ.γ. μέλι.
4η ημέρα
Πρωινό Γάλα 1,5% με 3 κ.σ. μούσλι και 1 κ.σ. λιναρόσπορο.
Δεκατιανό Μία κλειστή χούφτα ξηροί καρποί.
Μεσημεριανό Ζυμαρικά ολικής αλέσεως (μία μέτρια μερίδα) με 3 κ.σ. κιμά και 1 κ.σ. τυρί τριμμένο, σαλάτα εποχής με 1 κ.σ. ελαιόλαδο.
Απογευματινό Ένα φρούτο.
Βραδινό Σαλάτα εποχής με 1 κ.σ. ελαιόλαδο και τόνο σε νερό.
5η ημέρα
Πρωινό: Μία φέτα ψωμί ολικής αλέσεως με μία φέτα τυρί χαμηλών λιπαρών και μία φέτα γαλοπούλα.
Δεκατιανό: Γιαούρτι 2% και 1 φρούτο.
Μεσημεριανό: Δύο μέτρια μπιφτέκια και σαλάτα εποχής με 1 κ.σ. ελαιόλαδο.
Απογευματινό: Ένα φρούτο.
Βραδινό: Σαλάτα με 1 κ.σ. ελαιόλαδο και 100 γραμμ. σολομό καπνιστό, 2 κριτσίνια πολύσπορα.
6η ημέρα
Πρωινό: Μία φέτα ψωμί ολικής αλέσεως, με μία φέτα τυρί χαμηλών λιπαρών και μία φέτα γαλοπούλα.
Δεκατιανό: Ένα φρούτο.
Μεσημεριανό: Φασολάκια (160 γραμμ.) με 60 γραμμ.τυρί φέτα και 1 μικρό κριθαρένιο παξιμάδι, σαλάτα με 1 κ.σ. ελαιόλαδο.
Απογευματινό: Δύο κριτσίνια και 60 γραμμ. τυρί χαμηλών λιπαρών.
Βραδινό: Ομελέτα με 1 αβγό και 3 ασπράδια και λαχανικά, 1 κ.σ. ελαιόλαδο.
7η ημέρα
Πρωινό: Γιαούρτι 2% με 3 κ.σ. μούσλι.τη διάρκεια της
Δεκατιανό: Ένα φρούτο και 60 γραμμ.τυρί χαμηλών λιπαρών.
Μεσημεριανό: Φακές (μία μέτρια μερίδα) και 2 κ.σ. cottage cheese και σαλάτα με 1 κ.σ. ελαιόλαδο.
Απογευματινό: Ένα φρούτο και 6 αμύγδαλα.
Βραδινό: Κριθαρένιο παξιμάδι και ντομάτα τριμμένη, τυρί τριμμένο, 1 κ.γ. ελαιόλαδο.
8η ημέρα
Πρωινό: Μία φέτα ψωμί ολικής αλέσεως και 1 κ.γ. φιστικοβούτυρο.
Δεκατιανό: Ένα φρούτο και 6 αμύγδαλα.
Μεσημεριανό: Σαλάτα εποχής με 1 κ.σ. ελαιόλαδο και 150 γραμμ. θαλασσινά με 1/2 φλιτζάνι ρύζι.
Απογευματινό: Ένα φρούτο.
Βραδινό: Γιαούρτι 2% με 1 κ.γ. μέλι και 6 αμύγδαλα.
9η ημέρα
Πρωινό: Γιαούρτι 2% με 3 κ.σ. μούσλι και 1 κ.σ. λιναρόσπορο.
Δεκατιανό: Μία κλειστή χούφτα ξηροί καρποί.
Μεσημεριανό: Πατατοσαλάτα με 2 μέτριες πατάτες φούρνου και 2 αβγά βραστά, λαχανικά και 1 κ.σ. ελαιόλαδο.
Απογευματινό: Ένα φρούτο.
Βραδινό: Σαλάτα με 1 κ.σ. ελαιόλαδο και 2 καλαμάκια κοτόπουλο.
10η ημέρα
Πρωινό: Μία φέτα ψωμί ολικής αλέσεως και 1 κ.σ. φιστικοβούτυρο.
Δεκατιανό: Δύο κριτσίνια πολύσπορα και 60 γραμμ.τυρί χαμηλών λιπαρών.
Μεσημεριανό: Σαλάτα εποχής με 1 κ.σ. ελαιόλαδο και 160 γραμμ. φαγόπυρο,2 κ.σ. cottage cheese.
Απογευματινό: Ένα φρούτο.
Βραδινό: Σαλάτα με ομελέτα με 1 αβγό και 3 ασπράδια και λαχανικά, 1 κ.σ. ελαιόλαδο.
11η ημέρα
Πρωινό: Μία φέτα ψωμί ολικής αλέσεως με μία φέτα τυρί χαμηλών λιπαρών και μία φέτα γαλοπούλα.
Δεκατιανό: Γιαούρτι 2% και 1 κ.γ. μέλι.
Μεσημεριανό: Μπριζόλα μοσχαρίσια (μία μέτρια), σαλάτα με 1 κ.σ. ελαιόλαδο.
Απογευματινό: Ένα φρούτο και 6 αμύγδαλα.
Βραδινό: Κριθαρένιο παξιμάδι με ντομάτα τριμμένη, τυρί τριμμένο,μέτρια πατάτα φούρνου.
12η ημέρα
Πρωινό: Γάλα 1,5% με 3 κ.σ. μούσλι και 1 κ.σ. λιναρόσπορο.
Δεκατιανό: Μία κλειστή χούφτα ξηροί καρποί.
Μεσημεριανό: Σαλάτα με 1 κ.σ. ελαιόλαδο και κοτόπουλο (μία μέτρια μερίδα) και μία μέτρια πατάτα φούρνου.
Απογευματινό: Ένα φρούτο και 60 γραμμ. τυρί χαμηλών λιπαρών.
Βραδινό: Σαλάτα με 1 κ.σ. ελαιόλαδο και 100 γραμμ. σολομό καπνιστό.
13η ημέρα
Πρωινό: Μία φέτα ψωμί ολικής αλέσεως με μία φέτα τυρί χαμηλών λιπαρών και μία φέτα γαλοπούλα.
Δεκατιανό: Ένα φρούτο.τυρί, 1 κ.γ. ελαιόλαδο.
Μεσημεριανό: Σαλάτα με 1 κ.σ. ελαιόλαδο και ρεβίθια (2 κουτάλες) και 60 γραμμ. τυρί χαμηλών λιπαρών.
Απογευματινό: Μία κλειστή χούφτα ξηροί καρποί.
Βραδινό: Σαλάτα με 1 κ.σ. ελαιόλαδο και 1 τόνο σε νερό και 2 κριτσίνια πολύσπορα.
14η ημέρα
Πρωινό: Γιαούρτι 2% με 3 κ.σ. μούσλι και 1 κ.σ. λιναρόσπορο.
Δεκατιανό: Ένα φρούτο.
Μεσημεριανό: Ψαρονέφρι (μία μέτρια μερίδα) και σαλάτα εποχής με 1 κ.σ. ελαιόλαδο.
Απογευματινό: Μία χούφτα ξηροί καρποί και 1 φρούτο.
Βραδινό: Κριθαρένιο παξιμάδι με ντομάτα τριμμένη, 1 κουτ.σ. ελαιόλαδο
15η ημέρα
Πρωινό: Μία φέτα ψωμί ολικής αλέσεως και 1 κ.γ. φιστικοβούτυρο.
Δεκατιανό: Μία κλειστή χούφτα ξηροί καρποί.
Μεσημεριανό: Σαλάτα εποχής με 1 κ.σ. ελαιόλαδο και ψάρι ψητό.
Απογευματινό: Ένα φρούτο.
Βραδινό: Γιαούρτι 2% και 2 κριτσίνια πολύσπορα.
Πηγή : ekriti.gr