Ανοιχτό το ενδεχόμενο να ξεκινήσει νωρίτερα το σχολικό έτος το Σεπτέμβρη άφησε η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως.
Την ώρα που στις τάξεις των επιστημόνων υπάρχουν διαφωνίες για το πότε και αν πρέπει να ανοίξουν όλα τα σχολεία μαζί ή κάποια, όπως τα δημοτικά να μην ανοίξουν καθόλου, η υπουργός Παιδείας έφερε στο προσκήνιο μία άλλη πτυχή του θέματος, τονίζοντας ότι εξετάζεται το ενδεχόμενο να ανοίξουν τα σχολεία νωρίτερα το Σεπτέμβρη.
Μιλώντας χθες το βράδυ στον Ant1 τόνισε ότι δεν έχουν ληφθεί οι τελικές αποφάσεις για το άνοιγμα των σχολείων.
Η κ.Κεραμέως άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να αρχίσει νωρίτερα το σχολικό έτος τον Σεπτέμβριο, προκειμένου να υπάρξει αναπλήρωση ύλης που δεν διδάχθηκε το διάστημα που έμειναν κλειστά τα σχολεία λόγω του κοροναϊού.
Σήμερα ή το αργότερα αύριο αναμένεται να γίνει γνωστή η εισήγηση των ειδικών σχετικά με το άνοιγμα των σχολικών μονάδων.
Δηλαδή, πότε πρέπει να ανοίξουν, με ποιους όρους και αν πρέπει να επιστρέψουν όλοι οι μαθητές μαζί.
Το άνοιγμα των σχολικών αιθουσών αποτελεί μεγάλο ζήτημα καθώς αυτό εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, κυρίως με εκείνους που έχουν να κάνουν με τις οικογένειες. Στην ουσία είναι ένα θέμα που αποτελεί «πονοκέφαλο» για την κυβέρνηση, καθώς συγκεντρώνει πολλές και σύνθετες παραμέτρους.
Το κλείσιμο όλων των σχολικών μονάδων ήταν το πρώτο μέτρο που είχε ληφθεί στη χώρα μας και ίσχυσε από τις 11 Μαρτίου, ωστόσο με νεότερη υπουργική απόφαση παρέτεινε το κλείσιμο των σχολείων μέχρι και τις 11 Μαΐου.
Ο επικεφαλής της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας εξήγησε κατά τη χθεσινή ενημέρωση πως «το θέμα των σχολείων είναι πολυπαραγοντικό και μας απασχολεί. Θα εξετάσουμε όλους τους παράγοντες, που σχετίζονται με τα παιδιά, τις οικογένειες, τα ευπαθή άτομα». Επανέλαβε πως τα ερευνητικά δεδομένα δείχνουν πως τα παιδιά κινδυνεύουν λιγότερο από άλλες ομάδες του πληθυσμού και πως ο ρόλος τους στη διασπορά είναι περιορισμένος.
Σημειώνεται ότι μερίδα επιστημόνων θεωρεί πως στο τραπέζι της…τηλεδιάσκεψης πρέπει να συζητηθεί επί του παρόντος μόνο η επιστροφή των μαθητών της Γ’ Λυκείου στα θρανία, πιθανότατα στις 11 Μαΐου και υπό συγκεκριμένους όρους, και απορρίπτει κατηγορηματικά την επιστροφή στη σχολική ζωή για τους άλλους μαθητές.
Από την άλλη πλευρά, υπάρχουν οι ειδικοί οι οποίοι θεωρούν πως πρέπει να γίνει μέσα στον Μάιο σταδιακά η επανεκκίνηση σε όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες και να ολοκληρωθεί διά ζώσης το σχολικό έτος για όλους τους μαθητές, ενώ παράλληλα υποστηρίζουν και τη λειτουργία των παιδικών σταθμών και νηπιαγωγείων.
Η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, μίλησε στην εκπομπή «LIVE NEWS» για το νέο νομοσχέδιο της κυβέρνησης για την παιδεία, αλλά και για την επαναλειτουργία των σχολείων εν μέσω πανδημίας, βάζοντας στο τραπέζι ενδεχόμενο παράτασης της σχολικής χρονιάς.
«Αντιμετωπίζουμε μια μεγάλη υγειονομική κρίση, με προεκτάσεις σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής. Η ζωή συνεχίζεται. Πρέπει να φροντίσουμε για την εύρυθμη λειτουργία των σχολείων» τόνισε αρχικά.
Η κ. Κεραμέως κατέστησε ξανά σαφές ότι στόχος είναι οι Πανελλαδικές να ξεκινήσουν μέσα στον Ιούνιο.
Πρώτη προτεραιότητα του υπουργείου είναι οι μαθητές της Γ’ Λυκείου και επιδιώκεται οι Πανελλαδικές να ξεκινήσουν μέσα στον Ιούνιο και να ολοκληρωθούν μέσα στον Ιούλιο, σημείωσε χαρακτηριστικά.
Όπως ανέφερε, «έως τώρα έχουμε πορευτεί στη βάση των απόψεων των ειδικών. Έτσι ελήφθησαν τα μέτρα, έτσι θα πορευτούμε και στη συνέχεια»
Σύμφωνα με την ίδια, βασική μας προτεραιότητα είναι οι πανελλαδικές εξετάσεις. Να ξεκινήσουν εντός Ιουνίου και να έχουν ολοκληρωθεί τον Ιούλιο.
«Θα περιμένουμε τις τελικές εισηγήσεις των ειδικών για τα επόμενα βήματα για τα σχολεία. Έχουμε μιλήσει και το ενδεχόμενο παράτασης. Είναι ένα σενάριο το οποίο συζητείται» πρόσθεσε, σημειώνοντας πως θα έχουμε άμεσα τις απαντήσεις».
Πηγή : in.gr