Οτιδήποτε στη ζωή μας είναι αναγκαστικό είναι σίγουρο οτι μας δημιουργεί προβλήματα. Έτσι και η καραντίνα που ουσιαστικά είναι κάτι που μας έχει επιβληθεί και μάλιστα με αυστηρούς όρους, δεν μας κάνει χαρούμενους. Ωστόσο επειδή γνωρίζουμε οτι η συγκεκριμένη θυσία είναι για το καλό όλων μας κάνουμε υπομονή. Σε κάποια σπίτια αυτό είναι εύκολο, αλλά σε κάποια άλλα είναι εξαιρετικά δύσκολο.
Σε αυτή τη φάση οι σχέσεις των ανθρώπων δοκιμάζονται. Ειδικά οι σχέσεις των ζευγαριών. Σε κάποιες περιπτώσεις τα ζευγάρια έρχονται πιο κοντά και σε κάποιες άλλες ανακαλύπτουν οτι δεν αντέχουν ο ένας τον άλλον. Η Δώρα Φούντα μας μιλάει για αυτή την πρωτόγνωρη κατάσταση που ζούμε και τις επιπτώσεις που θα έχει στην προσωπική μας ζωή.
«Αυτή η πρωτόγνωρη κατάσταση θα επιφέρει πολλές αλλαγές και όλες οι κοινωνικές σχέσεις θα δοκιμαστούν σε πολλά επίπεδα αλλά αυτή τη στιγμή δεν είμαστε ακόμα σε θέση να γνωρίζουμε. Η εμπειρία από την Κίνα η οποία είναι μια παραδοσιακή κοινωνία δε δείχνει μεγάλη αύξηση των διαζυγίων. Δεν ξέρουμε πως θα αντιδράσουμε εμείς ωs κοινωνία. Είναι ίσως παρακινδυνευμένο να κάνουμε προβλέψεις. Το μόνο που θα μπορούσαμε να πούμε είναι ότι φόβοςπολύ συχνά ενώνει τους ανθρώπου αλλά η διαχείριση του φόβου απαιτεί ωριμότητα, αυτογνωσία, ψυχραιμία…και εκπαίδευση. Εδώ μιλάμε για μια βίαια, μεγάλη και απότομη αλλαγή -η οποία για λόγους δημόσιας υγείας- μας επιβλήθηκε.Χιλιάδες ζευγάρια και οικογένειες καλούνται να ζήσουν μαζί 24 ώρες το εικοσιτετράωρο και να αλλάξουν την καθημερινότητα τους. Μας έβγαλε από τις συνήθειες μας. Το comfort zone, τη ζώνη ασφαλείας μας. Δεν ήταν αποτέλεσμα προσωπικής επιλογής. Δεν επιλέξαμε εμείς να σταματήσουν τα παιδιά να πηγαίνουν σχολείο και να δουλέψουμε από το σπίτι. Σε πολλά ζευγάρια η ισορροπία θα διαταραχθεί γιατί ειδικά η εκτός σπιτιού εργασία πρόσφερε σύνδεση με άλλα κοινωνικά δίκτυα και λειτουργούσε ως μια ασφαλιστική ψυχολογική δικλείδα στις δυσκολίες της συμβίωσης.Από την άλλη η υποχρεωτική καραντίνα δοκιμάζει τις αντοχές μας και μας φέρνει αντιμέτωπους με το φόβο του θανάτου και τη στέρηση της προσωπικής ελευθερίας. Αυτό επιφέρει ένα αίσθημα ασφυξίας …κάποιοι μπορεί να αισθάνονται εγκλωβισμένοι και να βλέπουν το σπίτι σαν τιμωρία. Ο καθένας το διαχειρίζεται με διαφορετικό τρόπο ανάλογο με την ψυχική του ανθεκτικότητα, την προσωπικότητα του και τα βιώματα του».
Βέβαια επειδή είμαστε όλοι κλεισμένοι στα σπίτια μας δεν σημαίνει οτι όλες οι σχέσεις θα περάσουν κρίση. Υπάρχουν και οικογένειες που η καραντίνα τους δίνει πίσω τον χρόνο που έχουν στερηθεί στο παρελθόν. Υπάρχουν ζευγάρια που απολαμβάνουν τον επιπλέον χρόνο που βιώνουν μαζί. Προφανώς αυτό συμβαίνει στις υγιείς σχέσεις. Και η κ. Φούντα συνεχίζει την ανάλυσή της…
«Η καραντίνα δεν μπορεί να διαλύσει υγιείς σχέσεις. Αυτό που κάνει είναι ότι φέρνει πολύ γρήγορα στην επιφάνειά τα προβλήματα που προϋπήρχαν. Ένα παράδειγμα σχέσεων που θα επηρεαστούν είναι τα ζευγάρια που δεν είχαν ουσιαστικές σχέσεις αλλά απλά παρέμεναν σε αυτές συμβατικά είτε λόγω παιδιών είτε λόγω ανασφάλειας. Γεγονός είναι πάντως ότι η καραντίνα μας φέρνει αντιμέτωπους με τις επιλογές μας σε όλα τα επίπεδα της ζωής . Ίσως είναι μια ευκαιρία να συνειδητοποιήσουμε ποια είναι τα σημαντικά πράγματα στη ζωή μας, τι μας κάνει ευτυχισμένους, ποιες είναι οι προτεραιότητες μας και πώς θέλουμε να επανασχεδιάσουμε τη ζωή μας».
Τα πράγματα βέβαια δυσκολεύουν επικίνδυνα στις περιπτώσεις ενδοοικογενειακής βίας. Η καραντίνα λόγω της πανδημίας κορωνοϊού έχει αυξήσει κατακόρυφα τα κρούσματα ενδοοικογενειακής βίας.
«Η καραντίνα θα επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό τις σχέσεις των δυσλειτουργικών ζευγαριών δηλαδή των ζευγαριών που είχαν ήδη πρόβλημα. Τώρα τα προβλήματα διογκώνονται. Θα ήθελα να επισημάνω οτι η ενδοοικογενειακή βία έχει διάφορες μορφές. Περιλαμβάνει από σωματική βία μέχρι λεκτική και ψυχολογική. Η ψυχολογική είναι πιο δύσκολο να αποδειχθεί γιατί μπορεί να εκδηλώνεται με ένα επικριτικό βλέμμα ή ένα υποτιμητικό σχόλιο που είναι δύσκολο ακόμα και για το θύμα πολλές φορές να το αντιληφθεί.
Σε μια κακοποιητική σχέση έχουμε ένα θύμα και ένα θύτη. Το θύμα αν προέρχεται από δυσλειτουργική οικογένεια πολλές φορές “μπερδεύεται” και δεν αντιλαμβάνεται αν αυτό που ζει είναι κακοποίηση ή όχι με αποτέλεσμα να το ανέχεται. Όταν το θύμα όμως έχει τη δυνατότητα να συνειδητοποιήσει και να το αποδεχτεί ότι υφίσταται βία θα πρέπει να σπάσει τη σιωπή του.
Ο θύτης αντλεί τη δύναμη από τον έλεγχο που ασκεί στο θύμα. Κατά τη διάρκεια της καραντίνας πολλές φορές ο Θύτης χάνει και τον έλεγχο της κατάστασης και τη δύναμή του με αποτέλεσμα να στρέφεται εντονότερα κατά του θύματος το οποίο έχει την τύχη να το έχει αποκλεισμένο στο σπίτι…και του είναι πολύ εύκολο να ξεσπάσει σε εκείνο για να ξεπεράσει τις δικές του αδυναμίες και ανασφάλειες. Εδώ μιλάμε βέβαια για παθογένειες».
Tips για βελτίωση σχέσεων
Εστιάζουμε στα θετικά του – της συντρόφου μας.
Δεν χαρακτηρίζουμε το σύντροφο ή τη σύντροφο μας με αρνητικά σχόλια,
Λέμε πως νοιώθουμε και δεν περιμένουμε να μαντέψει ο άλλος τα συναισθήματά μας.
Αφήνουμε χώρο και προστατεύουμε την ιδιωτικότητα μας και του συντρόφου μας έστω και για λίγα λεπτά την ημέρα.
Θετική σκέψη -Αισιοδοξία-Ελπίδα
Όχι στην καταστροφολογία
Οι καταιγίδες πάντα τελειώνουν…..
Και ας μην ξεχνάμε ότι τίποτα δεν είναι δεδομένο και οι σχέσεις χρειάζονται αγάπη, υπομονή και φροντίδα
Πηγή : toimerologio.me