Σύμφωνα με μελέτες, αιθέριο έλαιοενδεχομένως να καταπολεμά τα καρκινικά κύτταρα. Ο λόγος για το αιθέριο έλαιο του κοινού θυμαριού, (Thymus vulgaris), το οποίο είναι γνωστό ως “θυμαρέλαιο” και περιέχει 20-54% θυμόλης.
Η θυμόλη ανήκει σε μια ομάδα συστατικών γνωστών ως “βιοκτόνων”. Τα βιοκτόνα συστατικά είναι ουσίες και συστατικά που έχουν την ιδιότητα να καταπολεμούνεπιβλαβείς οργανισμούς. Όταν το θυμάρι χρησιμοποιείται με άλλα βιοκτόνα, όπως η καρβακρόλη, αποκτά ισχυρές αντιμικροβιακές ιδιότητες.
Επιστήμονες, διερεύνησαν την αντιμικροβιακή δράση του θυμαριού σε vitro τοξικολογικά πειράματα πάνω σε τρεις μορφές καρκινικών κυττάρων. Αυτό που ανακάλυψαν ήταν, ότι το θυμάρι σκοτώνει τα καρκινικά κύτταρα που αναπτύσσονται στον καρκίνο του πνεύμονα, του στόματος και των ωοθηκών. Το θυμάρι φύεται στη Μεσόγειο και χρησιμοποιείται στη μαγειρική με ελαιόλαδο. Σύμφωνα με μελέτες, το έλαιο του κοινού βοτάνου του θυμαριού σκοτώνει μέχρι 97% των καρκινικών κυττάρων του καρκίνου του πνεύμονα.
Το αιθέριο έλαιο από θυμάρι χρησιμοποιείται, επίσης, στην Αγιουβερδική ιατρική και την παραδοσιακή ιατρική λόγω των ισχυρών αντιοξειδωτικών, αντιβακτηριακών και αντιμυκητιακών ιδιοτήτων (καταπολεμά τον μύκητα Candida). Και όχι μόνο αυτό!
Ογκολόγοι ερευνητές στην Τουρκία, εκπόνησαν μελέτες σχετικά με τα αποτελέσματα που μπορεί να έχει το Άγριο Θυμάρι (Thymus serpyllum) στα καρκινικά κύτταρα που αναπτύσσονται στον καρκίνο του μαστού. Μελέτησαν τη δράση του Άγριου Θυμαριού στην καταπολέμηση των κυττάρων και των επιγενετικών γεγονότων στον καρκίνο του μαστού. Η επιγενετικήείναι η μελέτη που αφορά τις αλλαγές στην έκφραση των γονιδίων που προκαλείται από μηχανισμούς που δεν συνεπάγονται αλλοιώσεις της αλληλουχίας του DNA.
Το φρέσκο θυμάρι προσθέτει, επίσης, εξαιρετική γεύση σε μια υγιή διατροφή η οποία θα πρέπει να επικεντρώνεται σε βιολογικά φρούτα, λαχανικά και τροφές ολικής άλεσης. Εκτός από βότανο που δίνει γεύση στην κουζίνα μας, το θυμάρι μπορεί να καταναλωθεί και ως αφέψημα.
Πώς να ετοιμάσουμε αφέψημα από αποξηραμένο ή φρέσκο θυμάρι;
Τι θα χρειαστούμε;
Η ποσότητα αυτή παρασκευάζει 1 φλιτζάνι αφεψήματος.
Ρόφημα με φρέσκο θυμάρι:
Ρόφημα με ξερό θυμάρι:
Πηγή : Athensmagazine