Μετά την αποτελεσματική στήριξη της κοινωνίας στη διάρκεια της υγειονομικής κρίσης, δίνουμε το βάρος μας στη διαμόρφωση του νέου παραγωγικού μοντέλου της χώρας, με την Αυτοδιοίκηση στην «πρώτη γραμμή».
Παρέμβαση στο Οικονομικό Forum των Δελφών έκανε ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Δημήτρης Παπαστεργίου.
Ο κ. Παπαστεργίου επεσήμανε την μεγάλη και επιτυχημένη προσπάθεια της Αυτοδιοίκησης που δεν άφησε την υγειονομική κρίση να μετατραπεί σε κοινωνική.
Αναφέρθηκε στην γρήγορη λήψη αποφάσεων σε συνεργασία με την ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών και τόνισε ότι το νέο παραγωγικό μοντέλο, με την Αυτοδιοίκηση Πρώτου και Δεύτερου Βαθμού ως βασικούς μοχλούς ενός σύγχρονου κι αποτελεσματικού Κράτους, θα δώσει νέες λύσεις, με στόχο την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των πολιτών.
Ο κ. Παπαστεργίου αναφέρθηκε σε τρεις παράγοντες που μπορεί να θεωρηθούν ως το όφελος που έμεινε παρακαταθήκη για την επόμενη ημέρα της Αυτοδιοίκησης μετά την κρίση.
Διαβάστε παρακάτω ολόκληρη την παρέμβαση του Προέδρου της ΚΕΔΕ
Θέλω να συγχαρώ τους διοργανωτές γιατί παρά τα προβλήματα το Forum των Δελφών είναι και φέτος παρών προκειμένου να δώσει λύσεις, να προβληματίσει, να αναδείξει το μέλλον.
Η Αυτοδιοίκηση είχε πάντα προβλήματα και αιτήματα, κυρίως οικονομικά. Όλα αυτά όμως σταμάτησαν τη μέρα που καταλάβαμε ότι πλέον είμαστε «εμείς», οι Περιφέρειες και τα προβλήματα της κοινωνίας. Τις πρώτες μέρες κιόλας καταλάβαμε ότι η πρωτοφανής υγειονομική κρίση δεν πρέπει να γίνει κοινωνική κρίση.
Αυτή η κατάσταση, αμέσως μας έκανε να πούμε, τις πρώτες κιόλας μέρες, το αυτονόητο: ότι δεν θα μπορούσαμε να εισπράξουμε χρήματα από τέλη καθαριότητας ή τέλη κατάληψης κοινοχρήστων χώρων από καταστήματα και επιχειρήσεις η λειτουργία των οποίων είχε τεθεί σε αναστολή.Την ίδια ώρα προβήκαμε σε κάθε αναγκαία αγορά ώστε η κοινωνία να είναι ασφαλής. Αυτά λοιπόν δημιούργησαν ένα μεγάλο κενό στους προϋπολογισμούς μας.
Ευτυχώς δεν ήμασταν μόνοι. Όλα τα προβλήματα τα δουλέψαμε από κοινού, όλο αυτό το διάστημα, με τον Υπουργό Εσωτερικών, Τάκη Θεοδωρικάκο, και τον Υφυπουργό, Θόδωρο Λιβάνιο που ήταν εκεί μαζί μας για να δώσουμε όσο μπορούσαμε πιο άμεσες λύσεις για να γίνει πιο εύκολη η ζωή των πολιτών.
Μπορούσαμε να προβούμε σε προμήθειες πιο άμεσα χωρίς τις πολύ δύσκολες, δύστροπες, δυσκίνητες διαδικασίες προκειμένου να είμαστε εκεί την ώρα που πρέπει.
Από εδώ και πέρα, πραγματικά μαζί με την οικονομία θα πρέπει να δούμε πώς θα καλύψουμε το κενό που δημιουργήθηκε στους προϋπολογισμούς μας.
Η λύση δεν είναι μόνο το προφανές: Δώστε μας λεφτά. Όλοι ζητάνε λεφτά από το κράτος. Το θέμα είναι πώς θα μπορέσουμε, όλοι μαζί να δούμε ένα νέο παραγωγικό μοντέλο στο οποίο η Αυτοδιοίκηση, ο πρώτος και ο δεύτερος βαθμός μαζί θα μπορούσαν να είναι ένα νέο γρανάζι ενός μηχανισμού το οποίο θα μπορεί να αναδείξει νέες δεξιότητες και νέες ευκαιρίες. Είμαστε εδώ, όλοι μαζί να το παλέψουμε. Τη λύση μπορούμε να τη βρούμε, είναι στο χέρι μας.
Με την ΕΝΠΕ, και με τον Απόστολο Τζιτζικώστα και τον Γιώργο Πατούλη, αρχίζουμε να μιλάμε για το νέο αυτό παραγωγικό μοντέλο που περνάει μέσα από την Αυτοδιοίκηση, πάντα υπό την καθοδήγηση και τις ενέργειες των αρμόδιων Υπουργείων.
Αυτή είναι η κουβέντα για την «επόμενη ημέρα» και χαίρομαι γιατί το Forum των Δελφών επικεντρώνεται ακριβώς σε αυτό το θέμα.
Η κρίση που περάσαμε όμως αφήνει και τρία πολύ σημαντικά οφέλη.
Είδαμε τις πόλεις μας διαφορετικά. Χωρίς κίνηση, χωρίς φασαρία, χωρίς ατμοσφαιρική ρύπανση.
Είδαμε πόλεις φιλικές στον πεζό, το παιδί, τον ποδηλάτη, το εμποδιζόμενο άτομο. Και αυτή ακριβώς την ευκαιρία την κρατάμε, συνεργαζόμενοι με το Υπουργείο
Περιβάλλοντος χάρη στις τροπολογίες που περάσαμε και μπορούμε πλέον να σχεδιάσουμε, έστω και πιλοτικά καινούργια μονοπάτια, καινούργιους δρόμους για τους πεζούς και καλύτερη ποιότητα ζωής.
Χαίρομαι που το Forum φέτος έγινε στο Ζάππειο και ήρθα γρήγορα με το ποδήλατό μου σε μια Αθήνα που αλλάζει. Χαίρομαι πάρα πολύ για τις πρωτοβουλίες που παίρνει ο Δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης.
Το δεύτερο είναι ότι αρχίζουμε να βλέπουμε πως ο σχεδιασμός των έργων με πλατείες, αναπλάσεις κλπ θα είναι το ένα κομμάτι του σχεδιασμού. Το άλλο είναι να δούμε πώς θα αναπτύξουμε το νέο παραγωγικό μοντέλο.
Το τρίτο είναι ο ραγδαίος μετασχηματισμός του κράτους. Και παρόλο που στην ψηφιοποίηση υπήρξε μια κοσμογονία, για να καταλάβουμε πόσο πίσω ήμασταν, είδα χθες ότι ανεβήκαμε μόλις μια θέση στον δείκτη της ψηφιακής οικονομίας. Από την 28η πήγαμε στην 27η. Έχουμε να κάνουμε πολλή δουλειά αλλά τουλάχιστον τώρα ξέρουμε, και μπορούμε να μετρηθούμε. Κι από την ώρα που μπορούμε να μετρήσουμε κάτι σίγουρα μπορούμε και να το βελτιώσουμε.