Προχωρούν από την Περιφέρεια Θεσσαλίας οι προσλήψεις 200 ατόμων ιατρικού και λοιπού προσωπικού για την ενίσχυση των Νοσοκομείων της Θεσσαλίας στο πλαίσιο του σχεδίου ενίσχυσης των δημόσιων δομών υγείας για την αντιμετώπιση του covid 19. Ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός έδωσε την έγκριση για την ένταξη στο ΕΣΠΑ Θεσσαλίας του έργου ««Ενίσχυση των Φορέων Υγείας με επικουρικό προσωπικό για την ανταπόκριση στις ανάγκες λόγω της επιδημίας COVID-19 στην Περιφέρεια Θεσσαλίας», συνολικού προϋπολογισμού 11,29 εκ. €. Πιο συγκεκριμένα το έργο αφορά την πρόσληψη περίπου 25 ατόμων ιατρικού προσωπικού και 175 ατόμων λοιπού προσωπικού, για 24μηνη απασχόληση, για παροχή υπηρεσιών στο πλαίσιο διετούς απασχόλησης. Η συγκεκριμένη δράση συμβάλει στην άμεση διαχείριση των αυξημένων αναγκών υγείας των πολιτών, στην ενίσχυση και στήριξη των Μονάδων Υγείας και του υπηρετούντος προσωπικού και την ευρύτερη αντιμετώπιση των επιπτώσεων της επιδημίας στον τομέα της υγείας.
«Η αναστάτωση που προκαλεί ο covid 19 στη ζωή των ανθρώπων και στις οικονομίες μπορεί να περιοριστεί όταν συνδυάζεται ο έγκαιρος εντοπισμός και η διαφύλαξη της δημόσιας υγείας για τη διασπορά των λοιμώξεων. Μετά την ευελιξία που εξασφαλίσαμε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στη διαχείριση του ΕΣΠΑ, διοχετεύουμε με μεγάλη ταχύτητα πόρους για την ενίσχυση των δημόσιων δομών υγείας και την αντιμετώπιση του covid 19» δηλώνει ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός. «Διαθέτουμε από το ΕΣΠΑ Θεσσαλίας 2014 – 2020 11,29 εκατομμύρια ευρώ για την πρόσληψη 200 γιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού για την ενίσχυση των 5 Νοσοκομείων της Θεσσαλίας, του ΕΚΑΒ, του ΕΟΠΥΥ και του ΟΚΑΝΑ. Παράλληλα έχουμε εξασφαλίσει 8 εκατ. ευρώ από το ΕΣΠΑ Θεσσαλίας 2014-2020 για την προμήθεια με διαδικασίες εξπρές νέου μηχανήματος ταχείας ανίχνευσης κορωνοϊού για το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας, καθώς και ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού για Νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας. Σε συνεργασία με τον Υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια, με το διοικητή της 5η ΥΠΕ κ. Φώτη Σερέτη και τους διοικητές των Νοσοκομείων προχωράμε με σχέδιο, συνέργειες και προγραμματισμό αντιμετωπίζοντας μια πρωτόγνωρη συνθήκη, που δεν πρόκειται να εκλείψει άμεσα. Δεν εφησυχάζουμε. Προσέχουμε στις μετακινήσεις, τις επαφές, την εργασία και φροντίζουμε σχολαστικά την καθημερινή μας υγιεινή. Ο covid-19 δεν έχει φύγει, βρίσκεται εδώ και χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή για την αντιμετώπιση και την αποφυγή της εξάπλωσής του» προσθέτει ο Περιφερειάρχης.
Ποιές δράσεις περιλαμβάνει το έργο
Κύριος του έργου είναι το Υπουργείο Υγείας. Συντονιστής Δικαιούχος στο έργο είναι η Επιτελική Δομή Ε.Σ.Π.Α. του Υπουργείου Υγείας και Συνδικαιούχοι – φορείς υλοποίησης η 5η Υ.Π.Ε. Θεσσαλίας & Στερεάς Ελλάδος, τα 5 Νοσοκομεία της Θεσσαλίας, το ΕΚΑΒ, ο ΕΟΠΥΥ και ο ΟΚΑΝΑ, υλοποιώντας επιμέρους υποέργα – τμήματα του όλου έργου που τους αφορούν.
Ειδικότερα, το έργο αφορά στην ενίσχυση και στήριξη των Μονάδων Υγείας του δημοσίου και φορέων του Υπουργείου Υγείας στη Θεσσαλία, μέσω πρόσληψης ειδικευμένου και λοιπού ανθρώπινου δυναμικού του τομέα υγείας – πρόσθετου επικουρικού προσωπικού, ιατρικού, νοσηλευτικού, λοιπού, βοηθητικού και πάσης φύσεως προσωπικού, για την ενίσχυση και ενδυνάμωση ειδικότερα Μονάδων ΠΦΥ αρμοδιότητας της 5ης Υ.Π.Ε. Θεσσαλίας & Στερεάς Ελλάδος, των πέντε (5) Νοσοκομείων της Θεσσαλίας και των φορέων ΕΚΑΒ, ΕΟΠΥΥ και ΟΚΑΝΑ στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, προκειμένου να ανταποκριθούν στην αποτελεσματική διαχείριση περιστατικών νόσου COVID-19, σε προσερχόμενους για άλλη νόσηση, τυχόν προσυμπτωματικούς ή και ασυμπτωματικούς της COVID-19 και για να προσφέρουν υπηρεσίες σε ασθενείς με χρόνια νοσήματα, προλαμβάνοντας με αυτό τον τρόπο τον αποκλεισμό πρόσβασης του πληθυσμού με χρόνια ή άλλα έκτακτα προβλήματα από υπηρεσίες υγείας.
Η δράση αυτή αποσκοπεί στην λειτουργική ετοιμότητα και ανθεκτικότητα του συστήματος υγείας στο πλαίσιο της υγειονομικής κρίσης λόγω COVID-19 μέσω αύξησης του προσωπικού για την ικανοποίηση αναγκών:
• άμεσης λειτουργικής αναδιάταξης μονάδων και κλινικών εντός των υφιστάμενων υποδομών με προσαρμογές για να ενισχυθούν σημαντικά οι ειδικές κλίνες ΜΕΘ και ΜΑΦ με αύξηση του υπηρετούντος προσωπικού
• εφαρμογής των πρωτοκόλλων διαλογής, έγκαιρης ανίχνευσης και διαχείρισης ενδεχόμενων κρουσμάτων κορωνοϊού (Covid-19), καταρχήν στα νοσοκομεία και στα Κέντρα Υγείας αναφοράς στην ασφαλή διακομιδή των κρουσμάτων και στην αποτελεσματικότερη διαχείριση των περιστατικών που χρήζουν νοσηλείας, στην δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια φροντίδα υγείας.
• παροχής υπηρεσιών υγείας και καλύτερης εξυπηρέτησης των ασθενών με χρόνια νοσήματα ή οξεία νόσο που δεν αφορά μόνο σε λοίμωξη του αναπνευστικού.
• ενίσχυσης της αντοχής του υπηρετούντος δυναμικού και της δυνατότητας αναπλήρωσής του σε περιπτώσεις άσκησης δικαιώματος άδειας ειδικού σκοπού, σε περιπτώσεις καραντίνας και για την αποτροπή της επαγγελματικής εξουθένωσης.
• ενίσχυσης της ασφάλειας έναντι του κινδύνου της λοίμωξης τόσο του προσωπικού όσο και των εισερχομένων για λήψη υπηρεσιών υγείας
• ενίσχυσης του προσωπικού των Φορέων Υγείας για την καταγραφή και παροχής δεδομένων κάθε ημέρας στο Υπουργείο Υγείας (στρατηγικά αποθέματα κ.α)
• διαχείρισης ενεργειών πρόληψης του υγιούς πληθυσμού στο πλαίσιο της ΠΦΥ, η οποία πρόληψη διαπιστώνεται κατά την περίοδο της κρίσης
Επίσης, το έργο περιλαμβάνει τη χρηματοδότηση έμμεσων – λοιπών υποστηρικτικών δαπανών, σε ποσοστό 15% επί του μισθολογικού κόστους, προκειμένου να καλυφθούν έξοδα λειτουργίας στο έργο (εξοπλισμοί, ΜΑΠ κ.α.). Το έργο αυτό εντάσσεται στο Εθνικό Σχέδιο του Υπουργείου Υγείας για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της επιδημίας του κορωνοϊού COVID-19σε συνέχεια των δύο ΠΝΠ της 11-03-2020 (ΦΕΚ55/Α/11-03-2020) και της 14-3-2020 (ΦΕΚ 64/Α/14-3-2020) που κυρώθηκαν με το Ν. 4682/2020 (ΦΕΚ 46/Α/3-4-2020) και στο σχεδιασμό της Περιφέρειας Θεσσαλίας στο πλαίσιο του ΠΕΠ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ.