Ενδιαφέροντα στοιχεία αναφορικά με τη διασπορά του ιού στην τοπική κοινότητα έφερε στο φως η ανάλυση των αποτελεσμάτων της διήμερης εξέτασης των πολιτών του Βόλου μέσω των γρήγορων τεστ αντιγόνου του ιού SARS COV-2 (rapid tests) για τον εντοπισμό μολύνσεων.
Υπενθυμίζεται ότι η δράση ήταν πρωτοβουλία του Δήμου Βόλου σε συνεργασία με την Πνευμονολογική Κλινική και το Τμήμα Νοσηλευτικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Την εποπτεία του προγράμματος είχε ο διευθυντής της Πανεπιστημιακής Πνευμονολογικής Κλινικής, Καθηγητής Κωνσταντίνος Ι. Γουργουλιάνης. Ιατροί από το Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας και εκπαιδευμένοι νοσηλευτές βρέθηκαν σε δύο σημεία της πόλης του Βόλου στις 5 και 6 Νοεμβρίου 2020, προκειμένου να υλοποιηθεί ασφαλώς το πρόγραμμα ελέγχου.
Όπως έγινε γνωστό από το γραφείο του κ. Γουργουλιάνη, «ελήφθησαν συνολικά 1054 τεστ, εκ των οποίων το 8% ήταν θετικά (88/1054). Από το σύνολο των εξετασθέντων πολιτών μόνο το ¼ προσήλθε για έλεγχο λόγω ύπαρξης συμπτωμάτων λοίμωξης αναπνευστικού, ενώ η πλειοψηφία πραγματοποίησε το τεστ για προληπτικούς λόγους. Το 1/3 του συνόλου ανέφερε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα στο φιλικό, επαγγελματικό ή οικογενειακό περιβάλλον, ενώ το 1/5 ανέφερε μετακίνηση εκτός νομού τις τελευταίες 15 ημέρες κυρίως σε περιοχές «κόκκινης ζώνης», όπως η Αθήνα, η Θεσσαλονίκη και Λάρισα.
Παρατηρήθηκε πως οι πολίτες με θετική διάγνωση ήταν σημαντικά νεότεροι συγκριτικά με τους αρνητικούς για κορωναϊό εξεταζόμενους, και ανήκαν ιδίως στην ηλικιακή ομάδα 20 με 40 ετών. Τα 2/3 εξ αυτών εμφάνιζαν αναπνευστικά συμπτώματα τις τελευταίες 15 ημέρες. Πυρετός, ή πυρετική δεκατική κίνηση, βήχας, καταρροή, ανοσμία ή αγευσία παρατηρήθηκαν συχνότερα. Oι γυναίκες που ανιχνεύθηκαν με μόλυνση πιο συχνά εμφάνιζαν βήχα, ανέφεραν ιστορικό πρόσφατης έκθεσης σε επιβεβαιωμένο κρούσμα, ανήκαν στην ηλικιακή ομάδα των 20-40 ή εργάζονταν στο κλάδο υγείας, συγκριτικά από τους άντρες πάσχοντες.
Οι θετικοί στον ιό, συμπτωματικοί εξεταζόμενοι έπασχαν συχνότερα από ένα ή περισσότερα υποκείμενα νοσήματα. Συγκριτικά με τους αρνητικούς για τον κορωναϊο εξεταζόμενους, παρατηρήθηκε πως οι θετικοί εργάζονταν πιο συχνά στο κλάδο της εστίασης, και λιγότερο συχνά ήταν δημόσιοι υπάλληλοι ή συνταξιούχοι.
Οι νοσούντες από το χώρο της εστίασης ήταν συχνότερα ασυμπτωματικοί. Ακόμη, το 1/3 των μολύνσεων αφορούσε τον κλάδο της εκπαίδευσης (φοιτητές, μαθητές, εκπαιδευτικοί).
Όπως έγινε γνωστό απ το γραφείο του Διευθυντή της Πνευμονολογικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, «συμπερασματικά αρκετοί συμπολίτες μας με καθόλου ή ήπια συμπτώματα είχαν την ευκαιρία να μάθουν έγκαιρα ότι μολύνθηκαν, λαμβάνοντας μέτρα προστασίας των ιδίων και του περιβάλλοντος τους. Μεταξύ των ασυπτωματικών που εξετάσθηκαν που ήταν κυρίως νέοι ενήλικες, μόνο το 3% ήταν θετικοί. Η οργάνωση αντίστοιχης πρωτοβουλίας μετά το τέλος της απαγόρευσης κυκλοφορίας, θα δείξει τη νέα επιδημιολογική κατάσταση του Δήμου Βόλου και τον βαθμό αποτελεσματικότητας των μέτρων».