H ΓΣΕΕ μέσω του Κέντρου Πληροφόρησης Εργαζομένων & Ανέργων της Συνομοσπονδίας (ΚΕ.Π.Ε.Α./ΓΣΕΕ, http://www.kepea.gr/),
ενημερώνει τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα σχετικά με τη χορήγηση άδειας του τρέχοντος έτους 2020.
Ολόκληρη η οφειλόμενη ετήσια κανονική άδεια και το επίδομα αδείας πρέπει να χορηγηθούν έως την 31η Δεκεμβρίου 2020.
Οι εξαιρέσεις
Κατ’ εξαίρεση και κατά παρέκκλιση των ισχυουσών διατάξεων περί ετήσιας άδειας:
το σύνολο ή το υπόλοιπο οφειλόμενο τμήμα της ετήσιας κανονικής άδειας και του επιδόματος αδείας έτους 2020 των εργαζομένων των οποίων οι συμβάσεις εργασίας τέθηκαν σε αναστολή κατά το διάστημα από Μάρτιο του 2020 έως Δεκέμβριο του 2020, είτε στο σύνολό του, είτε τμηματικά, μπορεί να μεταφερθεί στο επόμενο ημερολογιακό έτος και πάντως όχι αργότερα από την 30η Ιουνίου 2021.
Σημειώνεται ότι:
-ο χρόνος αναστολής υπολογίζεται ως χρόνος εργασίας για τα δικαιώματα στην ετήσια άδεια και το επίδομα αδείας και
-η μεταφορά τους δεν επηρεάζει τα αντίστοιχα δικαιώματα του έτους 2021.
Ενδεχόμενη συμφωνία για μη χορήγηση της ετήσιας άδειας είναι άκυρη.
Σε περίπτωση που ο εργοδότης αρνείται να χορηγήσει την ετήσια άδεια ανάπαυσης που ζήτησε ο εργαζόμενος:
τότε οφείλει την πληρωμή της σε χρήμα με προσαύξηση 100%.
Περισσότερες πληροφορίες:
Στην ιστοσελίδα του ΚΕ.Π.Ε.Α./ΓΣΕΕ δίνονται αναλυτικότερες πληροφορίες σχετικά με τη χορήγηση της ετήσιας άδειας. Επίσης διατίθεται online εφαρμογή του ΚΕ.Π.Ε.Α., με την οποία οι εργαζόμενοι μπορούν να υπολογίσουν μόνοι τους την άδεια που δικαιούνται, στον παρακάτω σύνδεσμο: http://kepea.gr/calc-epidoma-adeias.php
Παράλληλα έχει δημιουργηθεί και νέα online εφαρμογή υπολογισμού αδείας σε σύστημα εκ περιτροπής απασχόλησης: https://www.kepea.gr/calc-adeia-ek-peritropis.php
Nα σημειωθεί ότι:
Για να πάρει ένας μισθωτός την ετήσια άδειά του με αποδοχές πρέπει να την ζητήσει με αίτηση. Δεν ισχύει δηλαδή η παλιά ρύθμιση όταν ήταν ευθύνη της επιχείρησης η ενημέρωση και απόδοση της άδειας. Και στην περίπτωση που αυτή δεν δινόταν, ο εργαζόμενος δικαιούνταν διπλάσια αμοιβή (αποζημίωση).
Εν μέσω καραντίνας και αναστολής των συμβάσεων εργασίας δεν έχει τροποποιηθεί ο τρόπος απόδοσης της άδειας ούτε η υποχρέωση αυτή να δοθεί μέχρι τέλους του χρόνου. Κατά συνέπεια όσοι εργαζόμενοι κρατούσαν υπόλοιπο (για παράδειγμα προκειμένου να μαζέψουν ελιές ή άλλο λόγο) ή η επιχείρηση δεν τους έδωσε το σύνολο της ετήσιας κανονικής άδειας εντός του καλοκαιριού, πρέπει τώρα να δράσουν. Να σημειωθεί ότι οι εργοδότες υποχρεούνται να χορηγήσουν μόνο στο 50% του προσωπικού άδεια μέσα στο καλοκαίρι (από τον Μάιο μέχρι τον Σεπτέμβριο κάθε έτους), αλλά πάντα έως δύο περιόδους, εκτός και εάν ζητήσει διαφορετικά ο δικαιούχος.