Η ρύθμιση οφειλών προς τους δήμους πρέπει να περιοριστεί στους πληττόμενους από την πανδημία και να μην είναι οριζόντια. Αυτό τόνισε χθες ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης επιχειρηματολογώντας για την τροποποίηση που κατέθεσε στην αρχική πρόταση του υπουργείου Εσωτερικών, υπό μορφή νομοτεχνικής βελτίωσης, για τη ρύθμιση οφειλών προς τους ΟΤΑ, που είχε όμως ως αποτέλεσμα να δίνει σε σημαντικά μικρότερο αριθμό οφειλετών, τη δυνατότητα να ενταχθούν σε αυτήν.
Ο κ. Σκυλακάκης κατ΄ αυτόν τον τρόπο απάντησε και στο αίτημα της ΚΕΔΕ, που συμφωνούσε με την αρχική πρόταση του υπουργείου Εσωτερικών και ζητούσε με τη ρύθμιση να δίνεται η δυνατότητα σε παλαιούς και νέους οφειλέτες να αποπληρώσουν με ευνοϊκούς όρους τις υποχρεώσεις τους, λαμβάνοντας υπόψη τη δυσμενή συγκυρία έτσι ώστε οι Δήμοι θα μπορούν να εισπράξουν ανείσπρακτες οφειλές.
ΚΕΔΕ: Η νέα διατύπωση της ρύθμισης αφήνει εκτός την πλειοψηφία των οφειλετών
Η ρύθμιση με τη νέα διατύπωσή της, τονίζει η ΚΕΔΕ, «αφήνει εκτός ευνοϊκών ρυθμίσεων την πλειοψηφία των οφειλετών, που δεν ανήκουν μάλιστα στους στρατηγικούς κακοπληρωτές, που ούτε εμείς επιθυμούμε να διευκολύνουμε. Οι δήμοι δεν έχουν ανάγκη από ρυθμίσεις που δεν εξυπηρετούν τους στόχους που τίθενται. Η ΚΕΔΕ ζητά την ψήφιση μιας ρύθμισης που θα είναι προσαρμοσμένη στις ιδιαίτερα δυσμενείς συνθήκες της αγοράς, προκειμένου σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία να δώσουμε μια δεύτερη ευκαιρία στους συμπολίτες μας να αποπληρώσουν τις οφειλές τους προς τους Δήμους με ευνοϊκό καθεστώς . Με τον τρόπο αυτό και θα ενισχύσουμε τα ταμεία των Δήμων μας, αλλά και θα ενισχυθεί η σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ Δήμων και πολιτών».
Ο αναπληρωτής υπουργών Οικονομικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης υποστήριξε ότι δεν μπορεί να πάμε σε μια γενικευμένη ρύθμιση οριζόντια τακτοποίησης 120 δόσεων για χρέη στους ΟΤΑ καθώς υπάρχει μια ευρωπαϊκή δέσμευση η οποία αναφέρει ότι δεν πρέπει να υπάρχουν πάγιες πολιτικές , ιδίως όταν αυτές έχουν δημοσιονομικό αποτύπωμα, τώρα που ισχύει η γενική ρήτρα της διαφυγής από τις δημοσιονομικές συνθήκες. Οι όποιες ρυθμίσεις δημοσιονομικού χαρακτήρα πρέπει να είναι μείζονες και να περιορίζονται σε αυτά που αφορούν τον κορονοϊό.
Γι’ αυτό, ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης «είναι αναγκαίο να υπάρξει μια νομοθετική βελτίωση ώστε αυτή να μην αυξάνει το δημοσιονομικό βάρος. Η γενικότερη ρύθμιση που είναι εξαιρετικά ευνοϊκή απαιτεί μια ευρύτερη μεταρρύθμιση την οποία δεσμευόμαστε να την φέρουμε με το καλό όταν περάσει η πανδημία και συνολικά έτσι να κλείσουμε και την ιστορία των ρυθμίσεων. Πρέπει, είπε, να φτιάξουμε ένα σύστημα που θα είναι πιο αποτελεσματικό. Εδώ το επείγον είναι να βοηθήσουμε τους ανθρώπους που πιέζονται από το κορονοϊό και αυτό θα γίνει στη συγκεκριμένη περίπτωση. Τα υπόλοιπα, με το καλό όταν τελειώσει η πανδημία», ανέφερε ο κ. Σκυλακάκης.