Ενας σπάνιος σε θρεπτική αξία σπόρος που βγαίνει από ένα φυτό με μπλε λουλούδι. Εχει μακρόστενο σχήμα με μυτερή άκρη και είναι λίγο μεγαλύτερος σε μέγεθος από τον κόκκο σουσαμιού. Το άρωμά του είναι έντονο και θυμίζει ψάρι λόγω της μεγάλης ποσότητα των ω-3 λιπαρών οξέων που περιέχει. Ο λιναρόσπορος αποτελεί τον καρπό του φυτού Linum (λινάρι). Τα ιστορικά στοιχεία δείχνουν ότι η καλλιέργειά του ξεκίνησε από τα αρχαία κιόλας χρόνια. Το λατινικό του όνομα είναι Linus Usitatissimus και σημαίνει «λινάρι το χρησιμότατο». Αυτό και μόνο αρκεί για να καταλάβουμε τη μεγάλη αξία που του έδιναν οι παλαιότεροι. Από διατροφικής άποψης ως τρόφιμο τα τελευταία χρόνια έχει «κεντρίσει» το ενδιαφέρον επιστημόνων και καταναλωτών, καθώς φαίνεται ότι έχει σημαντικά οφέλη για την υγεία.
Ισως το βασικότερο διατροφικό του χαρακτηριστικό είναι η υψηλή περιεκτικότητά του σε λιπαρά. Ωστόσο πρόκειται για καλής ποιότητας λιπαρά οξέα. Ετσι, αποτελεί πλούσια πηγή α-λινολενικού οξέος, το οποίο ανήκει στα απαραίτητα και ωφέλιμα ω-3 λιπαρά. Επιπλέον, διαθέτει υψηλή περιεκτικότητα σε διαλυτές και αδιάλυτες φυτικές ίνες, που ασκούν υπολιπιδαιμική δράση και συμβάλλουν στην καλή λειτουργία του εντέρου, αντίστοιχα, ενώ προσφέρει σημαντικές ποσότητες πολύτιμων βιταμινών, μετάλλων και ιχνοστοιχείων, όπως βιταμίνες του συμπλέγματος Β, μαγνήσιο, φώσφορο, χαλκό, μαγγάνιο και ψευδάργυρο.
* Πρόσφατες μελέτες έχουν συσχετίσει την κατανάλωση λιναρόσπορου με πολλαπλά οφέλη για την υγεία, που αποδίδονται κυρίως σε τρεις κατηγορίες συστατικών που περιέχει: στο α-λινολενικό οξύ, στις φυτικές ίνες και στις λιγνάνες, οι οποίες ανήκουν στα φυτοοιστρογόνα, και φαίνεται ότι ασκούν πλήθος ευεργετικών δράσεων, όπως η εξουδετέρωση των ελευθέρων ριζών και η μείωση του κινδύνου εμφάνισης ορμονο-εξαρτώμενων μορφών καρκίνου.
* Γενικότερα, έχει φανεί πως ο λιναρόσπορος συνδέεται με βελτίωση των επιπέδων λιπιδίων στο αίμα και της αρτηριακής πίεσης, συμβάλλοντας έτσι στη μείωση του καρδιαγγειακού κινδύνου, ενώ παράλληλα η αντιφλεγμονώδης δράση του τον καθιστά «σύμμαχο» στην πρόληψη και αντιμετώπιση ασθενειών όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα και άλλα φλεγμονώδη νοσήματα.
* Ακόμη, η συστηματική κατανάλωσή του πιθανόν να βοηθά στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης, καθώς και εντερικών διαταραχών όπως το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου.
* Υπάρχουν ενδείξεις πως ο λιναρόσπορος συμβάλλει στην πρόληψη της εμφάνισης ή την καθυστέρηση της ανάπτυξης ορισμένων μορφών καρκίνου, όπως του μαστού, του προστάτη και του παχέος εντέρου.
* Εχει υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και μπορεί να συμβάλει στην καταπολέμηση της δυσκοιλιότητας. Μελέτες έχουν δείξει ότι η κατανάλωσή του βοηθά στην αύξηση της συχνότητας των κινήσεων του εντέρου. Ωστόσο, πρέπει ταυτόχρονα να καταναλώνουμε και πολλά υγρά.
Εντάξτε λοιπόν το λιναρόσπορο στην καθημερινή σας διατροφή. Βάλτε τον μέσα στο γιαούρτι σας με φρούτα, μέλι και δημητριακά ολικής άλεσης και φτιάξτε ένα πλήρες πρωινό ή ένα ελαφρύ βραδινό γεύμα. Αν φτιάχνετε ψωμί ρίξτε μέσα σε αυτό σπόρους από λιναρόσπορο και αυξήστε σημαντικά τη διατροφική του αξία. Μπορείτε να το βάλετε όπου χρησιμοποιείτε σουσάμι, π.χ. σε κουλουράκια.
Επειδή οι σπόροι του λιναριού λόγω του σκληρού κελύφους του είναι δύσπεπτοι, καλό είναι, πριν τους χρησιμοποιήσετε ωμούς στη σαλάτα σας, να τους αφήσετε στο νερό όλη νύχτα για να είναι πιο εύπεπτοι.
Υλικά
3 ματσάκια ρόκα
2 φλιτζάνια στραγγιστό γιαούρτι
1 σκελίδα σκόρδο
1/3 του φλιτζανιού λιναρόσπορο μουλιασμένο
Αλάτι
Πιπέρι
Εκτέλεση
Πλύντε τη ρόκα, στραγγίξτε την και κόψτε τη με τα χέρια σε χοντρά κομμάτια. Βάλτε τη σε μια σαλατιέρα. Στο μεταξύ ανακατέψτε το γιαούρτι με το σκόρδο το οποίο έχετε πριν πολτοποιήσει, ρίξτε αλάτι, πιπέρι και τους λιναρόσπορους. Ανακατέψτε καλά και περιχύστε τη ρόκα με το μείγμα. Βάλτε τη σαλάτα στο ψυγείο για μισή ώρα και σερβίρετέ την όσο είναι ακόμα δροσερή.
Υλικά
3 κουταλιές λιναρόσπορο
½ κούπα καρύδια
4 φλιτζάνια μαϊντανό
2 σκελίδες σκόρδο
1 κουταλιά ελαιόλαδο
1/3 του κουταλιού παρμεζάνα τριμμένη
Αλάτι
Πιπέρι
Εκτέλεση
Βάζετε στο μπλέντερ τα καρύδια και τον λιναρόσπορο και τα χτυπάτε μέχρι να θρυμματιστούν. Προσθέτετε τον μαϊντανό, το σκόρδο, το ελαιόλαδο, την παρμεζάνα, αλάτι, πιπέρι. Ανακατεύετε τα υλικά μέχρι να γίνουν αφράτος πουρές.
Θα βρείτε λιναρόσπορο σκούρο (δεν έχει υποστεί επεξεργασία) και αποφλοιωμένο (έχει ανοιχτό ξανθό χρώμα). Μπορείτε να βρείτε πλέον και αλεύρι από λιναρόσπορο.
Πηγή : vita.gr